Απόψεις Κόσμος

“Ο Μητσοτάκης στις ΗΠΑ και οι τουρκικές υπερπτήσεις” / γράφει ο Δημήτρης Μηλάκας 

———-

Δημήτρης Μηλάκας

Η απαίτηση για το «ξαλάφρωμα» της αεράμυνας των ελληνικών νησιών (αποστρατιωτικοποίηση) έχει μετατραπεί το τελευταίο διάστημα (εδώ και δυο χρόνια) σε κεντρικό θέμα στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών «διαφορών» για την Άγκυρα.

Πριν από το μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από τα (κατοικημένα και ακατοίκητα) ελληνικά νησιά την περασμένη Τετάρτη, που προκάλεσαν ανταλλαγή διαβημάτων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, όλο το προηγούμενο διάστημα, καθημερινά σχεδόν, η Τουρκία υπενθυμίζει είτε στο διπλωματικό επίπεδο (επιστολές στον ΟΗΕ) είτε καθημερινά με τις πτήσεις των πολεμικών της αεροσκαφών τις απαιτήσεις της:

1. Στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά με αδιευκρίνιστη κυριαρχία (γκρίζες ζώνες)

2. Η Ελλάδα πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά γιατί η αμυντική τους θωράκιση παραβιάζει τις Διεθνείς Συνθήκες με τις οποίες της παραχωρήθηκαν αυτά τα νησιά.

Μάλιστα, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι οι τουρκικές απαιτήσεις για αποστρατιωτικοποίηση ακούγονται με προσοχή και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όπου λειτουργεί ο μηχανισμός «αποσυμπίεσης» των ελληνοτουρκικών εντάσεων, μετά το καλοκαίρι του 2020 και τις πλόες του τουρκικού ερευνητικού Ορούτς-Ρέις μέχρι και 6,5 μίλια από τις ακτές Ρόδου και Καστελόριζου.

Την ίδια στιγμή και παρά την καθημερινή αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία, η ελληνική κυβέρνηση κάτω από την πίεση/παρότρυνση της Ουάσιγκτον συμφώνησε για τη συνέχιση του ελληνοτουρκικού διαλόγου (κατά την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη) για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Ακριβώς αυτό το (προηγούμενο) διάστημα η ελληνική κυβέρνηση εμφανίστηκε πρόθυμη να «ακούσει» τις αμερικανικές οδηγίες για αποστολή πολεμικού (ρωσικής κατασκευής) υλικού στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι η ραχοκοκαλιά της αντιαεροπορικής άμυνας των νησιών αποτελείται από ρωσικής κατασκευής πυραυλικά αντιαεροπορικά συστήματα.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο και με τον πόλεμο στην Ουκρανία να κλιμακώνεται, η ενίσχυση του Κιέβου (και) με συνεισφορά σε πολεμικό υλικό από τους συμμάχους των Αμερικανών στο ΝΑΤΟ, αποτελεί ένα από τα κορυφαία θέματα στην ατζέντα της συνάντησης που θα έχει στις 15 Μαΐου ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Λευκό οίκο με τον Μπάιντεν.

Αυτήν την συνάντηση (Μητσοτάκη – Μπάιντεν) έχοντας κατά νου Αθήνα και Άγκυρα έσπευσαν να υπενθυμίσουν θέσεις και «κόκκινες γραμμές»:

  • Η Τουρκία με υπερπτήσεις πάνω απ όλα σχεδόν τα κατοικημένα (και ακατοίκητα) νησιά που βρίσκονται κοντά  στα μικρασιατικά  παράλια ξεκαθαρίζει ότι δεν εγκαταλείπει τις αξιώσεις της (για αποστρατιωτικοποίηση και συζήτηση για γκρίζες ζώνες)

  • Η ελληνική κυβέρνηση, με την απόφαση για ενεργοποίηση των συστημάτων αεράμυνας των νησιών αποστέλλει ένα μήνυμα  στον Λευκό Οίκο πριν την άφιξη Μητσοτάκη ότι υπάρχουν κάποια όρια που δεν μπορεί να υπερβεί ακόμη και για χάρη της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ

Πόσο πειστικό είναι το μήνυμα της Αθήνας και πόσο αυτό θα ληφθεί υπόψη από τις ΗΠΑ, θα φανεί από τα αποτελέσματα της επικείμενης συνάντησης Μητσοτάκη-Μπάιντεν.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, αυτό που δεν πρόκειται να αλλάξει και μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν είναι, πρώτον οι τουρκικές απαιτήσεις και δεύτερον η σημασία που αποδίδει η Ουάσιγκτον στην συγκράτηση της Τουρκίας εντός δυτικής”ευρωατλαντικής” τροχιάς…

 topontiki.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων