Περισσότερο διαβασμένα Πολιτισμός

Λιτόχωρο 1961: Αποκριές, 2ο Δημοτικό Σχολείο / Η μνήμη 61 χρόνια πίσω

Λιτόχωρο. 2ο Δημοτικό Σχολείο / Αποκριές του 1961
———

Μια φωτογραφία που γυρίζει τη μνήμη μας ακριβώς 61 χρόνια πίσω. Εποχή αθωότητας για μας τους μαθητές τότε της 1ης Δημοτικού, όταν ένα αποκριάτικο καπέλο, μια μαντήλα κι ένα σβησμένο κάρβουνο, για να βάψουμε το “μουστάκι” ή τα φρύδια και το πρόσωπο, ήταν αρκετά για να μας δώσουν χαρά. Άλλες εποχές, με τη φτώχεια και τότε να κυριαρχεί, αλλά και άλλα ήθη.

Ας μείνουμε όμως στη Φωτογραφία. Η σκέψη της δασκάλας μας τότε, της κ. Κικής, να καλέσει φωτογράφο για να… “παγώσει το χρόνο”, μας δίνει σήμερα την ευκαιρία να γυρίσουμε 61 ακριβώς χρόνια πίσω σ’ εκείνη την εποχή.

Ο συμμαθητής μας Θανάσης Καλαμπάκας, που κράτησε στο αρχείο του τη φωτογραφία μας δίνει και τα ονόματα των συμμαθητών και συμμαθητριών από τα καρναβάλια στην τότε 1η τάξη του Δημοτικού.

Από δεξιά εγώ, ο Τάκης ο Παπαδόπουλος, ο Στέριος ο Κλιγγόπουλος, και ο Τάκης ο Τσιμούρας. 2η σειρά: Ο Νίκος Παλάσκας, ο Γιώργος Γιαννουλόπουλος, ο Λάκης Βροντινός.  3η σειρά: Ο Χρήστος Λέινας, ο Νίκος  Κουρδής, ο … Χήνος. Μετά είναι κοπέλες της 3ης τάξης.

Στην διπλανή σειρά θρανίων είναι η Έλλη (κόρη του Διευθυντή), πίσω η Σούλα η Βλαχοπαναγιώτου, και η Καίτη η Καρπώνη, πίσω η Βούλα η Κλιγγοπούλου, η Σταματία Παπαγεωργίου και η …Γεωργούση. Πίσω ο Νίκος ο Μαρώνης και ο Λάζος ο Κολωνιάρης. Πίσω από την Δασκάλα την Κική Φαίνεται ο Τάκης ο Βράκας, ο Στέργιος ο  Καρατέγος και ο Κεχαγιάς ο Ρούλης μαθητές μεγαλύτερης τάξης.

Για την αντιγραφή far

banner-article

Ροη ειδήσεων