Κόσμος

Σρι Λάνκα: Η λαϊκή οργή ανάγκασε πρόεδρο και πρωθυπουργό να παραιτηθούν / Στο προσκήνιο η αντιπολίτευση

Η οργή που συσσωρευόταν εδώ και καιρό ξέσπασε χθες με διαδηλωτές στην πρωτεύουσα Κολόμπο να σπάνε τον αστυνομικό κλοιό και να εισβάλλουν στην κατοικία του προέδρου, στην κατοικία του πρωθυπουργού, αλλά και σε άλλα κυβερνητικά κτίρια. Όπως επιβεβαίωσε αργά το απόγευμα του Σαββάτου το γραφείο του Βικρεμεσίνγκε, η πρωθυπουργική κατοικία έχει παραδοθεί στις φλόγες μετά την εισβολή των διαδηλωτών.

Από νωρίς, σήμερα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γεμίσει με βίντεο και εικόνες που καταγράφουν τους διαδηλωτές στις πολυτελείς επαύλεις, μέσα σε πισίνες, στην κρεβατοκάμαρα του προέδρου κλπ.

 Υπό το φως των εξελίξεων αυτών το πρωθυπουργικό γραφείο ανακοίνωσε ότι ο  Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε προτίθεται να παραιτηθεί για να ανοίξει ο δρόμος για τον σχηματισμό πολυκομματικής κυβέρνησης.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Σρι Λάνκα θα συναντηθούν σήμερα για να συμφωνήσουν για μια νέα κυβέρνηση, μια ημέρα μετά την έκρηξη οργής απ’ τον λαό που ανάγκασε τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας να ανακοινώσουν τις παραιτήσεις τους.

Οι διαδηλωτές, που εισέβαλαν χθες στην επίσημη κατοικία του προέδρου, το γραφείο του και την επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού, πέρασαν τη νύχτα εκεί λέγοντας ότι θα παραμείνουν μέχρι να παραιτηθούν επισήμως οι ηγέτες.

Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης M. A. Sumanthiran είπε ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης μαζί θα μπορούσαν εύκολα να συγκεντρώσουν τα 113 μέλη που απαιτούνται για να υπάρξει νέα  πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, οπότε θα ζητήσουν από τον Πρόεδρο Γκοταμπάγια Ρατζαμπάξα να εγκαταστήσει τη νέα κυβέρνηση και στη συνέχεια να παραιτηθεί. Ο ίδιος βουλευτής είπε επίσης ότι τα κόμματα ελπίζουν να καταλήξουν σήμερα σε συναίνεση.

Ο πρωθυπουργός Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε δήλωσε ότι θα αποχωρήσει από το αξίωμά του μόλις τεθεί σε ισχύ η νέα κυβέρνηση και ώρες αργότερα ο πρόεδρος του κοινοβουλίου είπε ότι ο Ρατζαπάξα θα παραιτηθεί την Τετάρτη 13 Ιουλίου. Η πίεση και στους δύο άνδρες είχε αυξηθεί καθώς η οικονομική κατάρρευση της χώρας προκάλεσε έντονες ελλείψεις σε βασικά είδη, αφήνοντας τους ανθρώπους να αγωνίζονται να προμηθευτούν τρόφιμα, καύσιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Εάν παραιτηθούν τόσο ο πρόεδρος όσο και ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής Mahinda Yapa Abeywardena θα αναλάβει προσωρινός πρόεδρος, σύμφωνα με το σύνταγμα.

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν χθες την πρωτεύουσα Κολόμπο και συνέρευσαν στην οχυρωμένη κατοικία του Ρατζαπάξα. Βίντεο και φωτογραφίες έδειχναν χαρούμενα πλήθη στην πισίνα του κήπου, να ξαπλώνουν σε κρεβάτια και να χρησιμοποιούν τις κάμερες του κινητού τους για να απαθανατίσουν τη στιγμή. Κάποιοι έφτιαχναν τσάι ή χρησιμοποιούσαν το γυμναστήριο, ενώ άλλοι έκαναν δηλώσεις από μια αίθουσα συνεδριάσεων απαιτώντας να φύγουν ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με το Associated Press, δεν είναι ακόμα σαφές εάν ο Ρατζαπάξα ήταν εκεί εκείνη τη στιγμή, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μοχάν Σαμαραναγιάκε είπε ότι δεν είχε πληροφορίες για τις κινήσεις του προέδρου. Χθες πάντως είχαν κυκλοφορήσει αρχικά πληροφορίες ότι ο πρόεδρος φυγαδεύτηκε λίγα λεπτά πριν απ’ την εισβολή των διαδηλωτών.

Αργότερα, οι διαδηλωτές εισέβαλαν στην ιδιωτική κατοικία του πρωθυπουργού και της έβαλαν φωτιά, ανέφερε το γραφείο του Βικρεμεσίνγκε. Δεν ήταν σαφές εάν ήταν εκεί όταν συνέβη η εισβολή.

Η χώρα βασίζεται στη βοήθεια από την Ινδία και άλλα έθνη, καθώς οι ηγέτες προσπαθούν να διαπραγματευτούν ένα πρόγραμμα διάσωσης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο Βικρεμεσίνγκε είπε πρόσφατα ότι οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ ήταν περίπλοκες επειδή η Σρι Λάνκα ήταν πλέον ένα χρεοκοπημένο κράτος.

Η Σρι Λάνκα ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι ανέστειλε την αποπληρωμή των ξένων δανείων λόγω έλλειψης ξένου συναλλάγματος. Το συνολικό εξωτερικό χρέος της ανέρχεται σε 51 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων πρέπει να αποπληρώσει τα 28 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2027.

Μήνες διαδηλώσεων έβαλαν τέλος στην πολιτική δυναστεία Ρατζαπάξα, η οποία κυβερνά τη Σρι Λάνκα το μεγαλύτερο διάστημα τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αλλά κατηγορείται από τους διαδηλωτές για κακοδιαχείριση και διαφθορά. Ο μεγαλύτερος αδερφός του προέδρου παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία τον Μάιο μετά από βίαιες διαδηλώσεις που τον έκαναν να αναζητήσει ασφάλεια σε ναυτική βάση.

 efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων