Κόσμος

Η βραβευμένη φωτογραφία του ανάπηρου πατέρα και γιου από τη Συρία, που τούς οδήγησε σε μια νέα ζωή

…………………

Η εκπληκτική εξέλιξη της ιστορίας του Munzir, που ακρωτηριάστηκε από βόμβα, και του παιδιού του, που γεννήθηκε χωρίς άκρα εξαιτίας των επιπτώσεων του πολέμου στην πατρίδα τους.

 

Ήταν αρκετό να δεις μία φορά τη φωτογραφία του Mehmet Aslan για να μην την ξεχάσεις ποτέ. Ένας πατέρας να κρατάει με τα δύο χέρια το γιο του και να τον σηκώνει ψηλά, με τους δυο τους να χαμογελούν πλατιά, κοιτώντας στα μάτια ο ένας τον άλλο. Θα μπορούσε να είναι ένα ακόμα ευτυχισμένο οικογενειακό στιγμιότυπο, αν ο πατέρας δεν είχε ακρωτηριασμένο το ένα πόδι και δεν ακουμπούσε στις πατερίτσες του και αν από το γιο του δεν έλειπαν και τα τέσσερα άκρα.

Όπως εξήγησε ο φωτογράφος, ο οποίος είδε το έργο του, με τίτλο «Hardship of Life» («Η δυσκολία της ζωής»), να αποσπά τη διεθνή διάκριση της Φωτογραφίας της Χρονιάς στα Sienna International Photo Awards 2021, «ο πατέρας του αγοριού, Munzir, έχασε το δεξί πόδι του από μια βόμβα, που εξερράγη ενώ διέσχιζε ένα παζάρι.

Ο γιος του, Mustafa, γεννήθηκε χωρίς άνω και κάτω άκρα εξαιτίας ενός γενετικού συνδρόμου που προκάλεσαν τα φάρμακα τα οποία έπρεπε να πάρει η μητέρα του όταν αρρώστησε από τα χημικά αέρια που απελευθερώθηκαν στη διάρκεια του πολέμου στη Συρία. Ο Mustafa θα χρειαστεί στο μέλλον ειδικά πρόσθετα μέλη, τα οποία δυστυχώς δεν είναι ακόμα διαθέσιμα στην Τουρκία [όπου ζούσαν, σε έναν προσφυγικό καταυλισμό, όταν τούς φωτογράφισε ο Aslan].

Νέα ζωή

Το μεγαλύτερο όφελος της νέας ζωής τους στην Τοσκάνη -και συγκεκριμένα σε ένα χωριό κοντά στη Σιένα όπου μετακόμισε η οικογένεια με την υποστήριξη των ιταλικών αρχών, των Ηνωμένων Εθνών και καθολικών οργανώσεων- είναι ότι ο Mustafa έχει πλέον στη διάθεσή του εξαιρετικούς γιατρούς και τεχνολογίες αιχμής που θα μεταμορφώσουν την καθημερινότητά του. Ήδη το 6χρονο αγόρι έχει δεχτεί την επίσκεψη παιδιάτρων, χειρουργών και άλλων ειδικών που έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν τα πρώτα του τεχνητά άκρα.

Δείτε τη βραβευμένη φωτογραφία

marieclaire 

f

banner-article

Ροη ειδήσεων