Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Βραδιά μελοποιημένης ποίησης – Ένα αφιέρωμα υψηλής ποιότητας και αισθητικής

……….

“Αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ;”  Ας είναι η προσπάθεια όλων να τον αλλάξουμε!

Αυτή η φράση στάθηκε ο πυρήνας της έμπνευσης για την πραγματοποίηση της χθεσινής βραδιάς λόγου και μουσικής, που ήταν αφιερωμένη από την ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας στη μελοποιημένη ποίηση.

Δήμητρα Σμυρνή

Ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ Κώστας Ρίζος προλογίζοντας είπε για τη βραδιά:

“Ποίηση, ένα οδοιπορικό πέρασμα που βαδίζει από δρόμους υπαρκτούς σε ουτοπικούς και πνευματικούς. Αισθήματα απελευθέρωσης και καλλιτεχνικής έκστασης ενσαρκώνονται σε χαρτί. Δρόμοι αδιάβατοι εξερευνώνται σε ποιητικούς στοχασμούς οδηγώντας και το νου σου σε μέρη χιμαιρικά, ονειρεμένα. Ένα είδος τέχνης που σε ωθεί να γίνεις συνένοχος και συνοδοιπόρος στα απραγματοποίητα.

Οι στίχοι  κλείνουν το μάτι στις νότες και οι μελωδίες με την σειρά τους ταξιδεύουν τις λέξεις -μαζί και εσένα που ακούς αυτήν την όμορφη συντεχνία. Μελοποιημένα ποιήματα, τα διαβάζεις, τα ξανά διαβάζεις, ίσως να τα ακούσεις πολλές φορές, ώσπου να φτάσεις στην αληθινή κορυφή του νοήματος. Αυτό που γνωρίζεις όμως είναι πως δεν είναι αναγκαίο να ερμηνεύσεις με τον πρωτότυπο νόημα τους στίχους, αλλά να δεις τον εαυτό σου μέσα τους. Αυτή, ενδεχομένως, να είναι και η αθεράπευτη γοητεία της ποίησης, πως δεν υπάρχει περιορισμός νοηματικής ερμηνείας και νοηματικής ταύτισης.

Επιτέλους, είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε σιγά, σιγά τις καλλιτεχνικές μας δράσεις. Ξεκινούμε με παραγωγές της ΚΕΠΑ που είναι και η βασική αποστολή της και σωστά! Χθες, η μέρα ήταν αφιερωμένη στην Ποίηση. Σχεδιάσαμε, λοιπόν και παρουσιάζουμε σήμερα, ένα αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση! “ Αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ;”  Ας είναι η προσπάθεια όλων να τον αλλάξουμε! Ας είναι η καθεμιά και ο καθένας μας δίπλα στον άλλο με ειλικρίνεια και ενσυναίσθηση. Αυτό το μήνυμα θέλουμε να δώσουμε με την αποψινή συναυλία!”

Και πραγματικά η βραδιά, όπως στήθηκε και αποδόθηκε, αποτέλεσε ένα αφιέρωμα που έδειχνε γνώση  της Ποίησης και της μεταφοράς της στη Μουσική. Γνώση και ευαισθησία.

Τα κείμενα του Κώστα Ρίζου, που αποδόθηκαν στη σκηνή από τη Μάγδα Πένσου, οδήγησαν σε μια διαδρομή της Ποίησης μέσα από τους μελωδικούς δρόμους της Μουσικής, που την μετέφερε στα πλατιά λαϊκά στρώματα, κάνοντάς την οικεία.

Ξεκινώντας με ένα από τα ωραιότερα ορχηστρικά, από την ταινία “Λόλα”, που έδειχνε το δέσιμο της εξαιρετικής ορχήστρας και περνώντας  στην τρυφερή σύμπραξη του Λειβαδίτη  με τον Θεοδωράκη στο “Την πόρτα ανοίγω το βράδυ”, ο Ελύτης με το “Παράπονο” του δέθηκε με τη μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου, για να συνεχιστεί μια γοητευτική πορεία ανιούσας συναισθηματικής κλιμάκωσης για το κοινό.

Άλλοτε με στίχους και μελωδίες της οδύνης,”Του μικρού Βοριά”( Ελύτης – Θεοδωράκης), άλλοτε με τραγούδια της πιο τρυφερής ερωτικής κατάθεσης, “Μόνο γιατί μ’ αγάπησες”( Πολυδούρη -Δημητρίου), “Λούζεται η αγάπη μου” (Λόρκα – Λεοντής), άλλοτε με προβληματισμούς που θέτει η πολιτική πραγματικότητα, “Κυρ Μέντιος” σε αιχμηρούς στίχους του Βάρναλη, η βραδιά κύλησε  με μελωδίες κι άλλων μεγάλων συνθετών, όπως ο Ξαρχάκος, για να καταλήξει στον Μάνο Χατζιδάκι και τον “Κεμάλ” του, σε στίχους του Νίκου Γκάτσου, σύμβολο ενός σκληρού κόσμου που δεν θέλει ν’ αλλάξει και που χρέος μας είναι να τον αλλάξουμε.

Εξαιρετική η ορχήστρα και σαν σύνολο και με μεμονωμένα τα όργανα, όταν έπρεπε να ακουστούν μόνα τους.Ο Πέτρος Ρίστας στην κιθάρα, ο Αντώνης Σαρακατσιάνος στο πιάνο, ο Μάντης Σαββίδης στο μπουζούκι και ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος στο ακορντεόν, όλοι εξαιρετικοί

Η Μάγδα Πένσου στην απόδοση των κειμένων αλλά και στο τραγούδι εκμεταλλεύτηκε την παιδεία της ως ηθοποιού, αποδίδοντας με  τα προσόντα που της έδινε αυτή η παιδεία και το λόγο και τη μουσική  καλύτερα από κάθε άλλη φορά. Μάλιστα στο τραγούδι διακρίναμε μια πλατύτερη ερμηνευτική γκάμα, με αποχρώσεις ιδιαίτερα τρυφερές.

Ο Αλέξανδρος Σολάκογλου δίπλα της πρόσθεσε την αρρενωπή φωνή του με συναισθηματικά όμως χρώματα, που μπορούσαν να αποδώσουν την ποικιλία των  εκφραστικών διαδρομών στίχων και μουσικής.

Ήταν μια βραδιά που ηχογραφημένη θα μπορούσε να σταθεί κάλλιστα σε οποιοδήποτε ποιοτικό ραδιόφωνο, αλλά και στην τηλεόραση, που  κυριολεκτικά ταλαιπωρείται από κάθε λογής προχειρότητες ή εσκεμμένες επιλογές, που αμβλύνουν το αισθητήριο του αποδέκτη.

Ποιότητα και σοβαρότητα ήταν αυτά που κατέθεσε αυτή η πρώτη παραγωγή της ΚΕΠΑ, μετά από τόσον καιρό. Ευχόμαστε για τη συνέχεια…

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων