Ελλάδα Κοινωνία

Κατέρρευσε το οικοδόμημα της υπεράσπισης Λιγνάδη / Καταδικάστηκε και… αποφυλακίζεται

Απέτυχε η προσπάθεια του κατηγορούμενου να εμφανιστεί τάχα θύμα σκευωρίας δεκάδων ανθρώπων που είχαν άλλοτε πολιτικά κίνητρα, άλλοτε επιχειρηματικά, άλλοτε επαγγελματικά και άλλοτε καλλιτεχνικά 
Του επεβλήθη ποινή φυλάκισης 12 ετών με αναστολή 
Με ομόφωνη απόφαση δεν αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς όπως ζήτησε η υπεράσπιση
Οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων

Όλο το τερατώδες οικοδόμημα από χυδαίες προσβολές, αλλοπρόσαλλες κατηγορίες και αυταπόδεικτα ψέματα που έχτιζε για σχεδόν πέντε μήνες η υπεράσπιση του Δημήτρη Λιγνάδη κατέρρευσε χθες στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας σαν χάρτινος πύργος μέσα σε λίγα μόλις λεπτά. Η προσπάθεια του κατηγορούμενου να εμφανιστεί τάχα θύμα σκευωρίας δεκάδων ανθρώπων που είχαν άλλοτε πολιτικά κίνητρα, άλλοτε επιχειρηματικά, άλλοτε επαγγελματικά και άλλοτε καλλιτεχνικά δεν παρέσυρε το δικαστήριο, που καταδίκασε κατά πλειοψηφία τον Λιγνάδη για κατά συρροή βιασμούς δύο ανηλίκων χωρίς ελαφρυντικά σε συνολική ποινή 12 ετών φυλάκιση με αναστολή.

Ο Λιγνάδης καταδικάστηκε για τον βιασμό του αιγυπτιακής καταγωγής Σ. στην Επίδαυρο τον Ιούλιο του 2015 με πλειοψηφία 4-3 (μειοψήφησαν η πρόεδρος, ένας ένορκος και μία δικαστής) και του ουκρανικής καταγωγής Π.Φ. στο σπίτι του κατηγορούμενου τον Μάρτιο του 2015 με πλειοψηφία 5-2 (μειοψήφησαν η πρόεδρος και η ίδια δικαστής). Κηρύχτηκε αθώος λόγω αμφιβολιών για τον βιασμό του αιγυπτιακής καταγωγής Αλί στο σπίτι του κατηγορούμενου το 2011 με πλειοψηφία 5-2 (μειοψήφησαν δύο γυναίκες ένορκοι) όπως και ομόφωνα αθώος για τον βιασμό του ενήλικα Δ.Μ. τo 2018, ο οποίος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο να καταθέσει.

Η καταδίκη του Λιγνάδη, στον οποίο μάλιστα δεν αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου (με ομόφωνη απόφαση) και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς (με πλειοψηφία 5-2, μειοψήφησε η πρόεδρος και ένας ένορκος), δικαίωσε τα θύματα και τους μάρτυρες που βρήκαν την τόλμη να σπάσουν τη σιωπή, να καταγγείλουν τον άλλοτε ισχυρό άνδρα του θεάτρου και να αντιμετωπίσουν μέσα στη δικαστική αίθουσα με μοναδική αξιοπρέπεια τον καταιγισμό ομοφοβικών σχολίων, προσβολών και υπαινιγμών της υπεράσπισης, την ώρα που καλούνταν να ξαναζήσουν το τραύμα τους.

Ωστόσο, η καταδικαστική απόφαση συγκρούεται με την απόφαση του δικαστηρίου να δώσει ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση με πλειοψηφία 4-3 (μειοψήφησαν δύο γυναίκες ένορκοι και μία δικαστής). Αυτό σημαίνει ότι μέχρι την εκδίκαση της έφεσης ο Λιγνάδης, που προφυλακίστηκε τον Φεβρουάριο του 2021 καθώς θεωρήθηκε ύποπτος για τη διάπραξη νέων εγκλημάτων, θα βρίσκεται εκτός φυλακής με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της παρουσίας σε αστυνομικό τμήμα τρεις φορές τον μήνα και της καταβολής 30.000 ευρώ μέχρι τις 29 Ιουλίου.

Η απόφαση για την αναστολή της ποινής ήταν αντίθετη με την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, που έκρινε ότι ο Λιγνάδης έπρεπε να μείνει στη φυλακή, καθώς δεν έχει ομολογήσει τα κακουργήματα για τα οποία καταδικάστηκε και είναι επικίνδυνος να τα ξανακάνει. Την ίδια απόφαση είχαν πάρει όλα τα δικαστικά συμβούλια που είχαν κρίνει το ζήτημα αυτό.

Στο άκουσμα της απόφασης για αναστολή υπήρξαν έντονες αντιδράσεις στη δικαστική αίθουσα και στους διαδρόμους του ΜΟΔ από ανθρώπους του θεάτρου, μέλη φεμινιστικών συλλογικοτήτων και αλληλέγγυους, όπως και από τα παρευρισκόμενα θύματα που ξέσπασαν σε δάκρυα και λυγμούς και στη συνέχεια αποχώρησαν. «Αίσχος», «δεν ντρέπεστε», «να του δώσετε τα παιδιά σας» ακούγονταν στο δικαστικό μέγαρο, ενώ σάλος αντιδράσεων ξέσπασε και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς θεωρήθηκε αντιφατική και αδιανόητη η απόφαση να αφεθεί να κυκλοφορεί ελεύθερος ένας άνθρωπος που καταδικάστηκε για δύο βιασμούς ανηλίκων.

Η αποφυλάκιση Λιγνάδη πυροδότησε επίσης έντονες πολιτικές αντιδράσεις. «Οταν άρχισαν οι αποκαλύψεις, ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Μενδώνη επί είκοσι ημέρες προσπαθούσαν να κουκουλώσουν την υπόθεση δημιουργώντας μια ευνοϊκή περιρρέουσα ατμόσφαιρα για τον βιαστή και τότε καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη, την ίδια ώρα που στοχοποιήθηκαν τα θύματα που είχαν το σθένος να μιλήσουν. Η ατμόσφαιρα αυτή αποτυπώθηκε και σήμερα στην απόφαση του δικαστηρίου. Το μόνο που μπορεί να πει κανείς είναι ντροπή», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος.

Απαντώντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για χυδαία κομματική εκμετάλλευση μιας δικαστικής απόφασης και έκανε λόγο «για μια άθλια συκοφαντία, για τον ορισμό της τοξικότητας που συνιστά δολοφονία χαρακτήρων και υπονόμευση των θεσμών». «Η στάση του αυτή είναι όνειδος για ελληνικό κοινοβουλευτικό κόμμα», κατέληξε. «Μια φορά ντροπή για την αποφυλάκιση Λιγνάδη, δυο φορές ντροπή για την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου», ανταπάντησε ο κ. Ηλιόπουλος.

Η απόφαση αναστολής «βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα, αλλά και με την ίδια τη βαρύτητα των πράξεων», σημειώνει το ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι «για τέτοιου είδους εγκλήματα, ιδιαίτερα σε βάρος ανηλίκων, δεν υπάρχει κανένα έδαφος για επιείκεια στην ποινική μεταχείριση».

Για «τεράστια προσπάθεια που κατέβαλε η πρόεδρος του δικαστηρίου, μειοψηφώντας σχεδόν σε όλα, για ηπιότερη αντιμετώπιση του βιαστή ανηλίκων που είχε εξαπατήσει με τις “υποκριτικές του ικανότητες” την κ. Μενδώνη και τον κ. Μητσοτάκη», κάνει λόγο ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης και καταλήγει: «Η “δικαιοσύνη” τους είναι σαν τα φίδια, δαγκώνει μόνο τους ξυπόλητους»

Προκάλεσεη η στάση της προέδρου

Αντικείμενο έντονου σχολιασμού έγινε η στάση της προέδρου Παναγιώτας Γιούπη, η οποία τάχθηκε υπέρ της αθώωσης του κατηγορουμένου από όλες τις κατηγορίες, πρότεινε μικρότερη ποινή από αυτήν που τελικά επιβλήθηκε και τάχθηκε υπέρ της αποφυλάκισής του. Ωστόσο, η στάση της κ. Γιούπη είχε προκαλέσει αίσθηση αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της δίκης, όταν για παράδειγμα δεν δέχτηκε να επιδειχθούν στο δικαστήριο και να γίνουν μέρος της δικογραφίας φωτογραφίες και μηνύματα που κατασχέθηκαν από τον υπολογιστή και το κινητό του Λιγνάδη, ή όταν ανεχόταν αδιαμαρτύρητα τα ακραία ομοφοβικά σχόλια, τις προσβολές και τις απειλές της υπεράσπισης προς τους μάρτυρες κατηγορίας, ενώ συχνά εξαντλούσε την αυστηρότητά της στους μηνυτές και στους συνηγόρους πολιτικής αγωγής.


«Συκοφαντίες και προσβολές»

«Και οι κρίνοντες κρίνονται, η Δικαιοσύνη δεν είναι άμοιρη λαθών. Η επικινδυνότητα για την οποία ήταν προφυλακισμένος ο Λιγνάδης δεν έχει πάψει να υφίσταται, τα αποδεικτικά στοιχεία είναι μέσα στη δικογραφία, τα οποία η πρόεδρος αρνήθηκε να διαβάσει.

Έπρεπε και όφειλε να έχει εικόνα για τα στοιχεία αυτά η έδρα, εικόνα η οποία προκύπτει από δικαστικά συμβούλια» δήλωσε ο κ. Βλάχος στον ΑΝΤ1, ενώ σε δηλώσεις του έξω από το δικαστήριο σημείωσε ότι προσανατολίζεται στην άσκηση έφεσης ως προς το αθωωτικό σκέλος της απόφασης, θέμα που θα κριθεί από τον αρμόδιο εισαγγελέα.

«Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν και από την έδρα και από την υπεράσπιση τα θύματα – λοιδορήθηκαν, συκοφαντήθηκαν, προσβλήθηκαν βαθύτατα στην ηθική τους υπόσταση- νομίζω ότι είναι ένα κακό παράδειγμα», επισήμανε.


«Ψυχραιμία και υπομονή»

«Οφείλουμε να σεβόμαστε την κρίση του δικαστηρίου. Οφείλουμε να σεβόμαστε το γεγονός, όσο κι αν σας ακούγεται οξύμωρο από το δικό μου στόμα, ότι αυτή τη στιγμή θα εκκρεμεί μια έφεση, που σημαίνει ότι θα ξανασυστήσω ψυχραιμία, υπομονή και την κοινωνία έτοιμη να σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις, όποιες κι αν είναι αυτές».


«Ικανοποίηση και σκεπτικισμός»

«Στο πλαίσιο του ελληνικού κινήματος #metoo, αυτή είναι η πρώτη εμβληματική δίκη στην οποία συγκρούστηκαν δύο κόσμοι.

Από τη μία, τα θύματα που είναι πολλαπλώς ευάλωτα, προέρχονται από κακοποιητικά περιβάλλοντα, είναι μετανάστες και από την άλλη ένας κατηγορούμενος ισχυρός και προνομιούχος, που απολάμβανε μέχρι σήμερα του σεβασμού της ελληνικής κοινωνίας.

Είναι γεγονός ότι έχουμε μια δικαστική απόφαση που επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς των θυμάτων και στην ουσία διαπιστώνει ότι αυτό που μας μετέφεραν δεν ήταν απλά η τραυματική εμπειρία τους, αλλά περιβάλλεται τον τύπο μιας δικαστικής απόφασης η οποία λέει ότι ήταν αξιόποινες και ποινικά κολάσιμες πράξεις, και μάλιστα βιασμοί. Γι’ αυτή την εξέλιξη δηλώνουμε την ικανοποίησή μας. Από την άλλη βλέπουμε με σκεπτικισμό το γεγονός ότι, μετά από όλες αυτές τις εξελίξεις και με την παραπάνω ανάλυση, το δικαστήριο αποφάσισε να χορηγήσει στον κατηγορούμενο ανασταλτικό αποτέλεσμα μέχρι το Εφετείο».


«Κατασκευή και σκευωρία»

«Για όλες τις πράξεις η τακτική δικαιοσύνη αποφάσισε ότι ο κ. Λιγνάδης είναι αθώος. Τον καταδίκασε ένα μέρος των ενόρκων. Θεωρώ δικαιολογημένη αυτή την επιλογή γιατί επί 18 μήνες υπάρχει ένας βομβαρδισμός με μία παντελή καταρράκωση του τεκμηρίου αθωότητας από δημοσιογράφους, παρουσιαστές, influencer, οποιονδήποτε μπορούσε να πει κάτι κακό εναντίον του Λιγνάδη. […] Σήμερα η τακτική δικαιοσύνη αποφάσισε ότι ήταν κατασκευή και σκευωρία.

Η απόφαση των ενόρκων που τον καταδίκασε είναι σεβαστή, όμως να γνωρίζετε ότι, όπως είπα και την πρώτη ημέρα που ανέλαβα την υπόθεση που η δικογραφία ήταν μόνο επτά σελίδες, ο Λιγνάδης είναι αθώος και στον δεύτερο βαθμό θα κηρυχθεί πανηγυρικά αθώος.

Αυτό δέχτηκε και η πλειοψηφία του δικαστηρίου σήμερα, πάλι με την πλειοψηφία των τακτικών δικαστών, που θεώρησαν ότι, εάν έμενε στη φυλακή μέχρι να γίνει η έφεσή του, θα ήταν άδικο για τον Λιγνάδη».


Δικαίωση αλλά και οργή

Από την αγωνία μέχρι το μούδιασμα και από τα χαμόγελα δικαίωσης μέχρι την οργή και τον σπαραγμό, τα έντονα συναισθήματα εναλλάσσονταν χθες στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για τους τρεις μηνυτές που παρευρίσκονταν – μαζί με τον Ν.Σ. και τον Β.Κ., τους δυο ανθρώπους που είχαν καταγγείλει τον Λιγνάδη σε συνεντεύξεις τους για παλαιότερο βιασμό που έχει παραγραφεί ποινικά. Το ίδιο και για δεκάδες ανθρώπους του θεάτρου, μέλη φεμινιστικών συλλογικοτήτων και αλληλέγγυους που είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται στο δικαστικό μέγαρο από τις 6.30 το πρωί, μαζί με τα μέλη του Παρατηρητηρίου της δίκης και δημοσιογράφους, για να βρουν μια θέση στην πολύ μικρή αίθουσα, χωρητικότητας μόλις 20 ατόμων.

Το «παρών» έδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου και του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης και Κρίτων Αρσένης. Από τις 8.30, όταν η έδρα αποσύρθηκε για τη διάσκεψη, μέχρι περίπου τις 12.00 η αγωνία για την απόφαση ήταν έκδηλη. Στο άκουσμα της απόφασης, στην αίθουσα κυριάρχησε απόλυτη σιωπή, καθώς η αθώωση για την κατηγορία βιασμού του Αλί και η στάση της προέδρου που ψήφισε αθώωση από όλες τις κατηγορίες πάγωσε τους πάντες.

Αρκετή ώρα μετά, η ικανοποίηση είχε αρχίσει να ζωγραφίζεται στα πρόσωπα, καθώς γινόταν αντιληπτή η σημασία της καταδίκης για δύο βιασμούς. Ωστόσο, στο άκουσμα της απόφασης για αναστολή της ποινής, τα χαμόγελα έδωσαν τη θέση τους στην έντονη απογοήτευση για την απελευθέρωση του Λιγνάδη και στην οργή για την αντιφατική στάση της έδρας.

 efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων