Κόσμος

Ζελένσκι: 9 ρωσικά αεροσκάφη καταστράφηκαν στην Κριμαία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε αργά την Τετάρτη ότι οι εκρήξεις που συγκλόνισαν τη ρωσική αεροπορική βάση Σάκι στην προσαρτημένη Κριμαία κατέστρεψαν εννέα ρωσικά αεροσκάφη. Μάλιστα σήμερα κυκλοφόρησαν και δορυφορικές εικόνες που φέρονται να απεικονίζουν τις ζημιές στα αεροσκάφη.

«Μέσα σε μία μόνο μέρα, οι κατακτητές έχασαν δέκα μαχητικά αεροσκάφη: εννέα στην Κριμαία και ένα ακόμη προς την κατεύθυνση της Ζαπορίζια», είπε ο Ζελένσκι στο καθιερωμένο πια νυχτερινό τηλεοπτικό του μήνυμα. «Οι κατακτητές υφίστανται επίσης νέες απώλειες τεθωρακισμένων οχημάτων, σε αποθήκες με πυρομαχικά, διαδρομές επιμελητείας», είπε ακόμα.

«Όσες περισσότερες απώλειες υποστούν οι κατακτητές, τόσο πιο γρήγορα θα είμαστε σε θέση να απελευθερώσουμε τη γη μας και να εγγυηθούμε την ασφάλεια της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Αν και η Ουκρανία δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη για τις εκρήξεις στην Κριμαία την Τρίτη, δύο ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν στο POLITICO ότι σηματοδοτούν την έναρξη της αντεπίθεσης της Ουκρανίας στο νότο και μια κρίσιμη νέα φάση του πολέμου που θα μπορούσε να διαμορφώσει την τελική έκβασή του.

Η Μόσχα υποβάθμισε τα χτυπήματα, λέγοντας ότι προκλήθηκαν από πυρομαχικά που εξερράγησαν κατά λάθος στην αεροπορική βάση. Ωστόσο, οι δορυφορικές εικόνες έδειξαν πολλά στρατιωτικά αεροπλάνα κατεστραμμένα και τουλάχιστον τρεις κρατήρες έκρηξης σε περιοχές όπου ήταν σταθμευμένα αεροσκάφη, υποδηλώνοντας ένα σοβαρό πλήγμα στον ρωσικό στρατό.

Αυτή η δορυφορική εικόνα που παρέχεται από τη Maxar Technologies δείχνει αεροσκάφη στην αεροπορική βάση Saki στις 16 Μαΐου 2022, στη χερσόνησο της Κριμαίας

Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP

Οι εικόνες, από τα εργαστήρια Planet Labs με έδρα τις ΗΠΑ,  φέρονται να τραβήχτηκαν από τον ιδιωτικό δορυφορικό φορέα γύρω στις 8 π.μ. στις 9 Αυγούστου – περίπου τέσσερις ώρες πριν από την επίθεση – και περίπου στις 4:40 μ.μ. στις 10 Αυγούστου.

Planet Labs PBC via AP

Οι εικόνες πριν και μετά είναι η πρώτη ανεξάρτητη επιβεβαίωση της ζημιάς στη βάση, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με το πώς μια τοποθεσία που απέχει περισσότερο από 160 χιλιόμετρα από την πρώτη γραμμή θα μπορούσε να έχει δεχθεί επίθεση, σημειώνει σχετικά ο Guardian.

Αυτή η δορυφορική εικόνα που παρέχεται από τη Maxar Technologies δείχνει αεροσκάφη στην αεροπορική βάση Saki στις 16 Μαΐου 2022, στη χερσόνησο της Κριμαίας

Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP

Ο Έλιοτ Χίγκινς, ιδρυτής και διευθυντής του ερευνητικού ιστότοπου Bellingcat, είπε ότι «δεν μπορεί να σκεφτεί μια φορά που η Ρωσία να έχασε τόσα αεροπορικά μέσα σε μια μέρα στο κοντινό παρελθόν».

Στο μεταξύ, ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, ο ανώτερος σύμβουλος του Ζελένσκι, εξέδωσε ένα προειδοποιητικό σημείμα ότι η «επιδημία τεχνικών ατυχημάτων σε στρατιωτικά αεροδρόμια της Κριμαίας και της Λευκορωσίας» πρέπει να θεωρηθεί από τον ρωσικό στρατό ως «προειδοποίηση».

«Ξεχάστε την Ουκρανία, βγάλτε τη στολή και φύγετε. Ούτε στην κατεχόμενη Κριμαία ούτε στην κατεχόμενη Λευκορωσία θα νιώσετε ασφαλείς. Το κάρμα σε βρίσκει οπουδήποτε», πρόσθεσε.

Λίγο μετά τα χτυπήματα, ο Ζελένσκι είπε ότι η Κριμαία τελικά θα είναι και πάλι μέρος της Ουκρανίας: «Αυτός ο ρωσικός πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας και εναντίον όλης της ελεύθερης Ευρώπης ξεκίνησε με την Κριμαία και πρέπει να τελειώσει με την Κριμαία — με την απελευθέρωσή της. Ξέρω ότι θα επιστρέψουμε στην ουκρανική Κριμαία».

Η αεροπορική βάση Σάκι στην Κριμαία φιλοξενεί μαχητικά Su-30M, βομβαρδιστικά Su-24 και το μεταγωγικό Il-76, που χρησιμοποιούνται τακτικά για την εκτόξευση πυραύλων στην Ουκρανία και τις περιπολίες στη Μαύρη Θάλασσα και τη γύρω περιοχή.

banner-article

Ροη ειδήσεων