Χρονογράφημα

“Ανεπίδεκτοι μάθησης ή αδιάφοροι;” γράφει η Ειρήνη Δασκιωτάκη

——–

Ειρήνη Δασκιωτάκη

33 φορές χτύπησε η καμπάνα κατά τις 7.30 το πρωί.

Το πρώτο κάλεσμα της Κυριακής των Βαΐων για τους πιστούς και μη που αυτήν τη μέρα την ξεχωριστή θέλουν να πάνε στην εκκλησία για να πάρουν τα αγιασμένα Βάγια.

Να τα βάλουν στο εικονοστάσι και στις ξώθυρες για το καλό….

Όλο το χρόνο τις κρατούσε τις δάφνες στο εικονοστάσι η γιαγιά μου κι όταν τύχαινε και ξέμεινε από δαφνόφυλλα, έπαιρνε από εκείνα τα αγιασμένα για τη φακή…

Θα γίνει πιο νόστιμη, έλεγε, και θα μας δώσει δύναμη.

Των Βαΐων λοιπόν και αφού ξύπνησα νωρίς και πάλι , σαν υπνωτισμένη κατευθύνομαι προς την κουζίνα για το πρωινό καφεδάκι που η μυρωδιά του με διεγείρει ευχάριστα , προσφέροντας την απαραίτητη δόση αισιοδοξίας για το ξεκίνημα της καινούριας ημέρας.

Ο Φίλιππος και ο Τίτος , οι γάτοι του σπιτιού , χαϊδεύονται στα πόδια μου κουνώντας τις ουρές τους με ευχαρίστηση κι αγάπη  …

Οι ουρές έχουν τον δικό τους τρόπο να το δείχνουν…

Ακούγεται από έξω το επίμονο γάβγισμα του Τζίνο και της Μέλπως , δύο σκύλων της γειτονιάς, πάω προς το παράθυρο να δω τι συμβαίνει…

Κοιτάζω από την μπαλκονόπορτα προς τα έξω και μία θλιβερή εικόνα επισκιάζει όλα τα υπόλοιπα!

Οι κάδοι των σκουπιδιών ορθάνοικτοι , τα σκουπίδια προεξέχουν θριαμβευτικά….

Ντύθηκα και βγήκα έξω για να ερευνήσω αυτό το άτακτο και επικίνδυνο σύμπαν…

Γύρω από τους κάδους και από την πλευρά του πεζοδρομίου και από την πλευρά του δρόμου, κάθε λογής υλικά της σύγχρονης παραγωγικής διαδικασίας, που άλλα κείτονται μουσκεμένα , κι άλλα σε χαρτόκουτα και τσάντες μπουκωμένα …

Κάποια επιδεικνύονται, καθώς είναι ρούχα που κρέμονται με ιδιαίτερη ξιπασιά…

Ο άνθρωπος στον οποίο ανήκαν, ίσως να μην υπάρχει πια, σκέφτηκα. Το πιθανότερο είναι ότι αν πραγματικά έχει συμβεί αυτό που υποψιάζομαι, ότι δηλαδή πετάχτηκε μία ολόκληρη ζωή στα σκουπίδια, πρόκειται για μία πράξη ασέβειας σε πολλαπλό επίπεδο. Ασέβειας στον άνθρωπο που έφυγε, σε άλλους ανθρώπους που κάποια από αυτά που πετάχτηκαν θα τα είχανε απόλυτη ανάγκη, ασέβειας στο περιβάλλον, στους κατοίκους της γειτονιάς, καθώς κατά βάση αυτή η πράξη ενέτεινε το πρόβλημα…

————

Εντυπωσιακά τα δεκάδες τσόφλια αυγών με τις παρακείμενες χάρτινες αυγοθήκες…

Το πιο απαισιόδοξο;

Ανακυκλώσιμα υλικά μαζί με άλλα μη ανακυκλώσιμα,  ένας αχταρμάς!

Επί της 28ης Οκτωβρίου όλο αυτό το σκηνικό.

Πίσω από την οδό Εληάς.

Πέρασμα για πολλούς στην πόλη μας.

Όχι μόνον οι ντόπιοι περνούν από κει, αλλά συχνά και οι τουρίστες που επισκέπτονται τη Βέροια και μένουνε στη «Βίλα Εληά».
Καλοντυμένοι άντρες και γυναίκες, έχοντας προορισμό τους την εκκλησία του Αγίου Στεφάνου, περνώντας δίπλα από τους κάδους με τα ωραία τους ρούχα, δημιουργούν μία αντίθεση εξωπραγματική. Όλοι σχεδόν, κουβαλώντας τις δικές τους σκέψεις, δεν δίνουν σημασία στην υπάρχουσα εικόνα… Είναι σα να μην υπάρχει…

Λίγα μέτρα πιο κάτω πηγαίνοντας προς τη Δαβάκη σε απόσταση μηδαμινή, άλλοι δύο κάδοι πράσινοι μαζί με έναν μπλε της ανακύκλωσης.
Οι πράσινοι κάδοι είναι σχεδόν άδειοι!

Έξω από τους κάδους αφημένα κλαδιά από κάποιο θάμνο και διάφορα άλλα πράγματα τα οποία συνοδεύουν τα κλαδιά  τα οποία κανονικά έπρεπε να είναι δεμένα .

Ανοίγω τον κάδο της ανακύκλωσης.

Μέσα χαρτόκουτα ανοιχτά, σακούλες γεμάτες με υλικά ανακυκλώσιμα.(;)

Τα χαρτόκουτα πιάνουν ένα μεγάλο μέρος του χώρου,  αφού  δεν έχουν διπλωθεί και πετάχτηκαν όπως- όπως.

Απέναντι, στη γωνία 28ης Οκτωβρίου και Δαβάκη, το ερημικό μικρό σπίτι.
Στη μικρή αυλή  κλαδιά μουσμουλιάς συσσωρευμένα βγάζουν μάτι, καθώς κατευθύνεσαι προς Ανοίξεως.

Σε μία γωνίτσα της αυλής προς την πλευρά της περίφραξης πεταμένα μεταλλικά κουτιά από αναψυκτικά και διάφορα άλλα…

Έχω παρατηρήσει πως όπου βρούμε σπίτι εγκαταλειμμένο και ακατοίκητο και έχει και ένα χώρο, καμία αυλίτσα εννοώ, δεν υπάρχει περίπτωση να μην το «κατακτήσουμε» με αυτόν τον τρόπο ….

Σκεφτόμουν, καθώς περπατούσα προς την Εληάς, ότι είμαστε ανεπίδεκτοι μάθησης, η συλλογική μας σκέψη, γενικότερα η σκέψη πέρα από μας που αφορά και στις επόμενες γενιές, χωλαίνει…

Να μην πω και το άλλο, ότι διδάσκουμε συχνά στους συμμαθητές την ανακύκλωση και εμείς οι ίδιοι , ως θεωρητικοί τύποι που είμαστε οι Έλληνες, αδυνατούμε να κάνουμε πράξη αυτό που προσπαθούμε να μεταλαμπαδεύσουμε στους μαθητές μας …

Με αυτές τις σκέψεις λοιπόν, προχωρώντας, φτάνω στη γωνία της Δαβάκη με την Ανοίξεως.
Απέναντι είναι το πάρκο της Εληάς.

Όλα καθαρά μπροστά στους κάδους και οι κάδοι σχεδόν άδειοι.

Στρίβω αριστερά επί της Εληάς.
Θέλω να περάσω απέναντι να πάρω μπουγάτσα από τον Κριαρά.

Οι κάδοι επίσης καθαροί και σχεδόν άδειοι.

Στο μπουγατσατζίδικο ρώτησα έναν εργαζόμενο,  αν πέρασαν για τα σκουπίδια και το επιβεβαίωσε ότι είχαν περάσει.

Θα μου πείτε, εκεί είναι η βιτρίνα της πόλης μας.
Δεν μπορεί να την αφήσουμε στην τύχη της!

Εξάλλου τις Κυριακές και τις αργίες υπάρχει μόνο προσωπικό ασφαλείας για την περισυλλογή των σκουπιδιών και επομένως δεν μπορεί να γίνει πλήρης περισυλλογή..

Ας κρατήσουμε μια μέρα τα σκουπίδια στο μπαλκόνι μας, ας περιορίσουμε τα σκουπίδια και για το καλό όλων να τα κατεβάζουμε το βράδυ, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες…
Πιστεύω πως φταίμε,  εμείς οι πολίτες …Αδιαφορούμε!

Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος, επιδεικνύει ικανοποιητική προσπάθεια με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών όσον αφορά τη διαχείριση των σκουπιδιών …

Ανακοινώσεις και συστάσεις στον τύπο.

Υπάρχουν κάδοι για τον διαχωρισμό των διαφορετικών ανακυκλώσιμων υλικών…
Τουλάχιστον στο κέντρο που κατοικώ τους συναντώ συχνά.

Το ιδανικό θα ήταν κάθε οικοδομικό τετράγωνο να έχει σε ένα σημείο συγκεντρωμένους 5-6 ξεχωριστούς κάδους, όσοι τέλος πάντων χρειάζονται για να γίνει σωστά ο διαχωρισμός των αντικειμένων.

Ένας για τα οργανικά υλικά, ένας για τα μεταλλικά ανακυκλώσιμα, άλλος για το γυαλί, άλλος για το χαρτί, άλλος για το πλαστικό κι άλλος για τα τηγανόλαδα!

Εδώ δεν κάνουμε, θα μου πείτε τα απλά πράγματα.
Να ανακυκλώνουμε το χαρτί… τουλάχιστον το χαρτί, το πλαστικό και το μέταλλο..

«Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Βασίλης Παπαδόπουλος  τόνισε πως ορισμένοι συμπολίτες μας,
συμπεριφέρονται με άσχημο τρόπο και δημιουργούν προβλήματα στην υπηρεσία. Αρχικά, μίλησε για την ανακύκλωση, η οποία δυστυχώς βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Βρισκόμαστε στο 14% της ανακύκλωσης των σκουπιδιών, από το οποίο μόλις το 7% είναι το αμιγές καθαρό.

Χρειάζεται, συνέχισε, να γίνεται εντατικός έλεγχος για το τι πετάνε οι πολίτες στους κάδους. Χρειαζόμαστε την συμβολή της Δημοτικής Αστυνομίας, αλλά και άλλων ελεγκτικών μηχανισμών που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν. Η ανακύκλωση είναι υποχρεωτική από το 2017. Άρα, δεν μπορούμε να πετάμε σ’ έναν πράσινο κάδο, ένα κουτί χάρτινο ή κουτάκια των αναψυκτικών ή μπουκαλάκια του νερού. Αν υπήρχε έλεγχος θα έπρεπε να επιβληθούν πρόστιμα» ανέφερε χαρακτηριστικά. (Βεροιώτης 1 / 06/ 2021)

Μεγάλη Εβδομάδα…
Η αγορά θα είναι περισσότερες ώρες ανοιχτή.
Η κατανάλωση διαφόρων προϊόντων θα αυξηθεί.
Οι ρύποι επίσης.
Μακάρι να μην επαναληφθούν οι σκηνές απείρου κάλλους και να γίνει σύντομα η Βέροια παράδειγμα προς μίμηση …

καλή εβδομάδα με υγεία, καλή Ανάσταση!

Ει.Δα

ΥΓ. Επικοινωνούμε πάντα με την υπηρεσία Καθαριότητας στα τηλέφωνα 2331350634 & 2331350595 και κατόπιν συνεννόησης κανονίζουμε τη μέρα και την ώρα που θα περάσει το όχημα συλλογής των ογκωδών υλικών και κλαδιών!

banner-article

Ροη ειδήσεων