Απόψεις Κοινωνία

“Παρατεταμένη αβεβαιότητα” / γράφει η Αντριάνα Βασιλά

————-

Αντριάνα Βασιλά

Καθώς ο πληθωρισμός τον Μάρτιο έφτασε στο 8%, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαπιστώνει ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ποσοστά πληθωρισμού τα οποία δεν είχαμε ξαναδεί εδώ και 40 χρόνια», γι’ αυτό και ζητά να υπάρξει προετοιμασία για μια περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας και αστάθειας.

Χοντρά κερδοσκοπικά παιχνίδια στις πλάτες των νοικοκυριών

Την ίδια ώρα η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάρτιο (13,3% σύμφωνα με τη Eurostat και 16,3% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ), ενώ ειδικά τα ποσοστά ανεργίας στους νέους είναι αποκαρδιωτικά.

Η ακρίβεια στη χώρα μας σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και οι προβλέψεις λένε ότι το φετινό Πάσχα το εορταστικό τραπέζι θα είναι ακριβότερο από ποτέ, καθώς σε αυτό μετακυλίονται οι αυξήσεις σε βασικά αγαθά. Και όλα αυτά όταν οι αυξήσεις στο ρεύμα έχουν… εκτροχιάσει τους οικογενειακούς και επαγγελματικούς προϋπολογισμούς.

Μάλιστα την εκτίμηση ότι κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα ο παραγωγός θα πληρωθεί κατά μέσο όρο 7,5 ευρώ το κιλό για το αρνί και 8 ευρώ το κιλό για το κατσίκι έκανε ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ) Λευτέρης Γίτσας.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις του προέδρου της ΕΔΟΚ, η τιμή που θα κληθεί να πληρώσει ο τελικός καταναλωτής θα φτάσει τα 12-13 ευρώ ανά κιλό σε αρνί και κατσίκι, ενώ ο Γίτσας υποδεικνύει στους κτηνοτρόφους ότι «δεν πρέπει να το εκμεταλλευτούν».

«Ρεύμα με το δελτίο»

Η κατάσταση αυτή αναμένεται να γίνεται όλο και δυσκολότερη εξαιτίας των τιμών της ενέργειας, τουλάχιστον για τους επόμενους δύο – τρεις μήνες. Ωστόσο υπάρχουν χώρες, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, που κατάφεραν με ειδική άδεια από την Ε.Ε. να ορίζουν μονομερώς τις τιμές ενέργειας και προχωρούν σε μειώσεις στους λογαριασμούς άνω του 50%.

Αντίθετα στη χώρα μας πονοκέφαλο έχει προκαλέσει στο οικονομικό επιτελείο το θέμα των αυξήσεων στην ενέργεια, το οποίο απασχολεί σοβαρά τις ελληνικές οικογένειες, που ήδη δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα και σκέφτονται πώς θα αντεπεξέλθουν τους επόμενους μήνες, την ώρα που τα κέρδη της ΔΕΗ έχουν πάρει την ανιούσα!

Τη βόμβα για το τι μέλλει γενέσθαι την έριξε ήδη ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης επισημαίνοντας ότι το επόμενο διάστημα, όταν θα αυξηθεί η ζήτηση, είναι βέβαιο ότι θα έχουμε διακοπές και ρεύμα «με το δελτίο», αν οι εταιρείες δεν δεχθούν τους όρους προμήθειας αερίου με μετατροπή σε ρούβλια.

Μάλιστα είπε ότι οι τελευταίοι αυξημένοι λογαριασμοί που λαμβάνουμε είναι «παιχνίδι» με τις χονδρικές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ επισημαίνει ότι για την ώρα το φυσικό αέριο έρχεται κανονικότατα και δεν υπάρχει έλλειψη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση δεν έχει φροντίσει να λάβει μέτρα για την ενεργειακή κρίση: «Το ζήτημα της παρέμβασης της κυβέρνησης στην ουσία είναι μία έμμεση επιδότηση – χρησιμοποιώντας τους καταναλωτές – απευθείας στη χονδρική, στους τέσσερις παίκτες της αγοράς. Μια ανεξέλεγκτη διαδικασία αύξησης των τιμών και η κυβέρνηση επιδοτεί πάλι τους ίδιους παίκτες της αγοράς» τόνισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι απόψεις του Γιώργου Καββαθά, προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ:

«Σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να δεχθώ πως τα αποθέματα της χώρας σε βασικά καταναλωτικά αγαθά έχουν εξαντληθεί ύστερα από 38-39 ημέρες πολέμου στην Ουκρανία. Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει τεχνητή έλλειψη που οδηγεί σε ένα ράλι των τιμών σε ορισμένα προϊόντα, όπως είναι για παράδειγμα το ηλιέλαιο και τα σιτηρά. Έχουμε βεβαίως και το παιχνίδι που γίνεται από τους παρόχους ενέργειας, διότι, αν δει κάποιος και τη χονδρεμπορική τιμή και τις τιμές της λιανικής, θα διαπιστώσει ότι υπάρχει ένα αντικείμενο για το οποίο μέχρι και ο πρωθυπουργός μίλησε για υπερκέρδη των παρόχων».

Αυξήσεις – αντίδωρα

Σε όλο αυτό το δυσοίωνο περιβάλλον, με την ακρίβεια να τρώει τον παρά των νοικοκυριών, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε αυξήσεις – αντίδωρα σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

Για τους μισθωτούς (μόνο του ιδιωτικού τομέα), μετά την αναπροσαρμογή στις αρχές του έτους 2% στον βασικό μισθό ή 13 ευρώ τον μήνα, τώρα εξετάζεται μια νέα… αύξηση γύρω στο 7%, ώστε ο εισαγωγικός – βασικός μισθός να φτάσει στα 710 ευρώ. Την ίδια στιγμή που η ΓΣΕΕ ζητεί εισαγωγικό μισθό 751 ευρώ, όπως προέβλεπε η τελευταία συλλογική σύμβαση που υπέγραψαν οι κοινωνικοί εταίροι το 2010 και ενόσω είχε τεθεί σε ισχύ το πρώτο μνημόνιο.

Αντιθέτως, παρά τον επίσημο πληθωρισμό 8% (Μάρτιος 2022), δεν προβλέπεται καμία αναπροσαρμογή στις συντάξεις, ένα μεγάλο μέρος των οποίων κινείται κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας.

Και ενώ συμβαίνουν αυτά, ο υπουργός ΟικονομικώνΧρήστος Σταϊκούρας τελικά ανακοινώνει ότι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 2 δισ. ευρώ για περαιτέρω ανακούφιση στο πλαίσιο της ακρίβειας, ώστε να συνεχιστεί η στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά, η κυβέρνηση, πέρα από τις επιδοτήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο (διπλασιάζει την κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου νοικοκυριών και επιχειρήσεων για τον Απρίλιο), εξετάζει τη στήριξη των πιο ευάλωτων με επιδότηση στέγασης. Συγκεκριμένα εξετάζει τα παρακάτω μέτρα:

● Αναμένεται να επεκτείνει την επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου. Ένα μέτρο που «τρέχει» εδώ και μήνες και αναμένεται να συνεχιστεί.

Ενίσχυση ή ακόμα και πλήρης κάλυψη των λογαριασμών ρεύματος για ευάλωτους, όπως είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Δεδομένη είναι η πρόσθεση στο εν λόγω μέτρο και άλλων εισοδηματικών ή περιουσιακών κριτηρίων.

● Μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα, όπως το γάλα, το ψωμί, το κρέας και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

● Νέο επίδομα στέγασης για τους πιο ευάλωτους.

● Στις 21 Απριλίου εισοδηματική ενίσχυση 200 ευρώ στους πλέον ευάλωτους πολίτες, όπως είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

● Θα λειτουργήσει η πλατφόρμα για τη στήριξη στο κόστος των καυσίμων σε κατόχους αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών.

● Θα στηριχθεί περαιτέρω ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας, προκειμένου, συν τοις άλλοις, να περιοριστεί το κόστος σε λιπάσματα, καύσιμα κ.ά. των αγροτών.

● 1η Μαΐου η δεύτερη αύξηση στον κατώτατο μισθό, με τις διαβουλεύσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Σε αναμμένα κάρβουνα για τα δώρα των συντάξεων

Εκδικάστηκε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας η προσφυγή χιλιάδων συνταξιούχων που ζητούν την επαναφορά των δώρων στις συντάξεις τους. Η δίκη είχε πιλοτικό χαρακτήρα έπειτα από προδικαστικό ερώτημα που απέστειλε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών και το διακύβευμα είναι τεράστιο, καθώς, εάν έχει θετική έκβαση για τους συνταξιούχους, συνεπάγεται, εκτός της επαναφοράς της 13ης και της 14ης σύνταξης, και αναδρομικά πολλών ετών.

Χιλιάδες συνταξιούχοι περιμένουν το αποτέλεσμα της πιλοτικής δίκης στο ΣτΕ

Με την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών το Συμβούλιο της Επικρατείας κλήθηκε, με πιλοτική δίκη, να αποφασίσει τη μόνιμη και υποχρεωτική καταβολή των δώρων σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους και μετά το 2012 (έως το 2016), αντίθετα από όσα αποφάσισε η Ολομέλεια του ΣτΕ (1439/2020).

Από τη στιγμή που το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε κρίνει το 2015 αντισυνταγματική την κατάργησή τους, θα έπρεπε, σύμφωνα με το Πρωτοδικείο, να ορίζεται το ζήτημα με σαφή τρόπο στον Νόμο Κατρούγκαλου, ο οποίος ψηφίστηκε έναν χρόνο αργότερα. Εφόσον κάτι τέτοιο δεν έγινε, κλήθηκε εκ νέου το ΣτΕ να δώσει την οριστική λύση.

Παρέμβαση υπέρ της επαναφοράς των δώρων άσκησαν μέσω των εκπροσώπων τους 14.600 συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ, καθώς η μία εκ των παρεμβάσεων υπογράφεται από 14.304 συνταξιούχους, ενώ παρέμβαση έχει ασκήσει και το Σωματείο Σιδηροδρομικών Μακεδονίας – Θράκης. Οι συνταξιούχοι ζητούν:

● Να τους καταβληθούν αναδρομικά από 1.1.2012 έως 31.10.2016 οι διαφορές από τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων και των τριών επιδομάτων, Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας, αλλά και τα ποσά που αναλογούν από την κατάργηση των εν λόγω επιδομάτων από 1.1.2013.

● Να τους καταβληθεί η παρακράτηση από τις συντάξεις της ειδικής εισφοράς συνταξιούχων επικουρικής ασφάλισης (νόμος 4254/2014) και η επιβολή κράτησης ΕΤΕΑ ποσοστού 5,2% (συντελεστής βιωσιμότητας), που έγιναν με σειρά νόμων από το 2012 έως το 2016 (τα ποσά που διεκδικούν κυμαίνονται, κατά περίπτωση, ανάλογα με το ύψος των συντάξεων).

● Να τους καταβληθεί από το Δημόσιο αποζημίωση, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 105 και 106 του εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα, για τη ζημία που υπέστησαν από παράνομες πράξεις οργάνων του Δημοσίου, όπως είναι οι επίμαχες περικοπές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα το ΣτΕ να υποχρεωθεί σε νέα πιλοτική δίκη, αυτή τη φορά λόγω ανάλογης απόφασης του Πρωτοδικείου για τα δώρα των κύριων συντάξεων.

Συνεργασία ΥΠΟΙΚ – Οικονομικού Επιμελητηρίου

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης με τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνο Κόλλια και τον γενικό γραμματέα του επιμελητηρίου Κωνσταντίνο Παπαδημητρίου.

Με φόντο την αξιοποίηση του ταμείου ανάκαμψης

Το μνημόνιο προβλέπει την ενημέρωση των μελών του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για τις ευκαιρίες και τις προοπτικές από την ορθή αξιοποίηση των κονδυλίων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Με αυτό τον τρόπο, όπως αναφέρει ανακοίνωση του επιμελητηρίου, τα μέλη του ΟΕΕ (οικονομολόγοι και λογιστές – φοροτεχνικοί) θα αποτελέσουν τον συνδετικό κρίκο και θα ενημερώσουν τις επιχειρήσεις για τις επιδοτήσεις, μέσω της υλοποίησης δράσεων προβολής των έργων, των προγραμμάτων και των δανείων από το ταμείο ανάκαμψης.

Για να επιτευχθεί αυτό, θα πραγματοποιηθούν πλήθος ενημερωτικών σεμιναρίων, αλλά και εκδηλώσεων στην Κεντρική Υπηρεσία του ΟΕΕ και στα Περιφερειακά Τμήματα, με διττό στόχο: αφενός την ενημέρωση των οικονομολόγων και των λογιστών – φοροτεχνικών και αφετέρου την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απορρόφηση των επιχορηγήσεων και των δανείων από τις επιχειρήσεις, στοχεύοντας στην πολυπόθητη αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας.

Το κόστος για τις δράσεις αυτές θα καλύπτεται με πόρους του ταμείου ανάκαμψης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης επισήμανε: «Με το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράψαμε με τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος εγκαινιάζεται ένας κύκλος συνεργασίας, με σκοπό την ενημέρωση της επιχειρηματικής κοινότητας, των οικονομολόγων και των λογιστών – φοροτεχνικών, για τις σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται τους επόμενους μήνες για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ‘‘Ελλάδα 2.0’’».

Όπως είπε ο Κων. Κόλλιας, «οι οικονομολόγοι και οι λογιστές – φοροτεχνικοί, μέλη του ΟΕΕ, θα πρέπει με την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή τους να παρέχουν τα κατάλληλα εφόδια στους πελάτες τους ή στις επιχειρήσεις όπου εργάζονται, και δη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουν να αντλήσουν κεφάλαια για τη μεγέθυνσή τους, τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό τους και την πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεών τους».

 topontiki.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων