Απόψεις Ιστορία

Δημήτρης Αθανασιάδης: “Η σωστή πλευρά της λάθος Ιστορίας στον Πόλεμο και την Ειρήνη”

—–

“Ο καπιταλισμός φέρει μέσα του τον πόλεμο, όπως το σύννεφο την καταιγίδα” Jean Jaurĕs

Δημήτρης Αθανασιάδης

La paix n’est pas l’absence de guerre, c’est une vertu, un état d’esprit, une volonté de bienveillance, de confiance, de justice” (Baruch Spinoza)

(Η ειρήνη δεν είναι η απουσία πολέμου, είναι μια αξία, μια πνευματική κατάσταση, μια επιθυμία καλοσύνης, εμπιστοσύνης, δικαιοσύνης)

Ή
Με τον ποιητικό λόγο του Γιάννη Ρίτσου:

“…Ἡ εἰρήνη εἶναι τὰ σφιγμένα χέρια τῶν ἀνθρώπων
εἶναι τὸ ζεστὸ ψωμὶ στὸ τραπέζι τοῦ κόσμου
εἶναι τὸ χαμόγελο τῆς μάνας
Τίποτ᾿ ἄλλο δὲν εἶναι ἡ εἰρήνη.
Καὶ τ᾿ ἀλέτρια ποὺ χαράζουν βαθιὲς αὐλακιὲς σ᾿ ὅλη τὴ γῆ,
ἕνα ὄνομα μονάχα γράφουν:
Εἰρήνη.
Τίποτ᾿ ἄλλο. Εἰρήνη…”

(Αξίζει τον κόπο να διαβάζουμε αυτές τις μέρες, δίκην προσευχής, το ποίημα αυτό με τον τίτλο “Εἰρήνη” του Γιάννη Ρίτσου).

Αλήθεια, αισθανθήκατε ποτέ στις μέρες της λεγόμενης ειρήνης αυτή την καλοσύνη, την εμπιστοσύνη και τη δικαιοσύνη;

Όταν είσαι Αμερικανός ή μέλος του ΝΑΤΟ και δολοφονείς, πολεμώντας αναίτια, άμαχους Σέρβους, Ιρακινούς, Λίβυους, Κορεάτες, Βιετναμέζους, Αφγανούς, κλπ, κλπ, πυροδοτείς, απλώς, την ασήμαντη αναγκαιότητα παράπλευρων απωλειών.

Όταν, όμως, δολοφονούνται φίλοι των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, τότε διαπράττονται εγκλήματα πολέμου.
Αυτό σημαίνει, ότι η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι συνάρτηση της εθνικής και ιδεολογικής ταυτότητάς της, θεωρία που ανέδειξε πρώτος ο ναζισμός, όταν για έναν νεκρό Γερμανό ναζιστή η Γκεστάπο ανταπέδιδε στο εκατονταπλάσιο τον θάνατό του.

Και η θεωρία αυτή του γερμανικού ναζισμού επαναλαμβάνεται, δυστυχώς, από τους αυτοπροσδιοριζόμενους ως αντιναζιστές όχι ως φάρσα.

ΥΓ
Με τους νεκρούς της ειρήνης, που αφήνει καθημερινά στον πόλεμο της εκμετάλλευσης ο καπιταλισμός, δεν ασχολείται κανείς.

Κάθε φορά, που περπατάω τη μεγάλη Avenue Jean Jaurès, που αρχίζει από το κέντρο, σχεδόν, του Παρισιού, την Place de la Bataille-de-Stalingrad, και φτάνει ως τη Porte de Pantin που βρίσκεται η Cité de la Musique, αναλογίζομαι τα λόγια του Γάλλου σοσιαλιστή και φιλειρηνιστή Jean Jaurĕs που δολοφονήθηκε με την έναρξη του Α’ΠΠ λόγω της αντίθεσής του στιν πόλεμο, ότι “Ο καπιταλισμός φέρει μέσα του τον πόλεμο, όπως το σύννεφο την καταιγίδα” (“Le capitalisme porte en lui la guerre comme la nuée porte l’orage”).

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας