Άρθρα Κόσμος

Σάνα Μαρίν: Η πιο νέα πρωθυπουργός στον κόσμο, που τα έβαλε με τον Πούτιν

——–

Χρίστος Καλουντζόγλου

Είναι η πιο νέα ηγέτης στον κόσμο και τα έβαλε με έναν από τους πιο ισχυρούς. Ο λόγος για την πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν, 37 χρόνων, η οποία έγινε κεντρικό θέμα στα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο ανακοινώνοντας ότι η χώρα της εγκαταλείπει την πολιτική ουδετερότητα για να αρχίσει τη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ. Κάτι που προκάλεσε την οργή του Κρεμλίνου, όπου βρίσκεται μάλλον στριμωγμένος ο 69χρονος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η νεαρή πολιτικός που αλλάζει τις ισορροπίες στην Ευρώπη

Η Σάνα Μαρίν έγινε η πιο νέα πρωθυπουργός στον κόσμο πριν από δύο χρόνια, φαίνεται άνθρωπος προσγειωμένος – «δεν είμαι καλύτερη ούτε χειρότερη από τον μέσο άνθρωπο», δήλωσε στο περιοδικό Vogue – και οι  πολιτικοί αντίπαλοί της αμφισβήτησαν την ικανότητά της να ηγηθεί της χώρας των 5,5 εκατομμυρίων ανθρώπων λόγω του νεαρού της ηλικίας της. Αυτή όμως έχει καταφέρει ως τώρα να κερδίσει τον σεβασμό πολύπειρων ηγετών.

Πριν από λίγα χρόνια, σε μία νυχτερινή έξοδο γυναικοπαρέας σε σάουνα (μην σας φαίνεται παράξενο, αυτό κάνουν στην Φινλανδία) δημοσιογράφος ρώτησε την Σάνα Μαρίν αν θα ηγηθεί του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

«Με κοίταξε σαν να έλεγε, τώρα πραγματικά μου κάνεις τέτοια ερώτηση;», θυμάται η Κριστίινα Τόλκι.

Ωστόσο πριν από δύο χρόνια εκπλήρωσε την φιλοδοξία που, προφανώς, είχε και έγινε η πιο νέα σε ηλικία πρωθυπουργός στον κόσμο.

Η Σάνα Μαρίν ηγείται μιας χώρας που έχει γείτονα έναν γίγαντα- την Ρωσία. Η Φινλανδία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ακολουθούσε ευλαβικά την πολιτική της ουδετερότητας έναντι των υπερδυνάμεων. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τα άλλαξε όλα και η Φινλανδία βρίσκεται πλέον στο κατώφλι του ΝΑΤΟ, με τη νεαρή πρωθυπουργό σε ένα ρόλο που ουδέποτε είχε φανταστεί.

Όταν άρχισε η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία η Μαρίν είχε πει ότι η Φινλανδία έχει δικαίωμα να μπει στο ΝΑΤΟ. Η Ρωσία αντέδρασε. «Η Μόσχα δέχεται πισώπλατη μαχαιριά», έγραψαν τα ρωσικά ΜΜΕ.

Μέχρι τότε στη διεθνή πολιτική σκηνή η Μαρίν έκανε αισθητή την παρουσία της λόγω της ηλικίας της, την ωραίας εμφάνισης που έχει και των προοδευτικών πολιτικών που εφαρμόζει, όπως γράφει η βρετανική Daily Mail.

Παιδί μιας οικογένειας – ουράνιο τόξο

Η Σάνα Μαρίν είναι παντρεμένη με τον Μάρκις Ράικονεν, πρώην επαγγελματία ποδοσφαιριστή και έχουν ένα κοριτσάκι, την Έμα.

Την Σάνα Μαρίν την ανέθρεψε μόνη της η μητέρα της, γιατί είχε πάρει διαζύγιο από τον πατέρα της Λάουρι επειδή ήταν αλκοολικός. Η μητέρα της πρωθυπουργού της Φινλανδίας συνέχισε την ζωή της δημιουργώντας σχέση με μια άλλη γυναίκα κι έτσι η Σάνα μεγάλωσε σε μια οικογένεια όπου υπήρχαν μόνο γυναίκες, «ένα νοικοκυριό-ουράνιο τόξο», όπως την χαρακτήρισε η ίδια η Σάνα Μαρίν.

Στην οικογένεια αυτή δεν υπήρχε οικονομική ευχέρεια, έτσι η Σάνα έπρεπε να δουλέψει από μικρή. Εργάστηκε ως υπάλληλος σε αρτοποιείο και επίσης έκανε παραδόσεις περιοδικών σε συνδρομητές.

Όταν τελείωνε το σχολείο γνώρισε τον επαγγελματία ποδοσφαιριστή Μάρκις Ράικονεν, με τον οποίο συνδέθηκε και ζούσαν μαζί επί 16 χρόνια, μέχρι που παντρεύτηκαν το 2020.

Η πολιτική καριέρα που άρχισε με μία ήττα

Στα 19της μπήκε στο Πανεπιστήμιο του Τάμπερε για να σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων. Τότε άρχισε να συμμετέχει σε πολιτικές οργανώσεις και εντάχθηκε στους Σοσιαλδημοκράτες το 2006. Το 2010 έγινε πρώην αντιπρόεδρος του κόμματος.

Η πολιτική καριέρα της άρχισε με μία ήττα: Έχασε τις εκλογές για το Δημοτικό Συμβούλιο του Τάμπερε όταν ήταν μόλις 22 χρόνων. Αλλά κέρδισε τις επόμενες εκλογές και έγινε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου μέχρι το 2017. Το 2015 είχε εκλεγεί παράλληλα βουλευτής και επανεξελέγη το 2019, όταν και ανέλαβε το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Συμμετείχε σε ένα συμβούλιο των ευρωπαίων υπουργών Μεταφορών, στις Βρυξέλλες, τον Δεκέμβριο του 2019, όταν της τηλεφώνησε ο τότε πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Άντι Ρίνε, ο οποίος ζήτησε την βοήθειά της για να διαχειριστεί μία κρίση με απεργία των ταχυδρομικών. Αυτή η κρίση οδήγησε σε μία χειρότερη: ο Άντι Ρίνε έχασε την στήριξη του κυβερνητικού εταίρου του και υποχρεώθηκε να παραιτηθεί και η κυρία Μαρίν αναδείχτηκε πρωθυπουργός ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης που την στήριξαν πέντε κόμματα.

Όταν έγινε πρωθυπουργός εντυπωσίασε με την συγκροτημένη διαχείριση της πανδημίας και τώρα μπήκε σε ακόμα πιο βαθειά νερά, οδηγώντας την χώρα της προς το ΝΑΤΟ.

Η πολιτικός της γενιάς του Instagram

Είναι η πολιτικός της γενιάς του Instagram και δεν δίστασε να ποστάρει φωτογραφίες καθώς θήλαζε το κοριτσάκι της ή να προτείνει συνταγές με μακαρονάδες…

Ως πρωθυπουργός έχει κάνει σημαία της το Πρόγραμμα Ισότητας, το οποίο στοχεύει στην αντιμετώπιση  της ενδοοικογενειακής βίας, στη μείωση του χάσματος αμοιβών μεταξύ των ανδρών και γυναικών και στη βελτίωση της εκπαίδευσης για τα παιδιά φτωχών οικογενειών και τα παιδιά μεταναστών.

Καθώς ήταν ένα χρόνο στην πρωθυπουργία βρήκε χρόνο να παντρευτεί με τον Μάρκις.

«Αυτή είμαι, μια νέα γυναίκα», είπε στο Vogue, με αφορμή τα σχόλια για την εξαιρετική εμφάνισή της. «Ελπίζω κάποια μέρα πως αυτό δεν θα είναι θέμα. Δεν είμαι καλύτερη ή χειρότερη από έναν μέσο άνθρωπο», πρόσθεσε.

 topontiki.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας