Ιστορία Νάουσα Πολιτισμός

“Θυμάσαι Μιμούλα;” / εις μνήμην των Ναουσαίων γυναικόπαιδων | Αράπιτσα, 22 Απριλίου του 1822

—–

Ήταν τιμή μας και φέτος να δημιουργήσουμε για τον Όμιλο Περιβάλλοντος & Πολιτισμού “Η Αράπιτσα” άλλη μία ταινία μικρού μήκους εις μνήμην των Ναουσαίων γυναικόπαιδων που έπεσαν στα ορμητικά νερά της Αράπιτσας στις 22 Απριλίου του 1822, μετά το Ολοκαύτωμα της πόλης από τον οθωμανικό στρατό

Μετά το flashback στο παρελθόν, επιστρέφουμε στο παρόν, όπου οι ψυχές αυτών των γυναικόπαιδων είναι ακόμα ζωντανές. Παίζουνε, γελάνε, τραγουδάνε σ’ έναν κόσμο πλέον ειρηνικό. Σε μία άλλη διάσταση που δεν υπάρχει πόλεμος. Και μέσα σ’ αυτήν τη διάσταση αρχίζουν και ξυπνάνε μνήμες. Αυτή τη φορά όμως βλέπουμε τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν εκείνη τη μέρα του Απρίλη μέσα από τα μάτια ενός παιδιού καθώς τα εξιστορεί στην αγαπημένη του κούκλα, τη Μιμούλα.

Αυτό που θα θέλαμε να μείνει από αυτή τη δεύτερη ταινία είναι το εξής: Το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν…!!! Η προσκόλληση σ’ αυτό, όπως έχει δείξει η ιστορία μέχρι και τώρα, όχι μόνο δε μας παραδειγματίζει αλλά μας ρίχνει σ’ έναν φαύλο κύκλο επανάληψης των ίδιων λαθών.

Αν δεν αφήσουμε το παρελθόν εκεί που ανήκει και δεν εστιάσουμε στο παρόν/μέλλον που θέλουμε να συν-δημιουργήσουμε, είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε ξανά τα ίδια και τα ίδια. Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε αυτές τις ψυχές εσαεί είναι η καθημερινή μας στάση και συμπεριφορά, η καθημερινή μας αλλαγή και μεταμόρφωση σε έναν ανώτερο και φωτεινότερο άνθρωπο, συν-δημιουργώντας έτσι έναν κόσμο όπου η λέξη πόλεμος δε θα υπάρχει πια…!!!

Μαρία Σταυριανίδου  & Νίκος Μπιλιούρης 

banner-article

Ροη ειδήσεων