Κόσμος

Χωρίς ασυλία ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας μετά την αγωγή για παρενόχληση

………………

Βρετανικό δικαστήριο αποφάνθηκε σήμερα ότι οι νόμοι περί βασιλικής ασυλίας δεν προστατεύουν τον πρώην βασιλιά της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος Α΄, σε αγωγή για φερόμενη παρενόχληση που υπέβαλε σε βάρος του πρώην ερωμένη του.

Ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μάθιου Νίκλιν είπε ότι επειδή η αξίωση αφορά ιδιωτικές πράξεις του Χουάν Κάρλος μετά από σχέση, δεν έχει νομική ασυλία ούτε βάσει της ισπανικής ούτε της βρετανικής νομοθεσίας.

Η Κορίνα Λάρσεν, μια Δανή επιχειρηματίας που ζει στο Μονακό και το Λονδίνο, ήταν η ανεπίσημη σύντροφος του Χουάν Κάρλος για χρόνια, αλλά το ζευγάρι χώρισε εν μέσω αυξημένης πίεσης απ’ τα δημοσιεύματα και του κοινού στην Ισπανία.

Ο Χουάν Κάρλος παραιτήθηκε από το αξίωμα του βασιλιά το 2014, επιτρέποντας στον γιο του Φελίπε ΣΤ να γίνει βασιλιάς.

Το 2020, αφότου η Λάρσεν και ο Χουάν Κάρλος έγιναν αντικείμενο δικαστικών ερευνών για αδιαφανείς οικονομικές συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων περιουσιακών στοιχείων που φυλάσσονταν σε φορολογικούς παραδείσους, μήνυσε τον πρώην μονάρχη, κατηγορώντας τον για φερόμενη ενορχήστρωση απειλών και για παράνομη κρυφή και απροκάλυπτη παρακολούθηση από το 2012.

Η Λάρσεν ζήτησε από το δικαστήριο για περιοριστικά μέτρα κατά του Χουάν Κάρλος, καθώς και αποζημίωση για τα έξοδα θεραπείας ψυχικής υγείας.

Ο Ρόμπιν Ράθμελ της Kobre & Kim, της δικηγορικής εταιρείας που εκπροσωπεί τη Λάρσεν, είπε ότι η απόφαση της Πέμπτης απέδειξε ότι ο Χουάν Κάρλος «δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τη θέση, την εξουσία ή το προνόμιο» για να αποφύγει τη μήνυση.

«Αυτό είναι το πρώτο βήμα στο δρόμο προς τη δικαιοσύνη, τα φρικτά γεγονότα αυτής της υπόθεσης θα τεθούν επιτέλους ενώπιον του δικαστηρίου», είπε ο Ράθμελ σε δήλωσή του.

Οι Ισπανοί δικηγόροι του Χουάν Κάρλος αρνήθηκαν να σχολιάσουν την απόφαση του δικαστηρίου του Λονδίνου.

Ο πρώην μονάρχης έχει την έδρα του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από το 2020. Πρόσφατα ανακοίνωσε την επιθυμία του να επιστρέψει στην Ισπανία για σποραδικές επισκέψεις, αφού οι εισαγγελείς στην πατρίδα του και στην Ελβετία δεν βρήκαν στοιχεία κακής οικονομικής διαχείρισης που θα ήταν εκτός των νόμων περί βασιλικής ασυλίας.

Ο Χουάν Κάρλος, 84 ετών, διατηρεί τον τίτλο του «Ομότιμου Βασιλιά» από τότε που παραιτήθηκε. Ο Φελίπε προσπάθησε να θωρακίσει τη βασιλεία του από τα σκάνδαλα που επηρεάζουν τον πατέρα του και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

 efsyn

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας