Αναγνώστες Βέροια Πολιτισμός

Το ορεινό Φεστιβάλ Βωβούσας και η καλλιτεχνική συμμετοχή της Βέροιας με ντοκιμαντέρ, που καταχειροκροτήθηκε

Το Φεστιβάλ Βωβούσας είναι μία καλλιτεχνική πρόταση εικαστικού και οικολογικού ενδιαφέροντος, που πραγματοποιείται σε υψόμετρο 1000 μέτρων,  στις κορυφές της βόρειας Πίνδου, στην καρδιά του καλοκαιριού.

Από το 2015, η διοργάνωσή του ως ορεινού φεστιβάλ αφιερώνεται στην προστασία του περιβάλλοντος, ενώ οι εκδηλώσεις που προτείνονται ενισχύουν την αειφορία και τονίζουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Βόρειας Πίνδου.

Σε αυτό το πλαίσιο διοργανώνονται μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών, πεζοπορικές εξορμήσεις, κυνήγι τρούφας, εργαστήρια βοτανοθεραπείας, άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και προφορικής ιστορίας. Το βουνό έχει για όλους, μικρούς και μεγάλους.

Φίλοι και φανατικοί του μοναδικού ορεινού φεστιβάλ δημιουργούν μια πρωτόγνωρη ατμόσφαιρα θέτοντας ερωτήματα στους συμμετέχοντες για το μέλλον της περιοχής, που μέρα με τη μέρα γίνεται δυσοίωνο.

Το γεγονός όμως ότι  η περίοδος διεξαγωγής του Φεστιβάλ Βωβούσας επεκτάθηκε στις είκοσι τρεις ημέρες δίνει αισιόδοξα μηνύματα.

Είχα τη καρά να βρεθώ, για τρεις μέρες στην Βωβούσα και στην γύρω περιοχή και να παρακολουθήσω ομιλίες και υπαίθριες εκδηλώσεις εκεί πάνω, ανάμεσα στα ψηλά βουνά της Βόρειας Πίνδου. Ήταν ένα  όνειρο….

Ευτυχής συγκυρία η παρακολούθηση του 20λεπτου ντοκιμαντέρ  που δημιούργησαν οι Βεροιώτες  Δημήτρης Τρομπούκης και Γιώργος Οικονόμου.

Τίτλος του ‘’ The aging land’’( Η γη που χάνεται).

Με φόντο αλλά και πρωταγωνιστή τα Μαστοροχώρια Κόνιτσας, το ντοκιμαντέρ “The aging land” επιχειρεί να δημιουργήσει ερωτήματα για την ελληνική ύπαιθρο μέσα στον χρόνο, για την έννοια του χώρου καθώς και την αγάπη για τον τόπο μας. Επίσης, επιδιώκει να αναδείξει τις μη μετρήσιμες αξίες, οι οποίες μπορούν να είναι καταλύτης για τη αναζωογόνηση των χωριών αυτών.

Η προβολή πραγματοποιήθηκε σε  υπαίθριο χώρο του χωριού, απείρου φυσικού κάλους. Το ντοκιμαντέρ προβλημάτισε, καταχειροκροτήθηκε και οι δημιουργοί απάντησαν εύστοχα σε ερωτήσεις του πολυπληθούς κοινού που το παρακολούθησε.

Θερμά συγχαρητήρια σ’ όλους τους συντελεστές.

Αναγνώστης σας

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας