Το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, που παρουσίασε ως γιγαντιαία παροχή την αύξηση του 1,6 ευρώ την ημέρα στον κατώτατο μισθό ήταν μόνον η αρχή. Είναι η εισαγωγή στο Mega-Project που έχει ήδη σχεδιάσει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιστρέψει την κατακόρυφη μείωση της πολιτικής της επιρροής, αυτής που καταγράφεται ακόμη και στις «δικές της» δημοσκοπήσεις και συνεχώς διογκώνεται. Το Μέγαρο Μαξίμου τους επόμενους μήνες έχει αποφασίσει να «παίξει όλα του τα χαρτιά» σε μια προσπάθεια να «γυρίσει το κλίμα». Αυτό δεν θα γίνει όρους πολιτικής ουσίας αλλά καθαρά επικοινωνιακούς και ο χρόνος που έχει επιλεγεί είναι συγκεκριμένος: Το καλοκαίρι.
Ένα καθόλου τυχαίο καλοκαίρι
Το πρώτο που πρέπει να πάρει κανείς υπόψη του είναι πως το θέρος του 2022, δεν είναι ένα τυχαίο καλοκαίρι για την κυβέρνηση. Αντιθέτως είναι το τελευταίο πριν από τις εκλογές. Είτε αυτές γίνουν την περίοδο για την οποία δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός στις 31 Μαρτίου σε συνέντευξή του στο «Βήμα», δηλαδή «στο τέλος της άνοιξης του ’23», είτε νωρίτερα. Γιατί δεν είναι λίγοι (στην αντιπολίτευση αλλά ακόμη και στην κυβέρνηση) που πιστεύουν ότι παρά τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο παραμένει ανοιχτό. Όπως επισημαίνουν όσοι έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους αυτό το σενάριο, οι αφορμές για να επικαλεστεί η κυβέρνηση «λόγους υπέρτερης εθνικής ανάγκης» προκειμένου να αναιρέσει την δέσμευσή της υπάρχουν και με το παραπάνω.
Με βάση τα παραπάνω είναι δεδομένο ότι το επόμενο τρίμηνο η Νέα Δημοκρατία θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί τα (αντικειμενικά) θετικά στοιχεία της θερινής περιόδου προκειμένου να αντιστρέψει το κλίμα λαϊκής οργής που στρέφεται εναντίον της. Το ποια είναι αυτά τα έχει αναφέρει σε δημόσιες δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σχετίζονται με τον …καιρό:
Η απάλειψη της ανάγκης για κατανάλωση φυσικού αερίου για θέρμανση, η αναμενόμενη μείωση των κρουσμάτων του Covid 19, η καλύτερη λειτουργία της εστίασης που δεν γίνεται πια υποχρεωτικά σε εξωτερικούς χώρους και η οικονομική δραστηριότητα που σχετίζεται με τον τουρισμό. Αυτά ενώ η κυβέρνηση εκτιμά ότι έχει ήδη νομοθετήσει το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματός της, έτσι ώστε να μην έχει «μπροστά της» νομοθετήματα που πρέπει να ψηφιστούν και να προκαλέσουν κοινωνικές αντιδράσεις. Όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός – επίσης στο «Βήμα» — «το 80% των προεκλογικών μας δεσμεύσεων έχει υλοποιηθεί και έχουμε ακόμη 15 μήνες μέχρι τις εκλογές», τονίζοντας ότι το επόμενο διάστημα «θα προβάλουμε το έργο μας, το οποίο θα αξιολογηθεί μέσα στις πρωτοφανείς συνθήκες που βιώσαμε».
Έτσι λοιπόν η Νέα Δημοκρατία με συγκεκριμένες μεθοδεύσεις θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τα βασικά αίτια της λαϊκής δυσαρέσκειας. Οι βασικές μεθοδεύσεις είναι οι εξής:
Κοινωνική πολιτική: Με πενιχρές αυξήσεις και τα λεφτά των ανέργων
Το πώς σχεδιάζει να προβάλλει το «κοινωνικό της πρόσωπο» (ναι, πιστεύει ότι έχει τέτοιο) η κυβέρνηση φάνηκε από τις πρόσφατες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τον κατώτατο μισθό. Υποστήριξε ότι η αύξηση του είναι της τάξης του 9,7% ενώ μεσοσταθμικά δεν ξεπερνά το 7%, και ονομαστικά το έφτασε στα 713 ευρώ. Ο αριθμός υπολείπεται κατά εκατοντάδες ευρώ από το επίπεδο των μισθών πριν εφαρμοστούν οι μνημονιακές πολιτικές της περιόδου 2009-2018. Όσον αφορά τα υπόλοιπα μισθολογικά κλιμάκια ο πρωθυπουργός για την αύξησή τους παρέπεμψε στην …καλή θέληση των εργοδοτών. Αξίζει να θυμίσουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι η συγκεκριμένη πρόβλεψη «αγγίζει τα απώτατα όρια της οικονομίας» υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση …υπερέβαλε εαυτόν, με την συγκεκριμένη πρωτοβουλία.
Το δεύτερο πεδίο που η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να δείξει κοινωνικό πρόσωπο είναι αυτό της επιδότησης των ενοικίων. Αναμένεται μάλιστα το επόμενο διάστημα να υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις και ένα αναλυτικό πρόγραμμα γι αυτό. Εδώ θα ακολουθηθεί το σύστημα του «μοιράσματος της φτώχειας», αφού το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων θα προέλθει από τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από τον ΟΑΕΔ. Αυτό άλλωστε δήλωσε σαφώς και ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης όταν ψηφίστηκε, πρόσφατα, το σχετικό νομοσχέδιο. Δηλαδή η …προεκλογική καμπάνια της Ν.Δ θα γίνει με χρήματα των ανέργων.
Ακρίβεια – Ενέργεια: Πρόβλημα δίχως απάντηση
Το ζήτημα της Ακρίβειας της Ενέργειας είναι το πιο αδύναμο σημείο της κυβερνητικής πολιτικής και στο Μέγαρο Μαξίμου το γνωρίζουν πολύ καλά. Άλλωστε τα μηνύματα ακόμη και της εκλογικής βάσης της Νέας Δημοκρατίας είναι τόσο πολλά και έντονα που δεν αφήνουν περιθώρια.
Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση δεν έχει τρόπο να δώσει μία πρώτη έστω περιορισμένη απάντηση στο πρόβλημα, στοιχείο που ομολογεί η συνεχής επιμονή της να παραπέμπει την λύση του σε κεντρικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν πρόκειται ποτέ να ληφθούν. Το ενδεχόμενο της εφαρμογής «πλαφόν» στις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου είναι μέτρο «απαγορευτικό» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε άμεση ρήξη με τα συμφέροντα που «πρωταγωνιστούν» στον χώρο, δηλαδή τα γνωστά (και λιγότερο γνωστά) ονόματα των επιχειρηματιών που κυριαρχούν γενικά στην ελληνική οικονομία.
Έτσι λοιπόν κυβερνητικός στόχος είναι να «μεταφέρει» όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα της κοινοτικής χρηματοδότησης στην κατεύθυνση της πενιχρής επιδότησης των λογαριασμών. Αυτό φυσικά το τμήμα που δεν είναι «δεσμευμένο» από συγκεκριμένες δράσεις οι οποίες αφορούν την ενίσχυση των επιχειρηματικών και των τραπεζικών ομίλων.
Όσον αφορά την ακρίβεια που δεν σχετίζεται άμεσα με την ενέργεια κι εδώ υπάρχουν μεγάλοι περιορισμοί. Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έχει καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί να ακολουθήσει πολιτική διατίμησης. Έτσι οι έλεγχοι θα περιοριστούν στα ποσοστά κέρδους και έναν υποτιθέμενο έλεγχο για χειραγώγηση τιμών. Αυτούς τους ελέγχους δηλαδή που έως τώρα έχουν αποδειχθεί άκρως αναποτελεσματικοί και στην καλύτερη περίπτωση λειτούργησαν υπέρ κάποιων επιχειρηματικών συμφερόντων στον χώρο της λιανικής πώλησης, έναντι κάποιων άλλων.
Τουρισμός: Στο θερινό τουρισμό γίνεται το … «μεγάλο ποντάρισμα» της κυβέρνησης. Εκεί πρόκειται να βασίσει τα θεμέλια του αφηγήματός της για μία οικονομία σε άνθηση και την καλλιέργεια προσδοκιών. Το πρώτο βήμα θα γίνει με την …εξαφάνιση του Covid 19, μέσω ανακοινώσεων και επικοινωνιακών μέτρων. Ήδη έχει ανακοινωθεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα άρσης των προστατευτικών μέτρων έως την 1η Ιουνίου. Στην συνέχεια η Πανδημία θα εξαλειφθεί από την επικαιρότητα με την βοήθεια του κυβερνητικού «μιντιακού μηχανισμού». Η πραγματικότητα των δεκάδων θανάτων που καταγράφονται κάθε μέρα στα νοσοκομεία και θα συνεχίσουν το επόμενο διάστημα, δεν πρόκειται να αποτελέσει εμπόδιο στο κυβερνητικό success story.
Το δεύτερο βήμα θα σχετίζεται με ένα «πακέτο» θερινών προνομίων για τις μεγάλες επιχειρήσεις της ακτοπλοΐας και του τουρισμού. Αναμένεται μια θερινή περίοδος …πλήρους ελευθερίας για όλα. Από τους επιβάτες στα πλοία, έως τις τιμές των εισιτηρίων και από τις πολεοδομικές διευκολύνσεις έως την εργατική νομοθεσία. Τα μηνύματα έχουν ήδη δοθεί από τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, που καλείται να παρουσιάσει μία ανάπτυξη «άνευ προηγουμένου» στον τουρισμό, παρά την επίπτωση που θα έχει τόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία όσο και οι πολύ καλύτερες επιδόσεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας των (ανταγωνιστικών στο τουριστικό προϊόν) χωρών της Ιβηρικής χερσονήσου.