Τοπικά Χρονογράφημα

«Το ζαρζαβάτι»

Κυριακή πρωί.

Χαλαρή κατάσταση, πολλή ζέστη από το πρωί και ως συνήθως μπροστά στον υπολογιστή ψάχνουν να βρούνε ειδήσεις και πληροφορίες σημαντικές που αφορούν τον κόσμο μας και επηρεάζουν τις ζωές μας…

Μία είδηση πολύ σημαντική τους προβλημάτισε.

Σε μια  αξιόλογη ιστοσελίδα διαβάζει φωναχτά ο άντρας και η γυναίκα αντιλαμβανόμενη τη σοβαρότητα της κατάστασης  ξεκινάει μια συζήτηση με αφορμή την ιδιαίτερη αυτή πληροφορία…

Επρόκειτο για  τη συντριβή ενός μεταγωγικού αεροσκάφους, τύπου Αντόνοφ, στους πρόποδες του Παγγαίου, στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας.

Κομμάτια του, μετά την έκρηξη που ακολούθησε, διασκορπίστηκαν και  έπεσαν  μέσα στα χωράφια μιας περιοχής αγροτικής που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα φόρτε της .

Το χειρότερο όλων είναι ότι μετέφερε υλικά εκρηκτικά, καθώς και  μία σκόνη άσπρη που ακόμη ερευνάται η επικινδυνότητά της, για το  πόσο πολύ επικίνδυνη μπορεί να είναι για τους κατοίκους της περιοχής  κι όχι μόνο.
«Το 112 σύστησε στους κατοίκους να παραμένουν στα σπίτια τους με κλειστές πόρτες και παράθυρα και να μην κάνουν χρήση του κλιματιστικού ώστε να μην μπουν μέσα επικίνδυνες τοξικές αναθυμιάσεις που εκλύονται…»

Ήταν μία είδηση πραγματικά πολύ σοβαρή η οποία συνεχώς εξελίσσεται και εμπλουτίζεται από καινούργια στοιχεία τα οποία ίσως οδηγήσουν σε συμπεράσματα αποκαρδιωτικά..

Ακούγοντας αυτή την είδηση, το μυαλό της γυναίκας πήγε στους αγρότες αυτής της περιοχής, στις καλλιέργειές τους, οι οποίες δέχτηκαν όλα αυτά τα υλικά τα ρυπογόνα και επικίνδυνα που θα διεισδύσουν στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, και εκλυόμενα στην ατμόσφαιρα άλλα, θα επηρεάσουν πιθανόν αρνητικά τη διατροφή και την υγεία τους.

Στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα θα ταξιδέψουν αυτές οι ουσίες και θα φτάσουνε και πιο κάτω και στα χωράφια και στους μπαξέδες με τα ωραία λαχανικά του καλοκαιριού.

Σαν το ζαρζαβάτι  που στάλθηκε από το Νησί που με τόση ευχαρίστηση φωτογράφισαν το βράδυ του Σαββάτου…

Το ζαρζαβάτι…

Δραστηριότητα κάθε αγροτικής οικογένειας !
Η συνήθεια αυτή είχε ξεχαστεί την περίοδο της αφθονίας και των υψηλών εισοδημάτων. Τότε αγόραζαν όλοι από τα μανάβικα… Ακόμη και στα χωριά!
Τελευταία ξανάγιναν μόδα οι μπαξέδες στις αυλές και στα χωράφια. Το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων της υπαίθρου, όχι μόνο τω γεωργών, αλλά του συνόλου των κατοίκων, έχουν πια μπαξέ.
Οι πιο μερακλούδες και οι πιο μερακλήδες φτιάχνουν κάτι ωραίους κήπους… πραγματικά χάρμα οφθαλμών!
Χρησιμοποιούν πλέον και σκέπαστρα με δίχτυα για να προστατεύσουν τα φυτά από την ακτινοβολία, η οποία επέρχεται πολύ απειλητικά τελευταία.

Οι ερασιτέχνες μπαξεβάνηδες, καθώς χαιρετιούνται σίγουρα θα λένε ό,τι έλεγαν και παλιότερα…

– Πως πάει το ζαρζαβάτι;
– Καλά! πότισμα θέλει… Δεν λέει να ρίξ’ καμιά σταγόνα.

Οι ντομάτες μόνο… Σα να μη μι φαίνοντι κι τόσου σόι…

Θα ρωτήσου τουν γιωπόνο τουν Βασιλάκη!
– Ου δικός μου ου μπαξές σφυράει… Έχου κάτι μιλτζάνις… κάτσι καλά!

Ευγενής άμιλλα και κοκορέματα που συμβάλουν στην μείωση του λιανικού εμπορίου το καλοκαίρι.
Πόσο τυχεροί είναι οι άνθρωποι που δέχονται αυτά τα πολύχρωμα  πεσκέσια με τα καλούδια του καλοκαιριού!

Πιπεριές κέρατα, για γέμισμα, ντομάτες, αγγουράκια, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, καλαμπόκι για βράσιμο…

Η Ελλάδα ακόμη αντιστέκεται και η αλληλεγγύη είναι έκδηλη.

Όταν το ζαρζαβάτι πληθαίνει και γεμίζει τα τελάρα, τότε μοιράζεται με αγάπη και χαρά.

Πολλοί θα το «γευτούνε» και από τα ανοιχτά παράθυρα, καθώς θα τους παίρνει τη μύτη η μυρωδιά από το τηγάνι που ανοίγει την όρεξη.

Σκέφτομαι αν συμβεί κάτι τέτοιο, με ένα τέτοιο αεροπλάνο γεμάτο δηλητήριο!

Πάει αυτή η χαρά…

Γίνεται καχυποψία και άρνηση!

Πώς να φας από τέτοιο ζαρζαβάτι και πώς να το μοιραστείς με γνωστούς, φίλους και συγγενείς!

καλή εβδομάδα με υγεία!

Ει. Δα.

banner-article

Ροη ειδήσεων