Πολιτισμός Ρεπορτάζ

Συνάντηση των Φίλων του Εθνογραφικού Κέντρου Γιώργη Μελίκη σε μικρό πνευματικό και όχι μόνο συμπόσιο

Οι Φίλοι του Εθνογραφικού Κέντρου Γιώργη Μελίκη, πλαισιωμένοι από προσωπικότητες του Χορού, (από τον ελλαδικό και τον χώρο της Αμερικής),  συναντήθηκαν χθες στο Εθνογραφικό, για να απολαύσουν πνευματικούς καρπούς και όχι μόνο.

Στη μικρή και κομψή αίθουσα των Φίλων οι προσωπικότητες του Ρήγα και του Αλέξανδρου συναντήθηκαν με κείνη του Καβάφη, αλλά και με την πρόσληψή τους από τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας.

Ο Ρένος Αποστολίδης εισήγαγε το κοινό στο καβάφειο κλίμα διαβάζοντας το γνωστό ποίημα του Καβάφη “Στα 200 π.Χ.”, σε πολύ παλιά κόπια, που βρήκε ο Γιώργης Μελίκης.

Ο Ελληνισμός του Αλέξανδρου, που έφτασε μέχρι τα πέρατα της Οικουμένης, ενωτικός, (πλην Λακεδαιμονίων), συναντήθηκε με τον Ελληνισμό αλλά και την Οικουμενικότητα, όπως την οραματίστηκε ο Ρήγας στη Χάρτα του, (video του Γιώργη Μελίκη), για να δέσει με βιντεάκι των μαθητών, που φτιάξανε ένα γιλέκο του Ρήγα, που να συνταιριάζει όλα αυτά τα διαχρονικά ερεθίσματα.

“Όσον το επ’ εμοί”, (όσο μου αναλογεί), είναι μια φράση που κλείνει τη διάθεση ανθρώπων – διάσημων ή όχι – που θέλουν και μπορούν να προσφέρουν  στο σύνολο και στην ιδέα της ενότητας και της οικουμενικότητας, κι αυτός ήταν ο πυρήνας της χθεσινής πνευματικής συνάντησης.

Αλλά και η εγκατάσταση στο χώρο του Εθνογραφικού της υπέροχης σύνθεσης της Δέσποινας Περηφανοπούλου, “Χελιδόνια στο σύρμα”, ήταν μια ακόμη πνευματική κατάθεση, χαρούμενη, υψηλής αισθητικής και συμβολισμού.

Το πνευματικό συμπόσιο είχε, κατά την αρχαιοελληνική συνήθεια, και τη συνέχειά του με πραγματικό συμπόσιο, όπου οι Φίλοι του Εθνογραφικού απόλαυσαν σε μακρύ τραπέζι όχι μόνο τα πλούσια εδέσματα και τον οίνο αλλά και την κομπανία των:

Δημήτρη Παράσχου, κλαρίνο
Θωμά Γρηγορόπουλου, τραγούδι
Αντώνη Παπαδόπουλου, κρουστά
Θοδωρή Σιταρά, κορνέτα
Πέτρου Πιπιλιάρη, ακορντεόν
Γιώργου Παράσχου, κλαρίνο
.
που έδωσε στη βραδιά την αίσθηση του λαϊκού γλεντιού!
.
far
.
Φωτογραφίες: faretra.info
.
banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας