Νάουσα Ρεπορτάζ

“Ο Στραβός Πλάτανος στη Νάουσα και η ιστορία του” / γράφει η Ξανθή Χονδρού Χιλλ

——

Ξανθή Χονδρού  Χιλλ

Λίγες είναι οι περιοχές που τιμούν το φυσικό περιβάλλον ως ιστορική οντότητα. Το Σάββατο βράδυ τιμήθηκε δεόντως ο “Στραβός Πλάτανος” στη Νάουσα. Για τους παλιούς Ναουσαίους είναι κάτι σαν σύμβολο της πόλης και ταυτόχρονα αξιοθέατο.

Η χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων μαζί με την θεατρική ομάδα “Ανταρτών” και πλήθος εθελοντών μαζεύτηκαν, για να τιμήσουν τον αιωνόβιο πλάτανο και να εξιστορήσουν συμβάντα της γειτονιάς γύρω από αυτόν.

Με χιούμορ, μουσική και σεβασμό δημιουργήθηκε μία αξέχαστη βραδιά στην οποία συμμετείχε πλήθος κόσμου το Σάββατο βράδυ, 4 Ιουνίου 2022, την οποία τίμησε με την παρουσία του και ο Δήμαρχος της Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας.

Οι συγκινητικές ιστορίες που αναφέρθηκαν ήταν από τον οικογενειακό κύκλο ανθρώπων της γειτονιάς,  που θυμόταν από τις γιαγιάδες και τους παπούδες τους, από την εποχή της Τουρκοκρατίας ακόμη. Η χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων γύρισε το χρόνο πίσω με τα παλιά παροδοσιακά τραγούδια που ακούγονταν στα Αλώνια.

Ο Λάζαρος Μπιλιούρης μίλησε για την δημιουργία των σχολείων που υπάρχουν σε μικρή απόσταση από τον πλάτανο και την πρώτη βιβλιοθήκη με περίπου 500 βιβλία που χρονολογείται πάνω από 100 χρόνια πριν. Αναφέρθηκε επίσης σε κειμήλια, όπως εικόνες που κοσμούν τα “Γαλάκια”, το τρίτο δημοτικό σχολείο της Νάουσας, έχοντας ιστορική σημασία και πολύ μεγάλη αξία, μιας και δημιουργήθηκαν σχεδόν 200 χρόνια πριν.

Ο συγγραφέας και ηθοποιός Γιώργος Κασαπίδης διάβασε ένα διήγημά του, που αναφέρεται στο έθιμο της Νάουσας με τις Μπούλες, που διαδραματίζεται στην ίδια γειτονιά.

Παράλληλα με διασκέδαση, όμως, έγιναν και σοβαρές προτάσεις προς το Δήμο της Νάουσας από τον Χρήστο Ζάλιο, να προτείνει ο “Στραβός Πλάτανος” να θεωρηθεί διατηρητέο μνημείο της πόλης, αφού η ύπαρξη του θεωρείται πλέον βέβαιη εδώ και 600 χρόνια.

Ενώ ζητήθηκε από τον Λάζαρο Μπιλιούρη να μεταφερθούν τα κειμήλια και αρχαία βιβλία σε χώρο στέγασης, που να αρμόζει σ’ αυτά, έτσι, ώστε να διατηρηθούν και για τις επόμενες γενιές. Ο Χρίστος Τσίτσης παρουσίασε με πολύ μεράκι την όλη βραδιά και διηύθυνε τη Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων, όπου διδάσκει και τα τραγούδια ο ίδιος.

Σε ένα τέτοιο γλέντι της γειτονιάς δεν έπρεπε να λείπουν τα εδέσματα! Το τραπέζι με μεζέδες και κρασί, όπως και το κέρασμα με παγωτό, συνόδεψαν το χορό στο κλείσιμο της βραδιάς.

Με παραδοσιακή μουσική, ζουρνά και νταούλι, και με μία πατινάδα στα όμορφα φωτισμένα σοκάκια των Αλωνιών έκλεισε η βραδιά πανηγυρικά!

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας