Εικαστικά Παρενθέσεις Πολιτισμός

Ιορδάνης Ποιμενίδης / Τα παλιά αντικείμενα ξαναζούν και μεταμορφώνονται σε έργα Τέχνης

Μπορεί ένα παλιό ψαλίδι, μια τσάπα, ένα τσεκούρι, πεταμένα σε κάποια αποθήκη, μέσα στη σκόνη, έχοντας ολοκληρώσει τον προορισμό τους, προκαλώντας μόνο την περιφρόνηση,  να ξαναζήσουν και μάλιστα να προκαλέσουν θαυμασμό ξαναγεννημένα;

Αποδείχτηκε πως μπορεί, όταν αποτελούν υλικά στα χέρια ενός αυτοδίδακτου καλλιτέχνη, που εντυπωσιάζει με την ευρηματικότητά του, τη φαντασία και την όλο δροσιά οπτική του, που αποτελεί πηγή αισιοδοξίας! Μια μικρή νίκη απέναντι στο θάνατο, αφού όσα είχαν πεθάνει ξαναζούν και βλέπουν το φως!

Ιορδάνης Ποιμενίδης. Πιερία. Ζει εκεί – κάνοντας συνάμα μια δουλειά που  ίσως του δίνει ερεθίσματα, αφού εργάζεται στην Αρχαιολογική  Υπηρεσία, χωρίς να είναι όμως αρχαιολόγος – και ξαφνιάζει ευχάριστα όσους είδαν τη δουλειά του.

Παλιά αντικείμενα με ειδική επεξεργασία αλλάζουν μορφή και μεταμορφώνονται σε πουλιά, ψάρια, χορεύτριες, γιαγιάδες, αποκτώντας ζωή και προκαλώντας τον θαυμασμό.

Τα γλυπτά του είναι από μέταλλο. Συνδυάζουν την αφαιρετική σύλληψη και απόδοση του τελικού αποτελέσματος, με την παραδοσιακή αφετηρία των υλικών τους. Λάμπουν στο φως και  έχουν πάρει μέρος σε εκθέσεις γλυπτικής στην Πιερία και στη Θεσσαλονίκη.

Οι φωτογραφίες του, που δημοσιεύονται στο fb του, αποτελούν μια πολύ ενδιαφέρουσα  καταγραφή της πορείας που ακολουθεί ο καλλιτέχνης από  την ανακάλυψη των υλικών μέχρι τη μεταμόρφωσή τους σε εντυπωσιακά έργα Τέχνης.

……………

*Οι «Παρενθέσεις» είναι μικρά κείμενα, μικρές πινελιές σε θέματα πολιτισμού ή ζωής, που φωτίζουν γωνιές από μεγαλύτερα θέματα,  λειτουργώντας σαν παρεν-θέσεις.

 

banner-article

Ροη ειδήσεων