Πακιστάν: Εκατοντάδες νεκροί και χιλιάδες εκτοπισμένοι από τη θεομηνία / ανυπολόγιστες οι ζημιές
Περισσότεροι από 580 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες έχασαν σπίτια και περιουσίες.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Πακιστανοί έχουν επηρεαστεί από έντονες βροχοπτώσεις, ξαφνικές πλημμύρες και κατολισθήσεις από τον Ιούλιο, καθώς η χώρα κατέγραψε πάνω από το 60% των κανονικών συνολικών βροχοπτώσεων των μουσώνων σε διάστημα μόλις τριών εβδομάδων.
Οι επαρχίες Μπαλουχιστάν, Χάιμπερ Παχτούνχβα και Σίντ έχουν πληγεί περισσότερο από τον κατακλυσμό, ο οποίος αναμένεται να συνεχιστεί σε διάφορα σημεία της χώρας μέχρι την Παρασκευή. Τουλάχιστον ένας άνδρας σκοτώθηκε στο Καράτσι την Τρίτη, καθώς οι βροχοπτώσεις έπληξαν τη μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν για δύο συνεχόμενες μέρες.
Στο μεταξύ, πάνω από 40 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Καράτσι λόγω των έντονων βροχοπτώσεων από τον Ιούλιο.
Περίπου 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Μπαλουχιστάν –τη μεγαλύτερη και φτωχότερη επαρχία του Πακιστάν– που υφίσταται τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 30 και πλέον ετών. Η Εθνική Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών είπε ότι η επαρχία κατέγραψε 305% περισσότερες βροχοπτώσεις από τον ετήσιο μέσο όρο.
Σύμφωνα με την Επαρχιακή Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών, 18 από τις 26 περιφέρειες του Μπαλουχιστάν έχουν κηρυχθεί «πληγείσες από καταστροφές». Οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώς οι καλλιέργειες και ζώα αφανίστηκαν κατά μήκος ολόκληρης της επαρχίας. Την ίδια στιγμή εκατοντάδες χιλιόμετρα από το οδικό δίκτυο της χώρας έχουν υποστεί ζημιές, καθιστώντας πολλές περιοχές απρόσιτες για τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.
Περισσότερα από 570 σχολεία έχουν καταστραφεί ενώ έχουν αναφερθεί και κρούσματα χολέρας.
Ταυτόχρονα, ενώ η κυβέρνηση δεσμεύεται να παρέχει τη μέγιστη στήριξη στις πληγείσες περιοχές και τους κατοίκους τους, πλήθος καταγγελιών έρχεται από διάφορες πλευρές στην επιφάνεια αναφορικά με την κυβερνητική ολιγωρία και αδιαφορία στη λήψη προληπτικών μέτρων ενόψει της καταστροφής. Επιπλέον, κάτοικοι των διαλυμένων περιφερειών διαψεύδουν τις δηλώσεις της κυβέρνησης και καταγγέλλουν ότι μέχρι στιγμής έχουν λάβει μηδαμινή κρατική στήριξη, ζώντας πρακτικά σε συνθήκες αστεγίας.