Εκδηλώσεις Κοινωνία

Η διάλυση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης συνεχίζεται… / προνοιακό επίδομα η “Εθνική Σύνταξη”

Φωτογραφία αρχείου

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ  ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1925

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ

Συνάδελφοι,

Η διάλυση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης συνεχίζεται….

Στις 30-12-2021, στην εκπνοή του πολύ δύσκολου για τα λαϊκά στρώματα χρόνου, η Κυβέρνηση με εγκύκλιο που φέρει την υπογραφή του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Π. Τσακλόγλου βάζει μαχαίρι και πάλι στις συντάξεις. Ενεργοποιεί διατάξεις του νόμου λαιμητόμου του Κατρούγκαλου 4387/16 της προηγούμενης «αριστερής» κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Τέτοιες αντιλαϊκές διατάξεις βρίσκονται μόνιμα στην φαρέτρα των αστικών πολιτικών δυνάμεων έτοιμες για υλοποίηση.

Αυτή τη φορά στη λεγόμενη «Εθνική Σύνταξη» που την μετατρέπει σε προνοιακό επίδομα.

Με την Εγκύκλιο αυτή επιβάλλεται, «Από 30-11-2021 σε κάθε συνταξιούχο μία  Εθνική Σύνταξη όχι μόνο στην περίπτωση σώρευσης συντάξεων εξ ιδίου δικαιώματος αλλά και σε περίπτωση που δικαιούται σύνταξη χηρείας, αναπηρίας» με αιτιολογικό την ισχύουσα ασφαλιστική νομοθεσία για την «εύρυθμη λειτουργία του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος» όπως ισχυρίζεται η Κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται περικοπή έως και 268 Ευρώ το μήνα από την Εθνική Σύνταξη των νέων δικαιούχων, χηρείας και αναπηρίας.

Από την εφαρμογή της διάταξης αυτής δεν θα εξαιρεθούν και οι παλαιότεροι δικαιούχοι που λαμβάνουν δεύτερη σύνταξη. Το πιθανότερο είναι να απορροφηθεί η περικοπή στην προσωπική διαφορά και μελλοντικά, αν αποφασισθούν αυξήσεις στις συντάξεις, να μην τις λάβουν, έως ότου μηδενιστεί η προσωπική τους διαφορά.

Ήσυχοι δεν μπορεί να κοιμούνται και οι δικαιούχοι των λεγόμενων  Ειδικών Ταμείων.

Η παρέμβαση του Υπουργού Εργασίας Κ. Χατζηδάκη στα ΜΜΕ, δίνει τον τόνο με τον γνωστό τρόπο του κοινωνικού αυτοματισμού και επιβεβαιώνει ότι το ασφαλιστικό είναι στο στόχαστρο όλων των Κυβερνήσεων αφού η διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης αποτελεί στρατηγικό τους στόχο για αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Η κοινωνική ασφάλιση σε υγεία πρόνοια συντάξεις θα αποτελεί προσωπική ευθύνη του κάθε ασφαλισμένου.

Το ότι δεν ενεργοποιήθηκε η διάταξη αυτή του ν. 4387/16 από την κυβέρνηση που την εμπνεύστηκε, δεν οφείλεται  σε κοινωνική ευαισθησία αλλά στους αγώνες που αναπτύχθηκαν, όπως έγινε και με την μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς.

Τίποτε όμως δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, κανένας εφησυχασμός.Τίποτα δεν μας έχει χαριστεί. Με αγώνες έχουμε κατακτήσει τα δικαιώματά μας.

Στον ίδιο δρόμο θα βαδίσουμε και τώρα για να μείνει στα χαρτιά και τούτη η απόφαση.

Ο μόνος δρόμος για τους ασφαλισμένους, εργαζόμενους και συνταξιούχους για να σταματήσει ο κατήφορος είναι ο μαζικός διεκδικητικός αγώνας .

Κάτω από αυτές τις εξελίξεις, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, καλεί τα Σωματεία της στην Αττική, σε παράσταση διαμαρτυρίας.

Την Τρίτη 11 Γενάρη 2022 στις 11.30 το πρωί , έξω από το Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) με όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας.

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου σε έκτακτη Συνεδρίαση του στις 5-1-2022 αποφάσισε ομόφωνα την συμμετοχή στην διαμαρτυρία και καλεί τα μέλη του αλλά και όλους τους συνταξιούχους Δημοσίου Αττικής να συμμετέχουν στην παράσταση με όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας.

Το δυνάμωμα του αγώνα μας είναι η δική μας ατομική ευθύνη που πρέπει να μετατραπεί σε οργανωμένη συλλογική δράση. Είναι ο μόνος δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, για την αποκατάσταση των απωλειών.

Απαιτούμε να ανακληθεί εδώ και τώρα η απόφαση αυτή.

Συνάδελφοι, όλοι στον αγώνα.

Για το Δ.Σ

Η Πρόεδρος   Η Γ. Γραμματέας

Σ. Ακζώτη      Λ. Κουτσιλέου

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας