Εξορίζοντας την έμφυλη βία / Δράσεις από το 5ο ΓΕΛ Βέροιας
Η εκπαιδευτική κοινότητα του 5ου ΓΕΛ Βέροιας ευαισθητοποιημένη από τα – όλο και αυξανόμενα – περιστατικά έμφυλης βίας που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ανέλαβε την πρωτοβουλία να διοργανώσει δύο δράσεις για την ενημέρωση των μαθητών πάνω στο πρόβλημα και την προστασία τους τόσο από την ίδια τη βία, όσο και από τη σύγχυση που επικρατεί σχετικά με αυτή.
Έτσι, αφιέρωσε τον Ιανουάριο δύο ώρες από τη διδασκαλία του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στη Β΄ και στη Γ΄ τάξη σε ενημέρωση-συζήτηση για την Έμφυλη Βία στο Διαδίκτυο, καλώντας την κα Αναστασία Καραγιάννη, νομικό με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ιδρυτικό μέλος της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης DATAWO. Η καΑναστασία Καραγιάννη, αφού παρουσίασε στους μαθητές τις μορφές της έμφυλης βίας στα κοινωνικά δίκτυα τουςεπισήμανε τους κινδύνους που διατρέχουν, ενώ τους υπέδειξε τον δρόμο (νομικό και διαδικτυακό) για την αντιμετώπισή τους. Η ανταπόκριση των μαθητών ήταν έκδηλη στον διάλογο που ακολούθησε την παρουσίαση-ενημέρωση σε κάθε τμήμα.
Ακολούθησε τον Φεβρουάριο η συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Ευαισθητοποίηση και ενδυνάμωση μαθητών/μαθητριών στην πρόληψη της έμφυλης βίας στο σχολικό περιβάλλον και στις συντροφικές σχέσεις», που εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας δια της Υπεύθυνης ΣχολικώνΔραστηριοτήτωνκαι σε συνεργασία με το Κέντρο ΣυμβουλευτικήςΓυναικώντουΔήμουΒέροιας. Το βιωματικό εργαστήριο διάρκειας δύο ωρών που υλοποιήθηκε από την καΤσαπαροπούλου Έφη, ψυχολόγο, την κα Νατσιοπούλου Χαρούλα, κοινωνική λειτουργό και τη κα Λυμούση Σταυρούλα, νομική σύμβουλο του Κέντρου, απευθύνθηκε στην Α΄ τάξη, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές πάνω στο θέμα. Η συμμετοχή αυτώνστις δραστηριότητες υπήρξε πρόθυμη, καθολική και ενεργή. Μάλιστα, τα ίδια τα παιδιά πρόβαλαν κατόπιν το αίτημα για νέες δράσεις, σχετικές με σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα.
Θεωρούμε πως μόνο αν το σχολείο και κάθε τοπική κοινωνία αντικρίσουν κατά πρόσωπο το φαινόμενο της έμφυλης βίας, όπως και κάθε σημερινό φαινόμενο βαρβαρότητας, και μιλήσουν γι’ αυτό αναζητώντας λύσεις μέσα από την αγνή και ευθύβολη ματιά της νέας γενιάς, η κοινωνία μας θα γίνει ανθρωπινότερη.