Περιβάλλον

Καστοριά: Αρκούδα κολύμπησε στη λίμνη και λίγο έλειψε να βγει…βόλτα στο κέντρο της πόλης

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Μάρτυρες ενός πολύ σπάνιου φαινομένου έγιναν το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, ψαράδες που ασκούσαν το χόμπι ή το επάγγελμά τους στη λίμνη της Καστοριάς, όταν μια αρκούδα, η οποία μπήκε στο νερό από την είσοδο σχεδόν της πόλης, διέσχισε μια αρκετά μεγάλη απόσταση κολυμπώντας, η οποία λίγο έλειψε να την οδηγήσει εντός του αστικού ιστού.

Οι ψαράδες, που είδαν την κίνηση της αρκούδας επικοινώνησαν άμεσα με τους αρμόδιους της περιβαλλοντικής ομάδας «Αρκτούρος» προκειμένου να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα ώστε να μη βγει η αρκούδα στη στεριά και αρχίσει τις βόλτες στο κέντρο της πόλης.

Τελικά χάρη στην επέμβαση και τις κατάλληλες κινήσεις φορέων, αλλά και ψαράδων η αρκούδα επέστρεψε στο αρχικό σημείο και μάλιστα βοηθήθηκε ώστε να ξαναπεράσει τον δρόμο της εισόδου της πόλης, χωρίς να κινδυνεύει να χτυπηθεί από κάποιο αυτοκίνητο και να επιστρέψει στο βουνό.

«Υπάρχει πολύ συζήτηση γι’ αυτό το θέμα, όμως ευτυχώς άπαντες διατήρησαν την ψυχραιμία τους και όλα πήγαν καλά» σημείωσε στο GRTimes για το θέμα το μέλος της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης του Αρκτούρου στην Καστοριά και αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος και Σταθμού Περίθαλψης Άγριων Ζώων, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Και δεύτερο περιστατικό, αυτή τη φορά σε αμπελώνα

Στο ίδιο διάστημα ακριβώς, άλλο ένα περιστατικό σημειώθηκε στην περιοχή της Καστοριάς, με πρωταγωνιστές έναν ιδιοκτήτη αμπελιού και μια αρκούδα η οποία με τα μικρά της είχε κρυφτεί στο χωράφι.

«Ο άνθρωπος πήγε να καθαρίσει το αμπέλι του και λίγο έλειψε να πέσει πάνω στην αρκούδα, η οποία μαζί με τα μικρά της είχε κρυφτεί στο χωράφι. Μάλιστα το ζώο πήρε μια επιθετική στάση, η οποία όμως είχε να κάνει περισσότερο με την προστασία των μικρών, δεν έκανε κίνηση να επιτεθεί στον άνθρωπο» τόνισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος στο GRTimes.

Ευτυχώς, καμία επίθεση δε σημειώθηκε καθώς ο ιδιοκτήτης του αμπελιού διατηρώντας την ψυχραιμία του, αποφάσισε να αλλάξει κατεύθυνση.

Αρκούδα έκοβε βόλτες σε χωριό

Τέλος, μία ακόμη εμφάνιση αρκούδας σε χωριό έγινε το βράδυ της Κυριακής (26/6) και συγκεκριμένα στο Πεντάβρυσο Καστοριάς.

Η αρκούδα, εθεάθη να κάνει βόλτες τις νυχτερινές ώρες μέσα στο χωριό, γεγονός που προκάλεσε αναστάτωση στους κατοίκους.

Δείτε το σχετικό βίντεο από την ιστοσελίδα Fouit.gr:

Πηγή-Φώτο: Νίκος Παναγιωτόπουλος (Facebook)https://www.grtimes.gr/ellada/kastoria-arkoyda-kolympise-sti-limni-kai-ligo-eleipse

banner-article

Ροη ειδήσεων