Εργασία Ρεπορτάζ

Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων στη “Βαρβαρέσος”: Συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι τη δικαίωσή μας / Παραιτήθηκε η εταιρεία από την αγωγή

——

Πολλοί  εργαζόμενοι απο τη Νηματουργία Νάουσας “Βαρβαρέσος”, βρέθηκαν σήμερα Δευτέρα 31 Ιανουαρίου έξω από τα δικαστήρια της Βέροιας για να συμπαρασταθούν στο διωκόμενο Σωματείο τους, εναντίον του οποίου η Νηματουργία άσκησε αγωγή.

Δίπλα τους   ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας Σάκης Τσίτσης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κ. Μακεδονίας με τη Λαϊκή Συσπείρωση Γιάννης Τσεχελίδης, καθώς  και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας “Μαρίνος Αντύπας” Τάκης Τσιουλάκος.  Επικεφαλής του διωκόμενου Σωματείου ο Πρόεδρός του Παναγιώτης Κουτσουπιάς.

Τελικά η εταιρεία απέσυρε την αγωγή, την οποία είχε καταθέσει την περασμένη Παρασκευή 28 Ιανουαρίου, της οποίας η δικάσιμος προσδιορίστηκε με εξπρές διαδικασίες για σήμερα Δευτέρα.

Η Φαρέτρα ζήτησε και πήρε δηλώσεις απ’ όλους τους εμπλεκόμενους, τις οποίες και παραθέτει:

Παναγιώτης Κουτσουπιάς, Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην “Βαρβαρέσος”

Η Εταιρεία Βαρβαρέσος μάς σέρνει στα δικαστήρια, δε φτάνει που μας επέβαλε εκ περιτροπής εργασία για 9 μήνες, δε φτάνει που μας έφαγε το 16% το 2014 δηλαδή πάνω από 20000 ευρώ τον κάθε εργαζόμενο τα τελευταία 8 χρόνια, δεν φτάνει που μας χρωστά 7 μήνες δεδουλευμένα, δε φτάνει που έχει παρακρατήσει τις εισφορές των εργαζομένων του 2020 προς το σωματείο, τώρα θέλει να ποινικοποιήσει τη συνδικαλιστική δράση και να πληρώνουμε δικαστικά έξοδα με απαράδεκτες αγωγές με λεφτά που μας χρωστά.

Ήρθαμε σήμερα στα δικαστήρια Βέροιας για την αγωγή που έκανε η Εταιρεία εναντίον του  ΔΣ του Σωματείου για την κήρυξη 48ωρης απεργίας με μη ορθό τρόπο. Μετά την κατάθεση της αναστολής της απεργίας από μέρους του Σωματείου η εταιρεία απέσυρε την αγωγή . Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας μέχρι τη δικαίωση των αιτημάτων μας που είναι μέσα σε όλα η εξόφληση των δεδουλευμένων και η υπογραφή ΣΣΕ.

Αύριο Τρίτη 1/02/2022 έχουμε κηρύξει 4ωρη στάση εργασίας και το απόγευμα 18.30 έκτακτη Γενική Συνέλευση. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να δώσουν δυναμικά το “παρών” για να πάρουμε νέες αποφάσεις βάσει του καταστατικού μας. Με τη συσπείρωση όλων των εργαζομένων του Σωματείου μας θα καταφέρουμε να σπάσουμε την αδιαλλαξία της εργοδοσίας

Σάκης Τσίτσης, Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Νάουσας

Είμαστε και σήμερα εδώ έχοντας δυόμιση χρόνια σε κινητοποιήσεις. Είμαστε αντιμέτωποι με την αδιαλλαξία της Εργοδοσίας να πληρώσει, να υπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας με τους εργαζόμενους.

Εφτά μήνες είναι οι μήνες που οφείλει στους εργαζόμενους. Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Για τους εργαζόμενους είναι πια θέμα επιβίωσης.

Το Σωματείο, λοιπόν, πολύ σωστά προσανατολίζεται σε κινητοποιήσεις, κλιμακώνει τους αγώνες του, ώστε έτσι να λυθούν και τα προβλήματα επιβίωσης, αλλά και με την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας να αποκατασταθεί και η μείωση και να σταματήσει να υπάρχει αυτό το άθλιο καθεστώς εργαζομένων παλιών και καινούριων, που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι εδώ και χρόνια.

Σήμερα η εργοδοσία μάς έσυρε στα δικαστήρια. Χρωστάει 7 μήνες στους εργαζόμενους και αρνείται πεισματικά να πληρώσει έστω και ένα μέρος, όπως αιτούνται οι εργαζόμενοι.

Σερνόμαστε, λοιπόν, στα  δικαστήρια με την κατηγορία ότι οι κινητοποιήσεις μας είναι παράνομες.

Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτή την αγωγή της Εργοδοσίας, παραιτήθηκε η Εργοδοσία από την αγωγή της και είμαστε στον αγώνα μας ενωμένοι και αποφασισμένοι.

Γιάννης Τσεχελίδης, Περιφερειακός Σύμβουλος  Κ. Μακεδονίας με τη ΛΑΣ

Ας ξεκινήσουμε με μία μικρή αναφορά. Τέτοιες μέρες, συγκεκριμένα πριν 89 χρόνια, Γενάρη του 1933, έξι εργάτες που είχαν κατέβει στο δρόμο, στη Νάουσα, ενάντια σε απολύσεις από τους Λαναράδες και τον Κύρτση, έπεσαν νεκροί από τα πυρά του Αστικού Κράτους. Τι έχει αλλάξει από τότε μέχρι σήμερα;

Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, όπου έχουν αυξηθεί οι παραγωγικές δυνατότητες, οι εργάτες μπορούν να ζουν με καλύτερους όρους, απολαμβάνοντας περισσότερα. Αυτό όμως που δεν έχει αλλάξει είναι ο αγώνας για τα αυτονόητα. Ο αγώνας δηλαδή που γίνεται από τους εργάτες να ζουν καλύτερα με τις οικογένειές τους. Και όχι μόνο δεν ζουν καλύτερα, αλλά στερούνται ακόμη περισσότερο με την ακρίβεια που ψαλιδίζει το πενιχρό εισόδημά τους και την Εργοδοσία που τους στερεί τα αναγκαία για επιβίωση και τους σέρνει και στα δικαστήρια.

Άλλωστε γι’ αυτό βρίσκονται και σήμερα έξω από τα Δικαστήρια, διεκδικώντας  δεδουλευμένα επτά μηνών.

Εμείς, ως ΛΑΣ συμπαραστεκόμαστε σε κάθε δίκαιο αγώνα των εργαζομένων που προσπαθούν να διεκδικήσουν τα αυτονόητα. Από την άλλη, η πείρα μας μέχρι εδώ πρέπει να οδηγήσει σε συμπεράσματα τους εργαζόμενους, ως προς τη Δικαιοσύνη που εύκολα βγάζει παράνομους και καταχρηστικούς τους αγώνες των εργαζομένων, ενώ, όταν πρόκειται για τα δικαιώματά τους, κωλυσιεργεί.

Καλούμε το λαό της Νάουσας να στηρίξει τον αγώνα των εργαζομένων στην Βαρβαρέσος, γιατί ο αγώνας αυτός δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους, αλλά και όλο το λαό της Νάουσας, που έχει και ιστορική παράδοση στους αγώνες.

Τάκης Τσιουλάκος,  Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας “Μαρίνος Αντύπας”

Βρίσκομαι σήμερα εδώ με απόφαση  του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου “Μαρίνος Αντύπας”, συμπαραστεκόμενος στον αγώνα των εργαζόμενων της Νηματουργίας Βαρβαρέσος.

Είναι ταξικό μας καθήκον να βρισκόμαστε πλάι στους εργαζόμενους, διότι με τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη που έδειξαν οι εργαζόμενοι στους αγώνες των αγροτών, καταφέραμε ολ’ αυτά τα χρόνια να αντικρούσουμε την επίθεση που δεχόμαστε οι βιοπαλαιστές αγρότες στο εισόδημα και στη ζωή μας και θεωρούμε καθήκον μας να σταθούμε κι εμείς στο πλάι τους.

Ξέρουμε τι σημαίνει να είσαι απλήρωτος για μήνες και χρόνια, ξέρουμε τι είναι να σε σέρνουν στα δικαστήρια, όταν διεκδικείς το δίκιο σου και πιστεύουμε ότι με τον κοινό αγώνα, την κοινή δράση αγροτών, εργατών και άλλων λαϊκών στρωμάτων, μπορούμε ν’ ανατρέψουμε αυτήν την κατάσταση προς όφελός μας.

Εμείς παράγουμε τον πλούτο και μια μικρή ολιγαρχία τον καρπώνεται.

Σταύρος Βαλσαμίδης, συνήγορος Νηματουργίας “Βαρβαρέσος”

Υπάρχει αυτήν τη στιγμή, λόγω και του κορωνοϊού μια προσπάθεια  να καλυτερέψουν τα πράγματα, να πάει καλύτερα η Εταιρεία, προσπαθώντας να βγει από τη δύσκολη θέση που την έχει φέρει ο κορωνοϊός και γι’ αυτό προσπαθούμε όλοι.

Η Εταιρεία δεν αρνείται ότι υπάρχουν προβλήματα και προσπαθεί να κάνει  ό,τι είναι δυνατόν για να  κλείσει το θέμα. Άλλοι μιλούν για 7 μήνες, άλλοι για περισσότερο, άλλοι για λιγότερο.

Η Εταιρεία αποτελεί παράδοση για τη Νάουσα. Δεν άνοιξε χθες, λειτουργεί από το ’70, είναι εταιρεία με παράδοση και λειτουργεί με μετοχικό σχήμα των ίδιων των εργαζομένων.

Λοιπόν, η Εταιρεία κάνει ό,τι μπορεί, για να βγάλει από τη δύσκολη θέση και τους εργαζόμενους.

Βαγγέλης Τσιμούρας,  συνήγορος Σωματείου Εργαζομένων στη Νηματουργία “Βαρβαρέσος”

«Το Σωματείο επέλεξε να παρασταθεί στη σημερινή δικάσιμο προκειμένου να αντικρούσει την εναντίον του αγωγή της εταιρείας στη βάση ότι οι εργατικοί αγώνες για τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων δεν δύνανται να «ποινικοποιούνται» και στηλιτεύοντας μεταξύ άλλων την αστήρικτη, κατά τη γνώμη μας, νομικά επίσπευση της διαδικασίας, καθώς η αγωγή κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο την Παρασκευή και προσδιορίστηκε για να συζητηθεί σήμερα, Δευτέρα, χωρίς να συντρέχουν επουδενί οι ειδικοί προς τούτο λόγοι.

Η υπόθεση, ωστόσο, δεν εκδικάστηκε επί της ουσίας, καθώς η αντίδικος εταιρεία παραιτήθηκε από την αγωγή της. Σε κάθε περίπτωση, αν και δεν αποτελούσε αντικείμενο της σημερινής δίκης,  το μείζον είναι να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι πλέον 7 μήνες απλήρωτοι, σε ένα ιδιότυπο καθεστώς «ομηρίας», με άμεσες συνέπειες για τη διαβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους».

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας