Ελλάδα

Μεγάλη φωτιά στην Πεντέλη: Εκκένωση σε Ντράφι, Ανθούσα, Διώνη, Δασαμάρι – Στα πρώτα σπίτια οι φλόγες

Εκτός ελέγχου είναι η φωτιά που ξέσπασε γύρω στις 5 και 20 σήμερα το απόγευμα σε χαμηλή βλάστηση ανάμεσα στο Νταού Πεντέλης και στο Ντράφι, ενώ στο σημείο πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι. Εντολή εκκένωσης για Ντράφι, Ανθούσα, Διώνη και Δαμάσι. Σπίτια έχουν υποστεί ζημιές.

Αυτή την στιγμή οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν να αντιμετωπίσουν δύο μέτωπα, το ένα που κινείται προς Ντράφι και άλλο ένα που κινείται νότια και δυτικά προς την περιοχή Καλλιθέα και Καλύβια Πεντέλης.

Ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι η φωτιά μπήκε στο Ντράφι.

Λόγω των ισχυρών ανέμων (εντάσεως 7 μποφόρ, με ριπές που φτάνουν στα 8), υπάρχει δυσκολία πτήσεων των πυροσβεστικών αεροσκαφών, ενώ η φωτιά έχει λάβει μεγάλη έκταση, δημιουργώντας ανησυχία για τις επόμενες ώρες. Σε ορισμένα σημεία μάλιστα η φωτιά πηγαίνει ακόμη και κόντρα στη φορά του ανέμου.

Το μέτωπο της πυρκαγιάς έχει διευρυνθεί πολύ και συνεχίζει την εξάπλωσή του, καλύπτοντας έκταση δεκάδων μέτρων.

Η κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη και δύσκολη σύμφωνα και με τον αντιδήμαρχο Πεντέλης, Κώστα Καλλιανιώτη.

Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις για την κατάσβεση της φωτιάς. Συγκεκριμένα, έχουν κινητοποιηθεί 105 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων συμπεριλαμβανομένων και 28 Ρουμάνων πυροσβεστών, και 30 οχήματα. Από αέρος και μέχρι τη δύση του ηλίου, επιχειρούν 11 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, εκ των οποίων το 1 ελικόπτερο του Ε.Σ. και ακόμα 1 ελικόπτερο για εναέριο συντονισμό. Συνδρομή παρέχει μεγάλη δύναμη εθελοντών πυροσβέστών και υδροφόρες ΟΤΑ.

Σημειώνεται ότι με εντολή του αρχηγού της πυροσβεστικής, όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Αττικής έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ραφήνας Πικερμίου Ευάγγελο Μπουρνούς που μίλησε ΣΚΑΪ, η φωτιά έχει πλέον μπει στο Ντράφι και καίγονται σπίτια που βρίσκονται στην περιοχή.

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στις 8 το βράδυ σε όσους βρίσκονται στην Ανθούσα να εκκενώσουν τώρα προς Γέρακα λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται στην περιοχή. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε προς Ανθούσα εκκενώστε τώρα προς Γέρακα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies»

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Σε διακοπή της κυκλοφορίας έχει προχωρήσεις η ΕΛΑΣ σε δρόμους στην περιοχή της Πεντέλης λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει.
Ειδικότερα αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε:

  • Περιφερειακή Οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης, από το ύψος του 414 ΣΝΕΝ έως τη θέση ‘Αγιος Πέτρος
  • Στην οδό Καλλισίων και Παπαδιαμάντη προς Ντράφι
  • Στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας και Φίλωνος προς Ντράφι
  • Στην οδό Αναπαύσεως και Κλεισθένους προς Πεντέλη

Ένα τέταρτο αργότερα δόθηκε εντολή εκκένωσης για Διώνη και Δασαμάρι προς Παλλήνη. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Διώνη και Δασαμάρι, εκκενώστε τώρα προς Παλλήνη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies».

Τα μέτωπα στην υπόλοιπη χώρα

Βελτιωμένη παρουσιάζεται η κατάσταση σχετικά με τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σήμερα στην υπόλοιπη χώρα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες της Πυροσβεστικής.

Συγκεκριμένα, οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στο Μαρκόπουλο του δήμου Πηνειού στην Ηλεία, που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα, ενώ παράλληλα βελτιωμένη είναι η εικόνα του μετώπου στην περιοχή Ελάτεια Φθιώτιδας.

Επιπλέον, έχουν κατασβεθεί οι φωτιές που έκαιγαν νωρίτερα στη Σκάλα Λακωνίας και τη Σάμο.

banner-article

Ροη ειδήσεων