Άρθρα

Γκρίζες ζώνες στην επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος

Σήμερα ξεκινά η καταβολή των ενισχύσεων ● Μειωμένη η επιδότηση σε γονείς φοιτητών ● Πάνω από 2,95 εκατ. πολίτες κατέθεσαν αιτήσεις για το Power Pass.

Εκπλήξεις και παγίδες κρύβουν τα εκκαθαριστικά με την επιδότηση στο ρεύμα που επεκτείνεται και για τον μήνα Ιούνιο, ωστόσο οι καταναλωτές κρατούν μικρό καλάθι, καθώς η κάλυψη του αυξημένου κόστους στους οικιακούς λογαριασμούς περνά μέσα από φίλτρα που μειώνουν το τελικό ποσό της ενίσχυσης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η επέκταση του μέτρου για τον Ιούνιο θα αφαιρέσει επιπλέον 40 εκατ. ευρώ από τα ταμεία, εξέλιξη που ανεβάζει τον συνολικό λογαριασμό της επιδότησης στα 300 εκατ. ευρώ. Οι πρώτες επιστροφές από τις επιβαρύνσεις στο ρεύμα αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα, με το μέσο ποσό της επιδότησης για 1,9 εκατ. υπόχρεους να ανέρχεται σε 121 ευρώ. Την ίδια στιγμή, 600.000 αιτήσεις βρίσκονται σε αναμονή, καθώς συνεχίζεται ο έλεγχος των στοιχείων και ενδεχομένως κάποιοι να μείνουν εκτός περιμέτρου.

Αίτηση για επιδότηση κατέθεσαν 2.952.778 φυσικά πρόσωπα/ΑΦΜ, ενώ 422.181 είναι οι αιτήσεις που απορρίφθηκαν, καθώς η επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν χαμηλότερη από 30 ευρώ. Οι αιτήσεις που εγκρίθηκαν ανέρχονται σε 2.530.597. Επισημαίνεται ότι το ποσό της ενίσχυσης καλύπτει το 60% της επιβάρυνσης από την αύξηση του τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, αφού αφαιρεθεί το άθροισμα των εκπτώσεων που έλαβαν τα νοικοκυριά από το κράτος και τους παρόχους ενέργειας για το διάστημα από 1ης Δεκεμβρίου του 2021 έως 31 Μαΐου του 2022.

Ωστόσο, στα ψιλά γράμματα των εκκαθαριστικών για το ρεύμα κρύβεται ο διάβολος που με πλοηγό τη συγκράτηση των δαπανών ψαλιδίζει τα ποσά της ενίσχυσης ειδικά, για τους γονείς με φοιτητές εξαρτώμενα μέλη που σπουδάζουν σε άλλη πόλη και καταβάλλουν ενοίκιο για τη μισθωμένη κατοικία του παιδιού. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι, ενώ η επιβάρυνση από τη ρήτρα υπολογίστηκε χωριστά, το ποσό της επιδότησης για την κύρια κατοικία του γονέα συμψηφίστηκε με τη μισθωμένη του τέκνου.

Μάλιστα, εκατοντάδες χιλιάδες ήταν οι περιπτώσεις γονέων που βρέθηκαν με αρνητικές χρεώσεις επιδότησης, με αποτέλεσμα κατά τη διαδικασία του συμψηφισμού με τη μισθωμένη φοιτητική κατοικία να ψαλιδιστεί από το σύστημα το τελικό ποσό της επιδότησης.

Παγίδες κρύβει και η στήριξη του Ιουνίου, καθώς το επιπλέον βάρος της κατανάλωσης από τη ρήτρα προσαρμογής δεν θα υπολογιστεί μεμονωμένα για τη συγκεκριμένη περίοδο αλλά συνολικά για το επτάμηνο Δεκεμβρίου 2021 – Ιουνίου 2022. Μία ακόμη κρίσιμη παράμετρος για τη χορήγηση της επιδότησης είναι να μην έχει εξαντληθεί το ανώτερο ποσό των 600 ευρώ.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι, αν η καθαρή επιβάρυνση τον Ιούνιο ανέρχεται στα 300 ευρώ και η επιδότηση που έχει δοθεί για το διάστημα Δεκεμβρίου – Μαΐου είναι 500 ευρώ, τότε απομένουν μόλις 100 ευρώ για τον καταναλωτή, έναντι 180 ευρώ (300 x60% =180) που ήταν κανονικά.

17 ευρώ τον μήνα!

Mετά το «fuel pass», το «power pass» εξελίσσεται σε «φουλ απάτη pass», υποστήριξε η αρμόδια Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Εφη Αχτσιόγλου: «Εκτός επιδότησης μένουν 1,7 εκατ. νοικοκυριά ή το 40% όσων ισχυριζόταν η κυβέρνηση ότι θα στηρίξει», σημείωσε η βουλευτής, προσθέτοντας ότι «στα 2,5 εκατ. δικαιούχους που τελικά λαμβάνουν επιδότηση (εκ των 4,2 εκατ. που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση ότι θα υποστήριζε), μοιράζονται

efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων