Διάλογος χωρίς σημάδια σύγκλισης μεταξύ των ΥΠΕΞ Ρωσίας – Ουκρανίας
Οι διαπραγματεύσεις «απέτυχαν» ο διάλογος συνεχίζεται. Αυτή τη φράση θα μπορούσε να περικλείει όλα όσα διημείφθησαν στην Αττάλεια μεταξύ της ουκρανικής και ρωσικής πλευράς με τη μεσολάβηση της Άγκυρας.
Οι προσδοκίες για τη συνάντηση του Σεργκέι Λαβρόφ με τον Ντμίτρι Κουλέμπα ήταν εξ αρχής ιδιαίτερα χαμηλές, καθώς επρόκειτο μόλις για την πρώτη συνάντηση σε υψηλό επίπεδο μετά το ξέσπασμα του πολέμου.
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών «συμφώνησαν» πως το χάσμα ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο παραμένει αγεφύρωτο, όμως άφησαν ανοιχτό το παράθυρο των διαπραγματεύσεων ακόμη και για συνάντηση Πούτιν-Ζελένκσι.
Ζητήσαμε εκεχειρία για ανθρωπιστικούς λόγους
Κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της περίπου 90 λεπτών συνάντησης, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ παραδέχθηκε ότι δεν υπήρξε καμία πρόοδος, τουλάχιστον στο θέμα της προσπάθειας για 24ωρη κατάπαυση πυρός ώστε να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις για ανθρωπιστική βοήθεια σε εγκλωβισμένους κατοίκους στις υπό πολιορκία πόλεις.
«Συζητήσαμε για μια εκεχειρία, αλλά δεν επετεύχθη καμία πρόοδος προς αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε ο Κουλέμπα σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ωστόσο ότι με τον Λαβρόφ αποφάσισαν να «συνεχίσουν τις προσπάθειές τους».
«Η Ουκρανία δεν θα παραδοθεί. Είμαστε ανοιχτοί στη διπλωματία, αλλά αν αυτό δεν προχωράει, θα προστατεύσουμε τη χώρα μας και τον λαό μας» σημείωσε για να συμπληρώσει «εμείς θέλαμε να εξασφαλίσουμε μια 24ωρη εκεχειρία. Ο Λαβρόφ είπε ότι η Μόσχα ήθελε να μιλήσει για ανθρωπιστικούς διαδρόμου. Ήρθα εδώ πρωτίστως για ανθρωπιστικούς λόγους, για την απομάκρυνση αμάχων. Όμως ο Λαβρόφ δεν ήθελε να υποσχεθεί τίποτα όσον αφορά αυτό το σημείο. Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας και προβλέπω να συνεχίσουμε σε αυτό το σχήμα. Είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω επειδή θέλουμε να δοθεί τέλος σε αυτόν τον πόλεμο και η χώρα μας να απελευθερωθεί από τους κατακτητές».
Ο Κουλέμπα πρόσθεσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις περιοχές ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων φυσικού αερίου και ότι είπε στον Ρώσο ομόλογό του πως η Ουκρανία δεν είχε θέματα με την πυρηνική ασφάλεια προτού εισβάλει η Ρωσία, αφότου ο Λαβρόφ ήγειρε το θέμα αυτό κατά τις συνομιλίες τους.
Συνεχίζουμε τις επιχειρήσεις, περιμένουμε διάλογο
Από την πλευρά του ο Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, σημείωσε ότι ενημέρωσε τον Ουκρανό ομόλογό του για τις ρωσικές προτάσεις, ενώ έσπευσε να επισημάνει ότι οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται κανονικά.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών άφησε σαφείς αιχμές κατά της Δύσης, επισημαίνοντας ότι συμπεριφέρεται επικίνδυνα στο θέμα της Ουκρανίας και τονίζοντας ότι η Δύση δημιουργεί έναν κίνδυνο στην περιοχή ο οποίος θα παραμείνει για χρόνια.
«Όσοι προσφέρουν όπλα και μισθοφόρους στην Ουκρανία θα πρέπει να κατανοήσουν ότι φέρουν ευθύνη για τις ενέργειές τους. Η σημερινή συνάντηση επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στο υφιστάμενο ρωσοουκρανικό πλαίσιο στη Λευκορωσία», εκτίμησε για να συμπληρώσει ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν χθες Τετάρτη ένα νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη μετά την κατάληψή του από ένα εθνικιστικό ουκρανικό τάγμα, το οποίο το χρησιμοποιούσε ως βάση του, ενώ τόνισε ότι δεν υπήρχαν ασθενείς σε αυτό.
«Αυτή η μαιευτική κλινική είχε καταληφθεί εδώ και καιρό από το τάγμα Αζόφ και άλλους ακραίους και όλες οι έγκυες, όλες οι νοσηλεύτριες και όλο το προσωπικό είχε εκδιωχθεί», διαβεβαίωσε ο Λαβρόφ, καταγγέλλοντας ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν μόνο την ουκρανική άποψη.
Δήλωσε εξάλλου ότι δεν πιστεύει πως η αντιπαράθεση της Ρωσίας με την Δύση θα οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο. «Δεν θέλω να πιστέψω και δεν πιστεύω ότι μπορεί να ξεκινήσει ένας πυρηνικός πόλεμος», απάντησε ο Ρώσος υπουργός όταν ρωτήθηκε σχετικά από τους δημοσιογράφους. Παράλληλα πρόσθεσε ότι οι φήμες περί επικείμενης επίθεσης της Ρωσίας εναντίον των πρώην σοβιετικών χωρών της Βαλτικής «φαίνεται να είναι μια παλιά φάρσα».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η χώρα του δεν θέλει να εξαρτάται πλέον από δυτικές χώρες ή εταιρείες και πρόσθεσε ότι η Δύση χρησιμοποιεί την Ουκρανία για να υπονομεύσει τη Ρωσία.
Η Μόσχα δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που διαθέτει ως όπλα και θα έχει πάντα αγορές για τις εξαγωγές των υδρογονανθράκων της, δήλωσε ο Λαβρόφ.
Τέλος ο Ρώσος ανώτατος διπλωμάτης ενημέρωσε ότι συζητήθηκε και το ενδεχόμενο απευθείας συνάντησης του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι, επισημαίνοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν είναι αρνητικός σε κάτι τέτοιο αρκεί να υπάρχουν «συγκεκριμένα θέματα συζήτησης». Επανέλαβε τις απαιτήσεις της Μόσχας για το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ αρνήθηκε να αξιολογήσει τα ρωσικά συμφέροντα και ανησυχίες σε σχέδια με μια επέκταση της Συμμαχίας.
Μόνη λύση η διπλωματία
Τις σημερινές εξελίξεις σχολίασε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος ήταν και ο οικοδεσπότης της σημερινής συνάντησης.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να περιμένουμε θαύματα από μία συνάντηση, μόνος δρόμος είναι η διπλωματία» για να προσθέσει ότι οι συζητήσεις δεν ήταν εύκολες, αλλά ήταν πολιτισμένες και χωρίς ένταση.