Εκδηλώσεις Νάουσα

Νάουσα / Βιβλιοπαρουσίαση: Μανώλης Βαλσαμίδης “Ψηφίδες 8ος τόμος – Ιστορικά – Ποικίλα” | Κυριακή 15 Μαΐου

——–

Το νέο βιβλίο του κ. Μανώλη Βαλσαμίδη, ΨΗΦΙΔΕΣ 8ος τόμος, ταξιδεύει… Είναι ένα βιβλίο συλλογή και συναρμογή σε σύνολα θεματικά επί μέρους ψηφίδων, ένα πραγματικά ψηφιδωτό, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στα χρόνια της ωριμότητας ο δάσκαλος κ. Μανώλης Βαλσαμίδης συνδιαλέγεται με τον αναγνώστη σε θέματα ιστορίας, πολιτισμού και τέχνης. Ο αναγνώστης θα απολαύσει θεματικές ενότητες που προσφέρουν γνώση, ευκαιρίες για αναζήτηση, ευχαρίστηση και αληθινή προσέγγιση παλαιών και νέων θεμάτων.

Στον κύκλο των ιστορικών θεμάτων συνδέονται τα τοπικά θέματα με όσα σχετικά συμβαίνουν εκτός του τόπου με βάση τα αίτια και τις επιπτώσεις των γεγονότων στον ευρύτερο χώρο. Προϊόν σκαπάνης στις πηγές, τα εκτιθέμενα πέραν του ενδιαφέροντος και της ευχαρίστησης που προκαλούν, οξύνουν την ιστορική κρίση, διευρύνουν το γνωστικό πεδίο και οπλίζουν τον αναγνώστη με κριτικά εφόδια για την αντιμετώπιση του σήμερα και του αύριο.

Η διαδρομή στην πορεία μελέτης της ιστορίας από την αρχαιότητα μέχρι το σήμερα, λύνει ασφαλώς πολλές απορίες, βάζει καθαρό αέρα και ήλιο, φωτίζει τα γεγονότα σε κύκλους, όπως αρχαίοι χρόνοι, νεότεροι χρόνοι, χρόνοι μεταπελευθερωτικοί. Η ιστορία είναι και πρέπει να είναι η περιγραφή της αλήθειας.

Στον κύκλο των εκκλησιαστικών ενδιαφερόντων ο συγγραφέας προσεγγίζει τους εξαιρετικά υψηλούς σε νοήματα εκκλησιαστικούς ύμνους. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο ιεραποστολικό έργο της Αφρικής ενός δικού μας ανθρώπου.

Από το συλλεκτικό αυτό τόμο δε λείπουν τα αρχαιολογικά. Ακόμη ως σε παράρτημα παρατίθενται συνεντεύξεις του συγγραφέα για την παράδοση και ομιλίες, ανάμεσα στις οποίες η ομιλία στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης για την Αμπελοοινική Νάουσα από τα χρόνια των ωνών του Τάφου της Κρίσεως μέχρι το σήμερα. Παράλληλα με τις ωνές εύρημα του αρχαιολόγου Φώτη Πέτσα και της Διευθύντριας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Λιάνας Στεφανή ο κ. Βαλσαμίδης παρουσιάζει και το τεφτέρι της φορολογίας των οινοπαραγωγών- αμπελουργών του 1906, εύρημα του ιδίου και της βοηθού του αρχαιολόγου κ. Ελένης Σέπκα.

Οι ΨΗΦΙΔΕΣ 8ος τόμος είναι μια παρακαταθήκη και δεν πρέπει να λείψει από τη βιβλιοθήκη κανενός Ναουσαίου.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας