Με σκληρή καταστολή σε βάρος των διαδηλωτών, πάνοπλους στρατιώτες στους δρόμους και αυστηρούς περιορισμούς στη διανομή καυσίμων και τροφίμων επιχειρεί να τερματίσει την πολύμηνη λαϊκή εξέγερση η νέα κυβέρνηση της Σρι Λάνκα, μετά τη φυγή του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα.
Ηδη έχουν γίνει δεκάδες συλλήψεις, ενώ μετά τη βίαιη διάλυση από στρατιωτικές μονάδες του μεγάλου καταυλισμού διαδηλωτών έξω από το προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Κολόμπο, οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η Διεθνής Αμνηστία και η Human Rights Watch εκφράζουν φόβους για επικείμενο λουτρό αίματος από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Στα βίντεο που κυκλοφόρησαν από την άγρια επίθεση του Σαββάτου, φαίνονται άνδρες της αστυνομίας και του στρατού να εισβάλλουν στον καταυλισμό και να ξυλοκοπούν διαδηλωτές, τραυματίζοντας τουλάχιστον πενήντα, και να ξηλώνουν τα πρόχειρα αντίσκηνα.
Μεταξύ των τραυματιών είναι δημοσιογράφοι, δικηγόροι και ακτιβιστές. Ηταν τα «αντίποινα» του βαθιά διεφθαρμένου καθεστώτος για την αναίμακτη κατάληψη του προεδρικού παλατιού την προπερασμένη εβδομάδα, αλλά και μια επίδειξη δύναμης του νέου προέδρου, που θα μπορούσε να «ανακαταλάβει» το κτίριο ειρηνικά, αλλά προτίμησε να στείλει ένα μήνυμα βίας σε όσους επιμένουν να μάχονται για μια καλύτερη ζωή…
Αλλωστε η πρώτη κίνηση του νέου προέδρου ήταν να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που δίνει σαρωτικές εξουσίες στις ένοπλες δυνάμεις και στην αστυνομία να συλλαμβάνουν και να κρατούν υπόπτους για μεγάλες περιόδους χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες.
Πέρα από την άγρια καταστολή όμως, το μεγάλο πρόβλημα της νησιωτικής χώρας των 22 εκατομμυρίων κατοίκων παραμένει η έλλειψη ρευστότητας, που την εμποδίζει να προμηθευτεί τρόφιμα, καύσιμα, φάρμακα και άλλα αγαθά πρώτης ανάγκης από τις διεθνείς αγορές. Μόνη ελπίδα για να ξεφύγει από την κρίση η Σρι Λάνκα, η παλιά Κεϋλάνη των Εγγλέζων αποικιοκρατών, είναι σύμφωνα με την κυβέρνησή της η εξασφάλιση νέου δανείου 3 δισ. δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θα επιτρέψει την επιστροφή στις διεθνείς αγορές.
Χτες, ο νέος πρόεδρος (και πρώην πρωθυπουργός) Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε διέταξε τον υπουργό Ενέργειας να εκδώσει διάταγμα με το οποίο επιβάλλει άμεσα αυστηρό δελτίο στα καύσιμα και περιορίζει ακόμη περισσότερο τις εισαγωγές καυσίμων για το επόμενο δωδεκάμηνο, επικαλούμενος την εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων.
Ταυτόχρονα οι δημόσιοι υπάλληλοι διατάχτηκαν να συνεχίσουν να εργάζονται από τα σπίτια τους για ακόμη έναν μήνα, προκειμένου -επισήμως- να γίνει οικονομία στα καύσιμα και -ανεπισήμως- να επιβληθεί ευκολότερα ο στρατιωτικός νόμος στις κλειστές δημόσιες υπηρεσίες… Τουλάχιστον άνοιξαν από χτες τα σχολεία της χώρας, που παρέμεναν κλειστά εδώ και αρκετές εβδομάδες.