Ο κατά δήλωσή του «σιωνιστής» Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε τη «Διακήρυξη της Ιερουσαλήμ» με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Γιαΐρ Λαπίντ, που δεσμεύει για πρώτη φορά τις ΗΠΑ ότι θα κηρύξουν τον πόλεμο στο Ιράν αν εκείνο επιχειρήσει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα
–
Ο κατά δήλωσή του «σιωνιστής» Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε τη «Διακήρυξη της Ιερουσαλήμ» με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Γιαΐρ Λαπίντ, που δεσμεύει για πρώτη φορά τις ΗΠΑ ότι θα κηρύξουν τον πόλεμο στο Ιράν αν εκείνο επιχειρήσει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Το πλήρες κείμενο της δεσμευτικής συμφωνίας ασφαλείας δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, αλλά ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος εξήγησε πως η συμφωνία όχι μόνο «συμπεριλαμβάνει τη δέσμευση ότι δεν θα επιτραπεί ποτέ στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», αλλά και πως θα αντιμετωπιστούν από κοινού οι «περιφερειακές αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες» του Ιράν, και ιδίως οι «απειλές» εναντίον του Ισραήλ».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο χώρες –που φυσικά τυγχάνει αμφότερες να διαθέτουν πυρηνικά όπλα– δεσμεύονται πως θα χρησιμοποιήσουν «όλα τα στοιχεία της εθνικής ισχύος» για να διασφαλίσουν ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο. Και βέβαια, στο πλαίσιο της δέσμευσής του Μπάιντεν για «ποιοτική στρατιωτική υπεροχή» του Ισραήλ, και την «ικανότητά του να αμυνθεί», η Διακήρυξη περιλαμβάνει δέσμευση ότι θα συνεχιστεί το δεκαετές πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων… Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι οι Ισραηλινοί πήραν όλα όσα ζητούσαν: «Από τη δική μας οπτική γωνία, η Διακήρυξη της Ιερουσαλήμ είναι το διπλωματικό ισοδύναμο ενός ερωτικού γράμματος από τις ΗΠΑ προς τη χώρα μας», σχολίασε ανώτατος Ισραηλινός διπλωμάτης.
Ενός κακού μύρια έπονται. Ο Μπάιντεν επανέλαβε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι για το Ισραήλ «να ενσωματωθεί πλήρως στην περιοχή». Δηλαδή; Οι διαρροές επιμένουν πως η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να υπογράψει το Σαββατοκύριακο τις Συμφωνίες του Αβραάμ, τη «λυκοσυμμαχία»-κληρονομιά του Τραμπ που εξομάλυνε τις σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και αρκετών αραβικών χωρών, προκειμένου να ολοκληρωθεί μια ανίερη ισραηλο-αραβική πολεμική «συμμαχία των προθύμων» ενάντια στο Ιράν. Αμερικανικές πηγές κάνουν λόγο ήδη για μια «Νέα Μέση Ανατολή», που θα περιλαμβάνει την αμυντική διασύνδεση Ισραήλ και αραβικών κρατών του Κόλπου (Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Εμιράτα) ενάντια στην Τεχεράνη, αλλά και τα παρακλάδια της στον Λίβανο (Χεζμπολάχ) και την Υεμένη (Χούτι).
Το Ιράν, φυσικά, διά του προέδρου του, Εμπραχίμ Ραϊσί, απάντησε σε υψηλούς τόνους, προειδοποιώντας ότι η Ισλαμική Δημοκρατία θα δώσει μια «σκληρή και οδυνηρή απάντηση» σε οποιοδήποτε «λάθος» διαπράξει η Ουάσινγκτον και οι περιφερειακοί σύμμαχοι της, και ότι «το ιρανικό έθνος δεν θα δεχτεί καμία ανασφάλεια και κρίση στην περιοχή». Και στις 19 Ιουνίου ο Ραϊσί υποδέχεται στην Τεχεράνη τους Πούτιν και Ερντογάν, σε μια δυνάμει εκρηκτική… αντι-σύνοδο μεγατόνων!
Και οι Παλαιστίνιοι; Α, ναι, υπάρχουν και οι Παλαιστίνιοι. Ο Μπάιντεν λοιπόν, αφού έδωσε τα πάντα στο Ισραήλ, ταξίδεψε στη Βηθλεέμ για να συναντηθεί με τον παντελώς απαξιωμένο Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, όπου επανέλαβε –λέει– την αμερικανική υποστήριξη σε μια λύση δύο κρατών για τον τερματισμό της πολυετούς ισραηλο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.
Περιττό να πούμε ότι η επίσκεψη του Μπάιντεν αντιμετωπίστηκε με οργισμένες διαδηλώσεις από τους Παλαιστίνιους, που λένε πως οι κραυγές τους ενάντια στη διαιώνιση της κατοχής και τη συνεχή ανέγερση νέων εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη έχουν παραμεριστεί πλήρως και από αυτή την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ακόμη και στελέχη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), όπως ο Μπασάμ αλ Σάλεχ, προέτρεψαν δημόσια τον Αμπάς να ματαιώσει τη συνάντηση με τον Μπάιντεν, υποστηρίζοντας ότι «οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν ένα βασικό εμπόδιο στην ελευθερία της Παλαιστίνης». Ετσι είναι: ο διπρόσωπος Μπάιντεν δεν έκανε ούτε μία αναφορά σε αναβίωση της παγωμένης εδώ και χρόνια ειρηνευτικής διαδικασίας, όπως δεν είπε «κιχ» για τις βίαιες εξώσεις και τους εποικισμούς…