Άρθρα Πολιτική

Ο Σταυροφόρος της Δύσης

——–

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να παρουσιάσει την συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ ως “νίκη”. Όμως αυτά δεν είναι εύκολα πράγματα

Αυτό συνέβη χθες στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Έναν πρωθυπουργού της χώρας που θεώρησε ότι πρέπει από το βήμα της Βουλής να παρουσιάσει την συγκεκριμένη συμφωνία ως «νίκη της εξωτερικής πολιτικής». Κάτι που απλά …δεν γίνεται να υποστηριχθεί. .

Ο Μιχάλης Κατρίνης, εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που ψήφισε την συμφωνία, δήλωσε κάτι άλλο Είπε πως «η συμφωνία είναι ετεροβαρής για τη χώρα, δεν υπάρχουν, όμως, περιθώρια για απώλεια στρατηγικών συμμαχιών».

Θα μπορούσε ίσως κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης να χρησιμοποιήσει μία επιχειρηματολογία ανάλογη με αυτή του ΠΑΣΟΚ. Έτσι στα μάτια πολλών θα φαίνονταν ως ένας πραγματιστής πολιτικός που αντιλαμβάνεται με ένα συγκεκριμένο τρόπο την διεθνή συγκυρία.

Φαίνεται όμως πως τέτοιοι ισχυρισμοί δεν «κολλάνε» με το κυβερνητικό αφήγημα της «Ελλάδας που μεγαλώνει» και γίνεται «ισχυρή γεωπολιτικά». Και κάπου εδώ ξεκίνησε η παράνοια.

Η διάρκεια της συμφωνίας

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να πείσει πως η συμφωνία που επικυρώθηκε δεν έχει ισχύ «επ’ αόριστον». Διάβασε μάλιστα και το επίμαχο απόσπασμα της: «Η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (ΣΑΑΣ) θα παραμένει σε ισχύ στη συνέχεια, εκτός εάν τερματιστεί από κάποιο από τα μέρη με γραπτή ειδοποίηση προς το άλλο μέρος δύο χρόνια πριν, δια της διπλωματικής οδού» ανέφερε χαρακτηριστικά. Έκανε προφανώς πως δεν καταλαβαίνει ότι αν μία συμφωνία δεν έχει ημερομηνία λήξης, αυτόματη, τα πράγματα είναι διαφορετικά από το 1990 μέχρι σήμερα, οπότε ανανεώνεται η συγκεκριμένη σύμβαση. Γιατί –απλούστατα- απαιτεί πρωτοβουλία από ένα εκ των δύο μερών για να ξεκινήσει διαπραγμάτευση.Για τις ΗΠΑ αυτό δεν είναι πρόβλημα, αλλά δεν έχουν κανέναν λόγο να το κάνουν. Εύλογα όμως αντιλαμβάνεται κανείς πως το να ξεκινήσει κάτι τέτοιο οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση στο μέλλον κινείται κάπου μεταξύ του «εξαιρετικά δύσκολο» και «αδύνατο». Εκτός αν πρόκειται για μια κυβέρνηση που έχει προαποφασίσει μια πολιτική εκτός των ορίων του Ατλαντισμού. Οπότε μιλάμε για … «άλλη πίστα».

Τα F-16 στην Τουρκία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε επίσης πως …δεν τρέχει τίποτε, με τις διαρροές που θέλουν το αμερικανικό Κογκρέσο να ετοιμάζεται να εξοπλίσει την Τουρκία με 40 επιπλέον F-16. Παρότι τον εξέθεσε ο ίδιος ο υπουργός των Εξωτερικών. Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε στην Βουλή ότι η πώληση όπλων δεν είναι ακόμη «τελεσθείσα πράξη» σχολίασε όμως παράλληλα ότι «η αναβάθμιση του τουρκικού οπλοστασίου συνιστά πρόβλημα για έναν απλό λόγο. Γιατί η Τουρκία έχει εκδώσει απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας και γιατί παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Σταυροφόρος της Δύσης

Τέλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φόρεσε την στολή του … Σταυροφόρου της Δύσης. Με φράσεις του είδους «είμαστε με την συμμαχία της Δύσης. Ερχόμαστε από τον Διαφωτισμό και βαδίζουμε με τη Δημοκρατία». Όλα αυτά για να δηλώσει ότι η παρουσία στης χώρας στο ΝΑΤΟ όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία θα είναι «δυναμική». Μιλώντας με κολακευτικά λόγια για τον ρόλο που θα παίξει σε όλα αυτά η βάση στην Αλεξανδρούπολη. Εμφανίστηκε αποφασισμένος να «μπλέξει σε αυτόν τον καυγά» όπως χαρακτηριστικά είπε. Ξεχνώντας ίσως ότι όσο η κυβέρνηση πάλλεται από πάθος για τον Διαφωτισμό έχουμε ήδη σοβαρά προβλήματα στον …φωτισμό και τους λογαριασμούς της ΔΕΗ που επισείει. Αυτά ενώ υπάρχει αρκετός,(και επικίνδυνος) δρόμος μπροστά μας.

 News247.gr 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας