Βέροια Πολιτισμός

Σύλλογος Βλάχων Βέροιας: Ανταπάντηση στην αναρτημένη  επιστολή της Ομοσπονδίας (ΠΟΠΣΒ)

Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στο πλαίσιο του Λαϊκού Χειμώνα που είχε οργανώσει ο Γιώργης Μελίκης (24-1-1994)
————-

Από τον  Σύλλογο Βλάχων Βέροιας  πήραμε και δημοσιεύουμε Ανοιχτή  Επιστολή-απάντηση  προς το Δ/Σ της ΠΟΠΣΒ

 ——————

Κύριε πρόεδρε, κυρίες και κύριοι-μέλη του Δ/Σ της ΠΟΠΣΒ,   λάβαμε γνώση από ανάρτηση της απαντητικής σας επιστολής στην Ανοιχτή Επιστολή μας (7/4-2-2022) που αφορά στην  εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, την Κυριακή 13-2-2022.  Με την παρούσα δεύτερη επιστολή , η οποία είναι αποτέλεσμα ομόφωνης απόφασης του Δ/Σ του Συλλόγου μας και που παρακαλούμε να αναγνωσθεί πριν την έναρξη της Γ.Σ, αν πραγματοποιηθεί, και να καταχωρηθεί  και αυτή στα πρακτικά της Γ.Σ., επισημαίνουμε ότι η απάντησή  σας, γραμμένη σε υπηρεσιακή (!) γλώσσα, δεν μπαίνει στην ουσία της επιστολής μας , αλλά μένει μόνο επί της διαδικασίας.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Αναφέρετε ότι κακώς δημοσιοποιήσαμε το περιεχόμενο της επιστολής μας δήθεν για να προκαταλάβουμε τα μέλη του Δ/Σ της ΠΟΠΣΒ για μια απόφαση που ήταν δεδομένη. Μα η επιστολή που σας στείλαμε χαρακτηρίζεται «Ανοιχτή», αποτελεί μια συνηθισμένη πρακτική στις διαδικασίες πάσης φύσεως σωματείων και ενώσεων προκειμένου για θέματα ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος και έχει σαφή ένδειξη κοινοποίησης προς τους Συλλόγους-μέλη της ΠΟΠΣΒ, καθώς και τα Ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης, όπως επιτάσσει η δημοκρατική δεοντολογία. Προς τι λοιπόν η επισήμανσή σας; Η κοινοποίηση έχει ως σκοπό άπαντες οι εκπρόσωποι των Συλλόγων να έχουν τα απαραίτητα χρονικά περιθώρια για να ενημερωθούν νηφάλια για το περιεχόμενο της επιστολής μας , έτσι ώστε  να μην αποφασίσουν επί της προτάσεώς μας βεβιασμένα, μετά από  μια απλή ανάγνωση, στα πιεστικά  χρονικά περιθώρια πριν την έναρξη της διαδικασίας της Γενικής Συνέλευσης. Η άπλετη ενημέρωση δε βλάπτει!  Ο Σύλλογός μας ακολουθεί διαφανείς δημοκρατικές διαδικασίες σε όλες του τις δράσεις και έχει επανειλλημμένως προτείνει το ίδιο και στην ΠΟΠΣΒ. Αλλά απευθύνεται «εις ώτα μη ακουόντων!».

  2. Η ΠΟΠΣΒ επιμένει στη διενέργεια των εκλογών , καλυπτόμενη νομικά με τυπικούς όρους από τη δοθείσα προβλεπόμενη παράταση της Πολιτείας, γεγονός που έχουμε και εμείς επισημάνει στην επιστολή μας. Η απόφαση για παράταση- ως τα τέλη του Δεκέμβρη 2021-  πάρθηκε το καλοκαίρι του 2021, όταν οι προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας φαίνονταν ευνοϊκές. Όμως η κατάσταση στις αρχές του 2022 επιδεινώθηκε, με αποτέλεσμα η Πολιτεία δικαιολογημένα να αυστηροποιήσει τα μέτρα σχετικά με συναθροίσεις και κυρίως σε καθοριστικούς τομείς της οικονομίας (π.χ. εστίαση κ.ά.)  και δεν επικαιροποίησε, όπως ήταν  φυσικό,  τα σχετικά με τους Συλλόγους μέτρα. Όμως έδωσε  τη δέουσα  κατεύθυνση: όχι στις συναθροίσεις. Πόσοι και ποιοι Σύλλογοι, παραβλέποντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, διενήργησαν , μετά το Γενάρη, εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ/Σ και αντιπροσώπων για την ΠΟΠΣΒ, μόνο και μόνο επειδή καλύπτονταν από το γράμμα του νόμου;  Αντίθετα, θέτοντας πάνω από όλα την υγεία των μελών τους, ανέστειλαν  πολλές από τις λειτουργίες και τις δράσεις τους, και βέβαια  ανέβαλαν  για ευθετότερο χρόνο και τις εκλογές  τους. Με ποια νομιμοποίηση θα παραστούν οι αντιπρόσωποι; Αυτή η κατάσταση ευνοεί μόνο Συλλόγους χωρίς μέλη, Συλλόγους–σφραγίδες. Η κατάσταση το 2022 επιδεινώθηκε. Οι νεκροί  από την αρχή του χρόνου υπερβαίνουν –δυστυχώς- ημερησίως τους 100 και στο σύνολο τους  3.500. Η Πολιτεία προσανατολίζεται, με τεράστιο κόστος για την οικονομία –  να αναστείλει τις αποκριάτικες εκδηλώσεις και εμείς διστάζουμε να αναβάλουμε για τρεις μήνες τις εκλογές στην  ΠΟΠΣΒ;  Και αν στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης υπάρξουν  – ο μη γένοιτο – κρούσματα και διασπορά του ιού, ποιος θα αναλάβει τουλάχιστον την ηθική ευθύνη;  Εκτός και αν αυτό που μόνο ενδιαφέρει την ηγετική ομάδα  της ΠΟΠΣΒ είναι η επανεκλογή της! Διαφορετικά δε δικαιολογείται  η τόση σπουδή  για τις εκλογές. Υπάρχει η δυνατότητα, αν θέλουν να είναι και τυπικά νόμιμοι,  για διενέργεια εκλογών , σύμφωνα με το Καταστατικό (άρθρο 14), ως το τέλος του Μάρτη, δηλαδή ενάμιση μήνα αργότερα. Έχουν γίνει εκλογές στην ΠΟΠΣΒ και  τέλη Μαρτίου. Γιατί τώρα αυτή η επίσπευση σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας; Τι φοβούνται και βιάζονται ή τι επιδιώκουν;

  3. Ο συντάκτης της απάντησης επικαλείται το καταστατικό και τη νομιμότητα, την οποία κατάφωρα, εδώ και μια δεκαετία, παραβιάζει το Δ/Σ της ΠΟΠΣΒ . Στην περίπτωση ταιριάζει: «δε μιλάμε για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου». Γιατί σε ποια νομιμότητα υπακούει

α. η αδιαφορία ή –το χειρότερο-  η υπονόμευση κάθε προσπάθειας από Συλλόγους υλοποίησης του καταστατικού σκοπού (άρθρο 2, σκοπός 3)  που είναι η διάσωση της βλαχικής γλώσσας

β. η μη εκκαθάριση του Μητρώου από μη υφιστάμενους πια Συλλόγους

γ. η παρωδία εκλογών με τη συμμετοχή Συλλόγων-σφραγίδων και με τη διακίνηση σημειωμάτων για επιλεγμένη σταυροδότηση, με προβλεπόμενα αποτελέσματα

δ. η κατασυκοφάντηση Συλλόγων με μεγάλη προσφορά στην ίδρυση και στο δυνάμωμα της ΠΟΠΣΒ

ε. η  άρνηση, κατά βούληση, εγγραφής ή επανεγγραφής Συλλόγων.

Μπορεί    να αναφέρει κάποιος άπειρες παρόμοιες περιπτώσεις. Η λέξη νομιμότητα είναι άγνωστη ως προς την ουσία και την εφαρμογή στο Δ/Σ της ΠΟΠΣΒ.

  1. Η ουσία της επιστολής του Συλλόγου μας είναι , με αφορμή την Covid-19, να γίνει μια νέα αρχή με δημοκρατικές διαδικασίες σε υγιείς βάσεις, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η δημοκρατική ομαλότητα, να διασφαλίζεται η γνήσια εκπροσώπηση των Συλλόγων και να μην αλλοιώνονται οι συσχετισμοί,  και με αυτόν τον τρόπο  να ενδυναμωθεί πραγματικά η Ομοσπονδία. Γι’ αυτό κρίνουμε ηθικά επιβεβλημένο οι εκλογές στους πρωτοβάθμιους συλλόγους να γίνονται παρουσία όχι απλά δικηγόρου , όπως αναφέρετε στην επιστολή σας , αλλά δικαστικού αντιπροσώπου ή δικηγόρου διορισμένου από τα κατά τόπους Πρωτοδικεία. Και βέβαια η αυτονομία των Συλλόγων είναι δεδομένη (άρθρο 17) και διασφαλισμένη από το Καταστατικό της ΠΟΠΣΒ, και η επίκλησή της από την ηγετική ομάδα της  μόνο θυμηδία προκαλεί, αφού πολλές φορές κατάφωρα την παραβιάζει. Το θέμα του δικαστικού αντιπροσώπου είναι θέμα όχι μόνο ηθικό, αλλά και βαθιά δημοκρατικό. Αποκαθιστά την ομαλότητα. Το καταστατικό του Συλλογου μας δεν  προβλέπει την παρουσία δικαστικού. Και όμως εδώ και χρόνια στις εκλογές του Συλλόγου μας, από δημοκρατική ευαισθησία, παρίσταται δικαστικός αντιπρόσωπος. Και η εμπειρία μας είναι ότι συμβάλλει στη μαζικοποίηση του Συλλόγου μας. Το Δ/Σ της Ομοσπονδίας που ασκεί καθοδηγητικό ρόλο, πρέπει όχι μόνο να υιοθετήσει αυτή την πρότασή μας  και να την εισηγηθεί στους Συλλόγους αλλά και να την συμπεριλάβει σε μελλοντική αναθεώρηση του Καταστατικού της που εδώ και χρόνια  διαρκώς την εξαγγέλλει και ουδέποτε την υλοποιεί.

Υ.Γ. 1. Η διαιώνιση αυτής της κατάστασης στην Ομοσπονδία και η μη αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης καταδεικνύει ότι ο ρόλος της ΠΟΠΣΒ είναι αλλότριος των καταστατικών σκοπών της!

  1. Άρχισαν ήδη δημόσιες τοποθετήσεις και αποκαλύψεις. Πολύ θετικό!

Για το Δ/Σ

Ο   πρόεδρος                                                     Ο  γεν. γραμματέας

Πίσκος Δημήτρης                                                   Τσίρης Γιώργος

banner-article

Ροη ειδήσεων