Κόσμος

Ιντερπόλ: Σε εγκληματικά χέρια θα καταλήξουν τα όπλα που πάνε στην Ουκρανία

……………

Τη στιγμή που η Αθήνα συνεχίζει να στέλνει στρατιωτικό υλικό στο Κίεβο, ο επικεφαλής της Ιντερπόλ εμφανίστηκε βέβαιος ότι τα όπλα που αποστέλλονται στην Ουκρανία θα καταλήξουν στην παγκόσμια μαύρη αγορά και στα χέρια εγκληματιών. Μάλιστα, ο Γιούργκεν Στοκ προέτρεψε τις χώρες να συνεργαστούν με τον διεθνή Οργανισμό, προκειμένου να γίνει ο εντοπισμός των όπλων.

Συγκεκριμένα, ο Στοκ δήλωσε ότι μόλις τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ένα κύμα στρατιωτικού οπλισμού και βαρέων όπλων θα πλημμυρίσει την αγορά. «Μόλις τα όπλα σιωπήσουν, θα έρθουν στην επιφάνεια τα παράνομα όπλα. Αυτό το γνωρίζουμε από πολλά άλλα θέατρα σύγκρουσης. Οι εγκληματίες ακόμη και τώρα, τη στιγμή που μιλάμε, εστιάζουν σε αυτά», είπε ο επικεφαλής της Ίντερπολ και πρόσθεσε:

«Εγκληματικές ομάδες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτές τις χαοτικές καταστάσεις και τη διαθεσιμότητα όπλων, ακόμη και εκείνων που χρησιμοποιούνται από τον στρατό και συμπεριλαμβανομένων των βαρέων όπλων». Ο Στοκ τόνισε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνη της, «επειδή αυτές οι ομάδες λειτουργούν σε παγκόσμιο επίπεδο».

Σημείωσε επίσης ότι «μπορούμε να περιμένουμε μια εισροή όπλων στην Ευρώπη και πέρα ​​από αυτήν. Θα πρέπει να ανησυχούμε και πρέπει να περιμένουμε ότι αυτά τα όπλα θα διακινηθούν όχι μόνο σε γειτονικές χώρες αλλά και σε άλλες ηπείρους».

Υπενθυμίζεται ότι η Δύση έχει ήδη αποστείλει όπλα υψηλής ποιότητας στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, ενώ την περασμένη Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα προμήθευαν το Κίεβο με προηγμένα πυραυλικά συστήματα και πυρομαχικά.

Σημειώνεται τέλος ότι μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν το 2021 –έπειτα από 20 χρόνια πολέμου– τεράστιες ποσότητες ακόμα και σύγχρονου στρατιωτικού εξοπλισμού αφέθηκαν πίσω και έπεσαν στα χέρια των Ταλιμπάν.

efsyn

banner-article

Ροη ειδήσεων