Τρομάξαμε να καταλάβουμε τι είναι το predator και τώρα που είδαμε ότι είναι ένα “κακόβουλο λογισμικό”, διαβάζοντας:
“Το προηγμένο λογισμικό σβήνει μόνο του τα ίχνη του, εάν γίνει αντιληπτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιτήδειοι στοχεύουν εφαρμογές, οι οποίες είναι θεωρητικά κρυπτογραφημένες, όπως το Viber και το Whatsapp”. Ωστόσο, τα λογισμικά παραβιάζουν πλέον με αξιοσημείωτη ευκολία αυτές τις εφαρμογές και αντλούν συνομιλίες και δεδομένα...”
και αφού θαυμάσαμε το “βούληση και τεχνολογία!!” προχωρούμε στο πώς περιχαρακώνεται στις παρούσες συνθήκες η πολιτική και η ιδιωτική ζωή.
Και η μεν ιδιωτική δεν έχει τόσο μεγάλο πρόβλημα, αφού πολλοί την εκθέτουν όχι κάθε μέρα αλλά πολλές φορές τη μέρα δημόσια. Πού πήγαν, τι έφαγαν, με ποιους, τι φορούσαν και να οι φωτογραφίες και να, και να… Ας αφήσουμε και τις εκπομπές τύπου big brother ή bachelor, όπου η έκθεση φτάνει μέχρι τη γελοιοποίηση! Αυτά είναι επιλογές.
Πολλοί Έλληνες μάλλον δεν φοβούνται τη δημοσιοποίηση της ιδιωτικής τους ζωής. Μάλλον την επιδιώκουν. Άρα το πρόβλημα δεν εστιάζεται τόσο στην ιδιωτική, όσο στην πολιτική ζωή, αν και κανείς λογικός άνθρωπος δεν θέλει να παρακολουθείται!
Κοινό μυστικό, βέβαια, ήταν πως οι παρακολουθήσεις στην πολιτική γίνονταν από πάντα και θα γίνονται, ίσως, πάντα. Εκείνο που ξαφνιάζει και προκαλεί από δυσφορία μέχρι οργή είναι η αποκάλυψη. Και όχι μόνο η αποκάλυψη των παρακολουθήσεων αλλά και του τρόπου. Να, έτσι, μ’ αυτόν τον τρόπο… Εταιρείες αντί εταιρειών, επιχειρηματίες αντί επιχειρηματιών, πολιτικοί εναντίον πολιτικών..
Predator είναι αυτό, έτσι λειτουργεί, απ’ αυτούς πουλιέται το σύστημα, 100.ooo ευρώ είναι η τιμή του, αυτές τις δυνατότητες έχει, το αγόρασε η Κυβέρνηση, τόσοι το έχουν ήδη αγοράσει, κλπ, κλπ…
Μπορεί να αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, την ύπαρξη “οικείων κακών”, αλλά δυσφορούμε στην αποκάλυψη ή τους!
Και μεις, ως πολίτες; Πώς αισθανόμαστε μέσα σ΄αυτόν τον ορυμαγδό πτώσης ιδεών και αξιών, όπου τίποτα δεν έμεινε όρθιο;
“Δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα / προσμένουμε ίσως κάποιο θάμα” λέει ο ποιητής…
far