Βέροια: “Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει” με την Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής – Μια διαφορετική εμπειρία για τα παιδιά της πόλης
Στον Χώρο Τεχνών της Βέροιας η Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής έδωσε δύο παραστάσεις με το μικρό μιούζικαλ “Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει” του Νίκου Κυπουργού.
Γεμάτος ο Χώρος από παιδιά αλλά και μεγάλους, που τα συνόδευαν ή ήθελαν να δουν την απογευματινή. Μια χαρούμενη οχλαγωγία από τις παιδικές φωνές έδειχνε την ανυπομονησία τους να ξεκινήσει η παράσταση.
Η παράσταση καλοστημένη, με τα επιμελημένα κουστούμια της να αγγίζουν το χθες και το σήμερα διαχρονικά, με τους εναλλασσόμενους φωτισμούς της και την κίνηση των ηθοποιών, έτσι όπως την κατέθεσε σκηνοθετικά ο Θοδωρής Αμπαζής, άφησαν ως σύνολο μια θετικότατη εικόνα.
Οι τρεις ερμηνευτές, ο Παύλος Πανταζόπουλος (Βασιλιάς), η Βάσια Ζαχαροπούλου (Μούσα) και Δημήτρης Ναλμπάντης (Μουσικός), και οι τρεις εξαιρετικοί, άρεσαν σε μικρούς και μεγάλους και καταχειροκροτήθηκαν.
Η μουσική του Νίκου Κυπουργού, που ήθελε να βάλει τα παιδιά με απλό τρόπο στον κόσμο της μουσικής, βασίστηκε στο λιμπρέτο του Θωμά Μοσχόπουλου σε συνεργασία με τον συνθέτη.
Η υπόθεση του μιούζικαλ παρουσίαζε ενδιαφέρον. Εμείς οι μεγάλοι αντιληφθήκαμε τους συμβολισμούς του έργου, που στο σύνολό τους ήταν γόνιμοι.
Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούσαν κι αυτά να συλλάβουν μηνύματα, όπως το ελάττωμα του εγωισμού, που φτάνει μέχρι την αλαζονεία, το ανικανοποίητο, η ξενομανία, η επιφάνεια και όχι το βάθος, ιδιαίτερα σε ανθρώπους που διαθέτουν εξουσία και την εκμεταλλεύονται, όπως ο συγκεκριμένος πρωταγωνιστής βασιλιάς. Βέβαια η καρικατούρα του βασιλιά -κι αυτό ήταν θέμα σκηνοθέτη- θα μπορούσε να δοθεί με μικρότερη υπερβολή, θα ήταν πιο πειστικός.
Σίγουρα τα μικρότερα παιδιά δεν μπόρεσαν να κατανοήσουν τέτοια μηνύματα αλλά και μόνο η επαφή μ’ ένα τέτοιο είδος θεάματος, που συνδυάζει τη μουσική με το θέατρο, είναι μια εμπειρία άκρως θετική.
Μακάρι να έχουμε ανάλογες ευκαιρίες να παρακολουθούμε κι εμείς και τα παιδιά παραστάσεις ποιοτικές και μάλιστα – πράγμα πολύ ευχάριστο για τις ισχνές αγελάδες της εποχής μας- δωρεάν!
Φωτογραφίες: faretra.info