Απόψεις Κόσμος

“Δεν μας δίδαξε το Βελιγράδι;” γράφει ο Αντώνης Μαρκούλης

——-

Αντώνης Μαρκούλης*

Χωρίς ενιαία γραμμή, δέσμια των συμφερόντων και των αγκυλώσεών της, παραμένει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη νέα κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Οι πολιτικές ισχύος των ΗΠΑ βρίσκουν έδαφος ακόμη και σήμερα, σε έναν γεωπολιτικό ευρωπαϊκό χώρο που όφειλε να εκφράζεται ενιαία και ισχυρά, χωρίς εκβιαστικά διλήμματα και πισωγυρίσματα.

Οι σαρωτικές αλλαγές των τελευταίων 30 χρόνων στην Ανατολική Ευρώπη δεν δίδαξαν τους ηγέτες της Ε.Ε. Οι κάθε λογής λεονταρισμοί, στη Μαύρη Θάλασσα, στο Αιγαίο και αλλού, έχουν κοινό παρονομαστή την αδυναμία της Ε.Ε. να εκφράσει έναν αρραγή, τολμηρό και επιθετικό πολιτικό λόγο, κυρίως δια της ισχύος της. Κι όσο αυτό δεν επιτυγχάνεται, οι κρίσεις θα διαδέχονται η μία την άλλη, σε έναν ζωτικό χώρο πρόσφορο και έτοιμο για παρεξήγηση. Με άγνωστα κάθε φορά τα αποτελέσματα. Ίσως και καταστροφικά κάποια στιγμή. Οι εικόνες από το Βελιγράδι, παραμένουν ακόμη ζωντανές στη μνήμη μας.

Συνεπώς, η ζώνη επιρροής της πολιτικής για το επόμενο διάστημα πρέπει να είναι ο άνθρωπος, η πρόοδος, η ευημερία. Οι διαφορετικές ταχύτητες πρέπει να εκλείψουν, όπως μαρτυρά με επάρκεια η πανδημία του κορωνοϊού και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στις τρίτες χώρες, που γεννούν τις μεταλλάξεις του ιού, διαιωνίζοντας την υγειονομική κρίση. Το δε μεγάλο στοίχημα των πολιτικών ηγετών για τα επόμενα χρόνια πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Εκεί όπου 30 χρόνια διεθνών συμφωνιών απέτυχαν να σταματήσουν την αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με τον κίνδυνο της κλιματικής κατάρρευσης να είναι πιο κοντά από ποτέ.

Η ευθύνη της Αριστεράς σ’ αυτά τα πεδία είναι κρίσιμη. Η ανάγκη αυτοπροσδιορισμού και πλήρους επιστροφής στο λαϊκό κίνημα και τις αγωνίες του είναι εκ των ων ουκ άνευ. Η προσέγγιση της Αριστεράς με τη μεσαία τάξη πρέπει να έχει αντίστροφη ροπή. Αλλά για να γίνει αυτό, η Αριστερά οφείλει να αποκαθαρθεί από ξένα σώματα και πολιτικές ξένες με την ταυτότητά της. Και να πείσει για το αξιακό υπόβαθρο των παραδοσιακών αρχών της, στην εργασία, την κοινωνία, τη νεολαία, την Υγεία, το περιβάλλον, τον Πολιτισμό. Η καταλληλότερη ώρα είναι τώρα.

*Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ