Γράμματα & Τέχνες Εικαστικά Ρεπορτάζ

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη – Γκαλερί Παπατζίκου: Η Βέροια και η αποτύπωσή της στη ζωγραφική και τη φωτογραφία

………………

Δήμητρα Σμυρνή

Δεν ήμασταν στα εγκαίνια της έκθεσης Φωτογραφίας και Ζωγραφικής που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21.05.2022, στη Γκαλερί ΠΑΠΑΤΖΙΚΟΥ, όμως προλάβαμε να την δούμε χθες, αφού η έκθεση πήρε παράταση.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας πρόσφερε την έκθεση στο κοινό της Βέροιας με έργα που έχουν διακριθεί στους διαγωνισμούς Φωτογραφίας και Ζωγραφικής με θέμα τη ΒΕΡΟΙΑ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “10 χρόνια μετά το βραβείο” που διοργάνωσε η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, με την υποστήριξη της Ένωσης Φωτογράφων Κ.Δ. Μακεδονίας και το Σύλλογο Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος – ΣΚΕΤΒΕ.

Όλες οι φωτογραφίες και τα έργα ζωγραφικής που συμμετείχαν στον διαγωνισμό προβάλλονται σε ψηφιακή μορφή κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης και στον ιστότοπο της Δημόσια Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας www.libver.gr.

Στον ευχάριστο και φωτεινό χώρο της Γκαλερί Παπατζίκου τα έργα γνωστών ζωγράφων της Βέροιας, φωτογράφων αλλά και ερασιτεχνών, αποδίδουν το πρόσωπο της Βέροιας, όπως ο καθένας το συλλαμβάνει καλλιτεχνικά, χωρίς όμως να το αποκόπτει από το παλιό της πρόσωπο του παρελθόντος κι αυτό στα περισσότερα έργα είναι εμφανές.

Γραμμές και συλλήψεις μοντέρνες, αλλά και παραδοσιακές οπτικές, δίνονται σε ένα πλατύ φάσμα δημιουργιών, που παρουσιάζουν  πραγματικό ενδιαφέρον.

Σπίτια παλιά που ακόμα ζουν αναπαλαιωμένα, άλλα που νικήθηκαν από το χρόνο, ένα καπέλο που πετά ελεύθερο πάνω από την πόλη, χρώματα, ρεαλισμός και φαντασία, όλα σε μια έκθεση που φωτίζει το πρόσωπο της πόλης μας.

Στη γκαλερί ήταν χθες η επιμελήτρια της έκθεσης η Ισαβέλλα Κωνσταντούδη, η οποία μας πληροφόρησε και για τον σκοπό της έκθεσης, που πέρα από το πολιτιστικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει, τα έσοδα από πωλήσεις των έργων θα διατεθούν για την ψηφιακή αναβάθμιση της Βιβλιοθήκης.

Οι φωτογραφίες πωλούνται 35 ευρώ και τα έργα ζωγραφικής  θα διατεθούν σε τιμή μετά από συνεννόηση με τον κάθε καλλιτέχνη.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή μέχρι το ερχόμενο Σάββατο 18 Ιουνίου.

Την Πέμπτη 16 Ιουνίου, σ’ ένα βραδινό event στις 8.30, θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους του Γιάννη Καισαρίδη, “Αναζητώντας την αόρατη πόλη”,  ταινία υψηλής αισθητικής και συμβολισμών.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή μέχρι το ερχόμενο Σάββατο 18 Ιουνίου , σύμφωνα με το ωράριο των καταστημάτων.

Τα έργα που επέλεξαν οι επιτροπές αξιολόγησης θα φιλοξενηθούν στο ψηφιακό αποθετήριο ΜΕΔΟΥΣΑ της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας http://medusa.libver.gr

Φωτογραφίες: faretra. info

banner-article

Ροη ειδήσεων