Βέροια Πολιτισμός

Στη Νέα Υόρκη παρουσιάζει τη νέα του δουλειά ο διεθνής Σκηνογράφος / Ενδυματολόγος Τάσος Πρωτοψάλτου

Μετά την πρόσφατη μεγάλη επιτυχία με την παρουσίαση της όπερας “Ιουλιέτα και Ρωμαίος” του R. Zandonai στην οποία υπέγραφε τα σκηνικά και τα κοστούμια ο διεθνής σκηνογράφος και ενδυματολόγος Τάσος Πρωτοψάλτου, που κατάγεται από τη Βέροια, παρουσιάζει ξανά στη Νέα Υόρκη τη νέα του δουλειά υπογράφοντας τα σκηνικά και τα κοστούμια της όπερας “Ντον Τζιοβάνι” του W.A. Mozart.
Η παράσταση της όπερας “Ντον Τζιοβάνι” παρουσιάζεται αυτήν την περίοδο στη Νέα Υόρκη στο διεθνές θερινό φεστιβάλ όπερας Phoenicia International Festival of the Voice και αποτελεί μια παραγωγή της ομάδας όπερας Teatro Grattacielo με βάση τη Νέα Υόρκη.
Ο Τάσος Πρωτοψάλτου μς αναφέρει σχετικά ” Η προσέγγιση του έργου ανήκει στο πεδίο του μεταμοντέρνου. Υπάρχουν αναφορές στο στυλιζαρισμένο αισθητικό σύμπαν της δεκαετίας του ’90΄, όπως αυτό αποτυπώθηκε στον κινηματογραφικό κόσμο του Πέδρο Αλμοδόβαρ αλλά και η διάθεση μιας διακαλλιτεχνικής προσέγγισης με αναφορές σε ποικίλα καλλιτεχνικά πεδία στο πλαίσιο της παράστασης από αμφότερους, τον σκηνοθέτη Στέφανο Κορωναίο αλλά κι εμένα. Χρησιμοποιώ αναφορές στο δραματικό χρόνο του έργου το ροκοκό.
Μελετώντας τον θεατρικό τρόπο με τον οποίο πτυχώνονταν τα υφάσματα την περίοδο εκείνη εμπνεύστηκα το σκηνικό της παράστασης που ουσιαστικά «ντύνει» τον σκηνικό χώρο. Στη δική μας περίπτωση όμως έχω χρησιμοποιήσει ένα σύγχρονο τεχνολογικό υλικό, όπως το πολυμερές κελοφανοειδές αντί για το βελούδο ή το μπροκάρ. Συναντώ την Ισπανία που είναι ο δραματικός χώρος της όπερας αυτής μέσα από τους ταύρους τους οποίους μετασχημάτισα σκηνογραφικά με τη βοήθεια του φωτός. Υπάρχουν επίσης αναφορές στη γεωμετρία του Piet Mondrian που τόσο επηρέασε τη σύγχρονη οπτική κουλτούρα.”
Η παράσταση παρουσιάζεται σε μουσική διεύθυνση του David Bloom, σκηνοθεσία του Στέφανου Κορωναίου και πλαισιώνεται από ένα διεθνές καστ.

Βίντεο Μακέτα του Τάσου Πρωτοψάλτου για τα σκηνικά και τα κοστούμια της όπερας Don Giovanni του W.A. Mozart

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας