Κόσμος

“Υποχωρούν οι Ουκρανοί, παίρνουν πόλεις οι Ρώσοι” / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

AP Photo/Alexei Alexandrov
——

Γιώργος Τσιάρας

Με ταχείς ρυθμούς προωθείται πλέον ο ρωσικός στρατός σε όσες περιοχές του Ντονμπάς δεν έχουν καταληφθεί ακόμα, πετυχαίνοντας αλλεπάλληλες στρατηγικές νίκες. ● Επικίνδυνες πολεμοχαρείς κορόνες από Δημοκρατικό γερουσιαστή στο Νταβός, ζήτησε… συνέχιση του πολέμου «μέχρι τέλους» γιατί «είναι ευκαιρία να ξεφορτωθούμε τον Πούτιν». ● Ηχηρός «αντίλογος» Κίσινγκερ!

Όλο και πιο κοντά στην κατάρρευση βρίσκεται η ουκρανική γραμμή αντίστασης στο μεγαλύτερο μέρος του Ντονμπάς. Χτες τα ξημερώματα μια ξαφνική ρωσική προώθηση νοτιοδυτικά της Ποπασνάγια οδήγησε στην ταχύτατη κατάληψη της στρατηγικής πόλης Σβετλοντάρσκ και του προαστίου Μιρονόφσκι, αναγκάζοντας τους υπερασπιστές της να εγκαταλείψουν άμεσα την περιοχή για να μην περικυκλωθούν και παρά το γεγονός ότι το Κίεβο και προσωπικά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αρνούνται πεισματικά να δώσουν εντολή για υποχώρηση. Έχει μάλιστα ενδιαφέρον πως την εγκατάλειψη του Σβετλοντάρσκ επιβεβαίωσε, αλλά με καθυστέρηση αρκετών ωρών, και το γενικό επιτελείο των Ουκρανών από το Κίεβο χαρακτηρίζοντάς την «έξοδο με σκοπό την αποφυγή της περικύκλωσης».

Κατά την αποχώρησή τους και για να καθυστερήσουν την προέλαση των Ρώσων προς την πόλη-κλειδί Μπαχμούτ, γνωστή και ως Αρτεμόφσκ, οι Ουκρανοί ανατίναξαν μια γέφυρα και επιχείρησαν να πλημμυρίσουν ολόκληρη την περιοχή ανατινάζοντας ένα υδροηλεκτρικό φράγμα στον ποταμό Λουγκάν: όμως η καταστροφή φραγμάτων είναι ιδιαίτερα δύσκολη επιχείρηση που απαιτεί ειδικές γνώσεις και πάνω στη βιασύνη τους οι Ουκρανοί βομβιστές απέτυχαν -ευτυχώς, καθώς τυχόν επιτυχία τους θα έπνιγε δεκάδες χωριά και μικρές πόλεις και θα προκαλούσε μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή…

Σε κάθε περίπτωση η απρόσμενα εύκολη κατάληψη του Σβετλοντάρσκ φέρνει τους Ρώσους μαχητές πολύ κοντά στον έλεγχο του στρατηγικού αυτοκινητόδρομου Ε40 που συνδέει το Μπαχμούτ και το Σολεντάρ με τον θύλακα του Λισιτσκάνσκ και του Σεβεροντονέτσκ, βορείως της Ποπασνάγια, καθιστώντας ακόμη πιο απελπιστική την κατάσταση για τους περίπου 15-20.000 Ουκρανούς στρατιωτικούς που παραμένουν εκεί, αφού κόβεται και η τελευταία οδός ανεφοδιασμού τους.

Στο βόρειο τμήμα του «καζανιού» θέμα ωρών φαίνεται πως είναι και η οριστική απώλεια ακόμη μιας σημαντικής πόλης, του Λίμαν, στους δρόμους του οποίου μαίνονται άγριες οδομαχίες. Οι Ουκρανοί ελέγχουν πλέον μόνο τις νότιες συνοικίες, αλλά όλα δείχνουν πως θα αποχωρήσουν άμεσα προς το Σλαβιάνσκ, αφήνοντας πίσω τον βαρύ οπλισμό τους, ειδάλλως θα περικυκλωθούν και αυτοί.

Οι εξαιρετικά δυσοίωνες για τους Ουκρανούς εξελίξεις δεν φαίνεται να πτοούν την ηγεσία του Κιέβου, που επιμένει στη λογική του πολέμου μέχρις εσχάτων ποντάροντας «τα ρέστα της» στη συνεχή ροή βαρέων δυτικών όπλων. Το ηθικό βέβαια υποχωρεί συνεχώς και στο μέτωπο οι ανταρσίες ολόκληρων μονάδων πολλαπλασιάζονται: χτες βουλευτές του κόμματος του Ζελένσκι κατέθεσαν νομοσχέδιο που αν εγκριθεί θα αλλάξει τον εσωτερικό κανονισμό και θα επιτρέπει στους Ουκρανούς αξιωματικούς να εκτελούν επί τόπου όχι μόνο τους λιποτάκτες, αλλά και όσους στρατιώτες και εθνοφρουρούς αρνούνται να εκτελέσουν διαταγές, χωρίς στρατοδικεία και άλλες περιττές διαδικασίες…

Ζητάει ενίσχυση

Έτσι κι αλλιώς ο Ζελένσκι και η ηγετική ομάδα του Κιέβου μοιάζει να ασχολείται περισσότερο με το πώς θα αποσπάσει περισσότερα χρήματα και όπλα από τους ξένους προστάτες της στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, παρά με τα δυσάρεστα γεγονότα στο Ντονμπάς. Μιλώντας χτες στο Φόρουμ ο Αμερικανός γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Τζόε Μάντσιν, δήλωσε ξεκάθαρα πως ο ουκρανικός πόλεμος δεν πρέπει επ’ ουδενί να επιλυθεί με κάποια συμφωνία, αλλά αξίωσε να συνεχιστεί «μέχρι τέλους […] ώς την ολοκληρωτική νίκη», που όπως εξήγησε θα πρέπει να περιλαμβάνει, εκτός από την ανακατάληψη όλων των χαμένων εδαφών, και την πτώση του Πούτιν. Χαρακτήρισε δε τον πόλεμο «τη μεγαλύτερη ευκαιρία που είχαμε ποτέ […] για να κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε ώστε να ξεφορτωθούμε τον Πούτιν»!

Ακούγεται ειρωνικό, αλλά η μόνη φωνή σύνεσης και λογικής, που έσπασε κάπως την πολεμοκάπηλη υστερία στο Νταβός, ήταν η παρέμβαση του σχεδόν αιωνόβιου πρώην υπουργού Εξωτερικών, Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος κάλεσε τους έξαλλους παριστάμενους να μην παρασύρονται από τη συγκυρία, να θυμηθούν τη βαρύνουσα σημασία που έχει η Ρωσία ως παράγοντας σταθερότητας για την ασφάλεια της Ευρώπης εδώ και πεντακόσια χρόνια, όπως είπε χαρακτηριστικά, και τους ζήτησε να πιέσουν την Ουκρανία για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία που θα περιλαμβάνουν την παραχώρηση εδαφών.

Ο 98χρονος «μάγος της διπλωματίας» προειδοποίησε πως οι συζητήσεις «πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα […] προτού δημιουργηθεί μια κατάσταση και εντάσεις που δεν θα μπορούν να ξεπεραστούν εύκολα» και τόνισε ότι η συνέχιση της σύγκρουσης δεν θα είναι για την απελευθέρωση της Ουκρανίας, αλλά θα οδηγήσει σε έναν νέο πόλεμο απέναντι στην ίδια τη Ρωσία, από τον οποίο κανείς δεν θα βγει νικητής.

 efsyn.gr

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ