Τι έγινε λοιπόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία; Η ιστορία γράφει ότι ο Εμανουέλ Μακρόν επανεξελέγη πρόεδρος με το 58,5% των ψήφων, έναντι 41,5% της Μαρίν Λε Πεν.
Ιδού όμως μερικά στοιχεία που έχουν σημασία, όπως τα επιλέγει η Liberation:
–Ο Εμανουέλ Μακρόν εξασφάλισε το 38% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, δηλαδή αυτό είναι το πραγματικό ποσοστό με το οποίο επανεξελέγη ο Γάλλος πρόεδρος.
–Ο Εμανουέλ Μακρόν έχασε 2 εκατομμύρια ψηφοφόρους σε σχέση με τις εκλογές του 2017. Για την ακρίβεια, το 2017 είχε πάρει 20,7 εκατομμύρια ψήφους και αυτή την φορά 18,7 εκατομμύρια ψήφους.
–Η Μαρίν Λε Πεν κέρδισε 15 φορές περισσότερα διαμερίσματα σε σχέση με το 2017, άρα δεν έχει άδικο όταν ισχυρίζεται ότι το αποτέλεσμα ήταν μία νίκη για το κόμμα της.
–Η Μαρίν Λε Πεν κέρδισε 2,6 εκατομμύρια ψηφοφόρους σε σχέση με το 2017. Το 2017 πήρε 10,6 εκατομμύρια ψήφους και το 2022 13,2 εκατομμύρια ψήφους.
-Το 2002 ο Ζαν Μαρί Λε Πεν είχε διαφορά 20 εκατομμυρίων ψήφων από τον Ζακ Σιράκ. Στις κάλπες του 2017 η διαφορά ανάμεσα στην Μαρίν Λε Πεν και τον Εμανουέλ Μακρόν ήταν 10 εκατομμύρια ψήφοι. Το 2022 η διαφορά μειώθηκε στα 5 εκατομμύρια ψήφους.
-Στη Νέα Καληδονία, υπάρχει πόλη όπου η αποχή έφτασε στο 98%.
-Στο χωριό Αλζί, στην Κορσική, από τους 34 ψηφοφόρους προσήλθε στην κάλπη μόνον ένας. Κι αυτός έριξε άκυρη ψήφο.
«Μήπως ο Γάλλος πρόεδρος έχει οδηγήσει την χώρα στην πόλωση»
Η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν ήταν ιστορική, αλλά το BBC αναρωτιέται μήπως ο Γάλλος πρόεδρος έχει οδηγήσει την χώρα στην πόλωση.
Ο Μακρόν επανεξελέγη παρόλο που τον χαρακτηρίζουν «αλαζόνα» και «πρόεδρο των πλούσιων» του Παρισιού. Απέναντί του όμως έχει τους οργισμένους εργάτες, τους νέους, όσους έχουν κάποια δουλειά αλλά διαπιστώνουν ότι το εισόδημα δεν αρκεί για να καλύψουν βασικές ανάγκες.
Ο Μακρόν υποστηρίζεται από τους Γάλλους που θέλουν έναν ηγέτη που έχει το ανάστημα να βρεθεί απέναντι στον Πούτιν, που μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη, αντιθέτως η Λε Πεν δεν πείθει ότι έχει τέτοιο ανάστημα.
Το ζήτημα όμως, κατά το BBC, είναι ότι ο Μακρόν ακολούθησε μία μεθοδολογία που μπορεί να αποδειχτεί προβληματική. Όταν μπήκε στην κεντρική πολιτική σκηνή, πριν από πέντε χρόνια, στοιχημάτισε να δώσει νέο αέρα στην πολιτική, και τα κατάφερε βάζοντας στο περιθώριο τις παραδοσιακές συντηρητικές και σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις. Η αντιπολίτευση ασκείται πλέον από την ρατσιστική και εθνικιστική ακροδεξιά και την ριζοσπαστική αριστερά, που ο Μακρόν θεωρούσε ότι δεν τον απειλούν.
«Ούτε μια ψήφος στην Λε Πεν»
Είναι όμως έτσι; Ο Μακρόν επανεξελέγη χάρη (και) στο δόγμα Μελανσόν: «ούτε μια ψήφος στην Λε Πεν», είπε ο αριστερός ηγέτης στους ψηφοφόρους του όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου. Με την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων του δεύτερου γύρου ο Μελανσόν έδωσε άλλο σύνθημα: «Και τώρα η αριστερά στην πρωθυπουργία». Ο Μελανσόν πιστεύει ότι έχει ελπίδες να υποχρεώσει τον Μακρόν σε μια δύσκολη συγκατοίκηση.
«Αυτές οι εκλογές έδειξαν ότι όχι μόνο υπάρχουν δύο Γαλλίες. Αλλά και μία αυξανόμενη τάση στους πολίτες, να λένε ότι το αντίπαλο στρατόπεδο δεν έχει νομιμοποίηση. Οι προηγούμενες εκλογές τελείωναν πάντα με κάποιον που ο λαός τον αναγνώριζε ως πρόεδρος όλης της Γαλλίας. Δεν είμαι σίγουρη ότι αυτό ισχύει πλέον», σχολίασε, μιλώντας στο BBC η πολιτική αναλύτρια Νατάσα Πόλονι.
Οι Γάλλοι έχουν δείξει και στο παρελθόν ότι δεν διστάζουν να τιμωρήσουν «το μη χείρον», έστω κι αν το ψήφισαν ως «βέλτιστο», μπροστά στο απεχθές. Εξάλλου οι επόμενες κάλπες είναι κοντά.