Άρθρα Κόσμος

Ουκρανία: Ανησυχητικά μηνύματα από το νότιο μέτωπο

Χρίστος Καλουντζόγλου

Μηνύματα που προεξοφλούν κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων έρχονται τις τελευταίες ώρες από διαφορετικές πηγές στην κρίση της Ουκρανίας. Μόσχα και Κίεβο βάζουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την Χερσώνα, την ώρα που η Δύση καλλιεργεί κλίμα ανησυχίας στις γειτονικές χώρες.

Το στοίχημα της Χερσώνας

Η Χερσώνα είναι η πρώτη μεγάλη πόλη που κατέλαβαν οι Ρώσοι όταν εισέβαλαν στην ανατολική Ουκρανία και φαίνεται πως είναι το μεγάλο στοίχημα τόσο για το Κίεβο, όσο και για την Μόσχα.
Η Ρωσία ετοιμάζει τη διενέργεια δημοψηφισμάτων στην Χερσώνα και την Ζαπορίζια, τον Σεπτέμβριο, με το ερώτημα της προσάρτησης στη Ρωσική Ομοσπονδία, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ, ο οποίος συμμετέχει στη διοίκηση που έχουν τοποθετήσει οι ρωσικές κατοχές δυνάμεις στη Ζαπορίζια δήλωσε στο RIA Novosti ότι «όλα κινούνται στην κατεύθυνση της διενέργειας δημοψηφίσματος στο πρώτο μισό του Σεπτεμβρίου. Δεν ανακοινώνω ακριβή ημερομηνία. Συγκροτούνται εκλογικές επιτροπές».

Ο Ρώσος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι «κατά πάσα πιθανότητα το δημοψήφισμα θα διενεργηθεί παράλληλα στις περιοχές της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, καθώς οι επιτυχίες στη γραμμή εμπλοκής εγγυώνται την ασφάλεια».
Οι εκλογικές επιτροπές στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Ρογκόφ θα αναλάβουν «την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων, δεδομένου ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή», σύμφωνα με το RIA Novosti.

Τέτοια δημοψηφίσματα, που προφανώς δεν αναγνωρίζονται από τη διεθνή κοινότητα, αποτελούν μέρος των προσπαθειών της Μόσχας να νομιμοποιήσει την εισβολή.
Όμως ειδικά η περιοχή της Χερσώνας αποτελεί κατά τα φαινόμενα το μεγάλο στοίχημα και για το Κίεβο. Δεν είναι τυχαίο ότι Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι έχει φθάσει το σημείο καμπής στον πόλεμο και μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει ανακαταληφθεί η Χερσώνα.

Έτσι η πολύπαθη πόλη βρίσκεται και πάλι στο «μάτι του κυκλώνα», καθώς οι μεν Ρώσοι επιδιώκουν με το δημοψήφισμα που προανήγγειλε ο Ρογκόφ να νομιμοποιήσουν την κατοχή, οι δε Ουκρανοί προαναγγέλλουν την ανακατάληψη με βεβαιότητα που δεν δικαιολογείται σε έναν τέτοιο πόλεμο.
Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι με τα όπλα που έχουν πάρει από την Δύση είναι σε θέση να ανακαταλάβουν την πόλη σε λίγες εβδομάδες.

Ο Σέργκι Κλαν, συνεργάτης του επικεφαλής της διοίκησης της Χερσώνας ανέφερε σε συνέντευξη στην ουκρανική τηλεόραση: «Μπορούμε να πούμε ότι αλλάζουν τα πράγματα στο πεδίο της μάχης. Αλλάζουμε και από αμυντικές, περνούμε σε επιθετικές επιχειρήσεις».
«Μπορούμε να πούμε ότι η περιοχή της Χερσώνας είναι βέβαιο πως θα απελευθερωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο και τα σχέδια των κατακτητών θα αποτύχουν
», πρόσθεσε ο Σέργκι Κλαν, αναφερόμενος στις προθέσεις της Ρωσίας για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Με αυτή τη λογική, η επόμενη κίνηση των Ουκρανών αναμένεται ότι θα είναι μία αντεπίθεση στο μέτωπο της Ζαπορίζια. Το ερώτημα είναι κατά πόσο οι Ουκρανοί έχουν τη δυνατότητα να αντεπιτεθούν σε δύο μέτωπα, δεδομένου ότι οι Ρώσοι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ενισχύσει τις θέσεις τους στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Κλίμα ανησυχίας στις γειτονικές χώρες

Στο μεταξύ η Δύση καλλιεργεί κλίμα ανησυχίας στις γειτονικές χώρες, σε μία προσπάθεια να τις υποχρεώσει να ευθυγραμμιστούν με τις επιλογές της.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπουργού Άμυνας της Βρετανίας, Μπεν Ουάλας, ο οποίος επισκεπτόμενος την Σλοβακία, προειδοποίησε τις χώρες που διστάζουν να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους ότι ο Πούτιν καραδοκεί.
Αν κάποια χώρα στέκεται στον φράχτη, όταν αρχίζει η διαπραγμάτευση με την Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ρώσος πρόεδρος «θα φάει τον φράχτη και στη συνέχεια εσένα», προειδοποίησε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας.

Το μήνυμα ελήφθη από τη Μολδαβία, με την πρωθυπουργό της χώρας να δηλώνει στο CNN ότι «αν και πρόκειται για υποθετικό σενάριο, αν γίνουν περαιτέρω στρατιωτικές ενέργειες στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ουκρανίας, προς την Οδησσό, τότε ανησυχούμε κι εμείς».

Η Ναταλία Γκαβριλίτα δήλωσε στο CNN ότι «κανένας δεν είναι ασφαλής». «Ανησυχούμε πολύ, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη ότι βρίσκονται στρατιώτες στα εδάφη της περιοχής των αυτονομιστών στην Υπερδνειστερία.

Κάνουμε ό, τι είναι δυνατό για να διατηρήσουμε την ειρήνη και την σταθερότητα και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα κλιμακωθούν οι συγκρούσεις», πρόσθεσε.
«Εάν μία χώρα μπορεί να αρχίζει έναν κατακτητικό πόλεμο χωρίς να λαμβάνει υπόψη το διεθνές δίκαιο, με αυτή την έννοια κανένας δεν είναι ασφαλής. Νομίζω ότι αρκετές χώρες ανησυχούν», δήλωσε η πρωθυπουργός της Μολδαβίας.

topontiki.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας