Κόσμος

New York Times: “Οι Αμερικανοί βοήθησαν τους Ουκρανούς να βυθίσουν το Moskva”

——–

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν πληροφορίες που βοήθησαν τις ουκρανικές δυνάμεις να εντοπίσουν και να χτυπήσουν τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας τον περασμένο μήνα, αποκαλύπτουν οι New York Times, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι «ένα ακόμη  σημάδι ότι η κυβέρνηση χαλαρώνει τους αυτοεπιβληθέντες περιορισμούς στο πόσο μακριά θα πάει βοηθώντας την Ουκρανία να πολεμήσει τη Ρωσία», όπως δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η βοήθεια στόχευσης, η οποία συνέβαλε στην τελική βύθιση της ναυαρχίδας Moskva, αποτελεί μέρος μιας συνεχιζόμενης απόρρητης προσπάθειας της κυβέρνησης Μπάιντεν να παράσχει πληροφορίες πεδίου μάχης σε πραγματικό χρόνο στην Ουκρανία. Αυτές οι πληροφορίες περιλαμβάνουν επίσης την ανταλλαγή αναμενόμενων κινήσεων ρωσικών στρατευμάτων, που προέκυψαν από μια πρόσφατη αμερικανική αξιολόγηση του σχεδίου μάχης της Μόσχας για τις μάχες στην περιοχή του Ντονμπάς, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Η κυβέρνηση επιδίωξε να κρατήσει μυστικό μεγάλο μέρος του πεδίου της μάχης και των ναυτικών πληροφοριών που μοιράζεται με τους Ουκρανούς από φόβο ότι θα θεωρηθεί ως κλιμάκωση και θα προκαλέσει τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Β. Πούτιν  σε έναν ευρύτερο πόλεμο. Όμως, τις τελευταίες εβδομάδες οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προωθήσει βαρύτερα όπλα στην Ουκρανία και ζήτησαν έκτακτη πρόσθετη στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια από το Κογκρέσο, 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αποδεικνύοντας πόσο γρήγορα μεταβάλλονται οι αμερικανικοί περιορισμοί στην υποστήριξη της Ουκρανίας.

Δύο ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ουκρανία είχε ήδη λάβει από μόνη της τα δεδομένα στόχευσης του Moskva και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν μόνο επιβεβαίωση. Αλλά άλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έπαιξαν ζωτικής σημασίας ρόλο  για τη βύθιση του πλοίου από την Ουκρανία.

Η βοήθεια των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ στο χτύπημα της Μόσχας αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το NBC News.
Στις 13 Απριλίου, οι ουκρανικές δυνάμεις  εκτόξευσαν δύο πυραύλους Neptune, χτυπώντας το Moskva κάτι που  τελικά οδήγησε στη βύθιση του πολεμικού πλοίου. Η προσοχή εστιάστηκε επίσης στο εάν τα συστήματα ραντάρ του γερασμένου πλοίου λειτουργούσαν σωστά. Ουκρανοί και αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι το Moskva πιθανώς αποσπάστηκε από την ανάπτυξη από την Ουκρανία ενός τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένου αεροσκάφους Bayraktar .

Αμέσως μετά το χτύπημα, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν παρέμειναν σχολαστικά σιωπηλοί, αρνούμενοι να επιβεβαιώσουν ακόμη και ότι το Moskva είχε χτυπηθεί. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι δεδομένα στόχευσης από αμερικανικές πηγές πληροφοριών παρασχέθηκαν στην Ουκρανία  ώρες πριν από την εκτόξευση των πυραύλων Neptune.

Οι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να διευκρινίσουν ποιες συγκεκριμένες πληροφορίες διαβιβάστηκαν, αλλά ένας αξιωματούχος είπε ότι οι πληροφορίες  αφορούσαν απλώς μια αναφορά για τη θέση του πλοίου στη Μαύρη Θάλασσα, περίπου 65 ναυτικά μίλια νότια της Οδησσού.

Η βύθιση του πλοίου ήταν ένα σημαντικό πλήγμα για τη Ρωσία και η πιο σημαντική απώλεια για οποιοδήποτε ναυτικό τα τελευταία 40 χρόνια.

Η Ρωσία αρνήθηκε ότι οι ουκρανικοί πύραυλοι έπαιξαν οποιοδήποτε ρόλο στην βύθιση του Moskva, υποστηρίζοντας αντ’ αυτού ότι μια πυρκαγιά στο πλοίο προκάλεσε έκρηξη πυρομαχικών που βύθισε το πλοίο. Ανεξάρτητα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία που εδρεύουν εκτός της χώρας ανέφεραν ότι περίπου 40 άνδρες έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 100 τραυματίστηκαν όταν το πολεμικό πλοίο υπέστη ζημιές και βυθίστηκε.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν δημόσια ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρείχαν τις πληροφορίες στόχευσης που επέτρεψαν στην Ουκρανία να χτυπήσει το Moskva.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, John F. Kirby, ρώτησε για μια αναφορά στους Times του Λονδίνου ότι ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος P-8 του Πολεμικού Ναυτικού από την αεροπορική βάση Sigonella στην Ιταλία παρακολουθούσε το Moskva πριν χτυπηθεί από την Ουκρανία, μίλησε για αποστολές εναέριας αστυνόμευσης στη Μαύρη Θάλασσα ως μέρος μιας προσεκτικά διατυπωμένης απάντησης: «Δεν υπήρχε καμία διάταξη για πληροφορίες στόχευσης από κανένα P-8 του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών που πετούσε σε αυτές τις αποστολές εναέριας αστυνόμευσης», είπε.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι Ουκρανοί ρώτησαν τους Αμερικανούς για ένα πλοίο που έπλεε στη Μαύρη Θάλασσα νότια της Οδησσού, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες το αναγνώρισαν ως το Moskva και επιβεβαίωσαν την θέση  του. Στη συνέχεια οι Ουκρανοί στόχευσαν το πλοίο. Οι Ουκρανοί πραγματοποίησαν το χτύπημα χωρίς προηγούμενη γνώση των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο αξιωματούχος είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν επιβεβαίωση στον ουκρανικό στρατό, αλλά άλλοι αξιωματούχοι είπαν ότι δεν ήταν σίγουρο ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να είχε χτυπήσει το πλοίο χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αναγνωρίσει δημοσίως ότι παρασχέθηκαν αξιόπιστες πληροφορίες στους Ουκρανούς εν όψει της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, και ότι η πρακτική συνεχίστηκε  από τότε.

Η αξιολόγηση των ΗΠΑ του πολεμικού σχεδίου της Ρωσίας για την περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας επέτρεψε σε ανώτερο αξιωματούχο του Πενταγώνου να πει την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία φαινόταν να είναι «αρκετές ημέρες πίσω» από το χρονοδιάγραμμα στην επίθεσή της εκεί λόγω της σκληρής ουκρανικής αντίστασης και των συνεχιζόμενων προβλημάτων στη γραμμή ανεφοδιασμού.

Οι ρωσικές δυνάμεις μπορούν πάντα να παρεκκλίνουν από τα σχέδιά τους, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι πληροφορίες επιτρέπουν στις ουκρανικές δυνάμεις να αποφύγουν την επίθεση σε ορισμένες τοποθεσίες και να τοποθετηθούν για να χτυπήσουν Ρώσους σε άλλες.

Militaire News

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας