Κόσμος

Κροατία: Σκύλος προστατεύει τραυματισμένο ορειβάτη στο όρος Vaganski Vrh

——–

Ο σκύλος ήταν κουλουριασμένος δίπλα στον ιδιοκτήτη του στον λάκκο καθ’ όλη τη διάρκεια – ζέσταινε τον ιδιοκτήτη του με το σώμα του, αποτρέποντας έτσι να υποστεί ο ορειβάτης σοβαρή υποθερμία. Ο ορειβάτης υπέστη σοβαρό κάταγμα στο κάτω μέρος της κνήμης και στον αστράγαλο κατά την πτώση του. Φαινόταν πάντως αρκετά ήρεμος ψυχικά και σωματικά

——————-

Της Daniela Rogulj – Total Croatia News

3 Ιανουαρίου 2022 – Τα μέλη της Κροατικής Ορεινής Υπηρεσίας Διάσωσης  (HGSS)* πραγματοποίησαν μια σύνθετη και απαιτητική επιχείρηση διάσωσης το βράδυ της Κυριακής. Μετά από σχεδόν 13 ώρες, ανέσυραν έναν τραυματισμένο ορειβάτη, ο οποίος γλίστρησε με τον Νόρθ, σκύλο  ράτσας Μάλαμουτ Αλάσκας, σε βάθος 150 μέτρων στο βουνό Vaganski Vrh.

Ευτυχώς, μαζί με τον τραυματισμένο ορειβάτη βρίσκονταν δύο φίλοι του, οι οποίοι κάλεσαν αμέσως σε βοήθεια και ήταν σε επαφή με τους διασώστες συνεχώς, αναφέρει το ’24 Sata’.

Ο επικεφαλής των διασωστών από το Gospić, ο Josip Brozičević, δηλώνει ότι οι ορειβάτες ήταν έμπειροι και είχαν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, αλλά ένας συνδυασμός ατυχών συγκυριών οδήγησε στο ατύχημα.

“Οι ορειβάτες ανέβηκαν το μονοπάτι για πεζοπόρους της οροσειράς Velebit με προορισμό το όρος Vaganski vrh. Κατά την κατάβαση, ο σκύλος φοβήθηκε να διασχίσει την παγωμένη επιφάνεια. Ο ιδιοκτήτης του τον πήρε αγκαλιά για να τον κατεβάσει. Τη στιγμή που τον ακουμπούσε στο έδαφος, ο σκύλος άρχισε να γλιστράει πάνω στον πάγο. Ήταν δεμένος με λουρί και δεμένος με τον ιδιοκτήτη του και καθώς γλίστρησε στον λάκκο, παρέσυρε τον ιδιοκτήτη μαζί του”, δήλωσε ο Brozičević.

Τα μέλη της Κροατικής Ορεινής Υπηρεσίας Διάσωσης  έλαβαν αναφορά στις 6:30 μ.μ. και 27 διασώστες από το Gospić, το Zadar, το Split και την Ίστρια έφτασαν στον τραυματισμένο ορειβάτη και τον σκύλο, που βρίσκονταν στον λάκκο επί πέντε ώρες. Δυστυχώς, η δράση στο δυσπρόσιτο έδαφος, στην υψηλότερη κορυφή της οροσειράς Velebit, παρεμποδιζόταν από το χιόνι και τον πάγο, ενώ κατολισθήσεις και σπασμένα δέντρα είχαν φράξει τα μονοπάτια.

“Ο σκύλος ήταν κουλουριασμένος δίπλα στον ιδιοκτήτη του στον λάκκο καθ’ όλη τη διάρκεια – ζέσταινε τον ιδιοκτήτη του με το σώμα του, αποτρέποντας έτσι να υποστεί ο ορειβάτης σοβαρή υποθερμία. Ο ορειβάτης υπέστη σοβαρό κάταγμα στο κάτω μέρος της κνήμης και στον αστράγαλο κατά την πτώση του. Φαινόταν πάντως αρκετά ήρεμος ψυχικά και σωματικά”, δήλωσε ο Brozičević.

Αφού οι διασώστες έβγαλαν τον τραυματία και τον σκύλο από τον λάκκο,  η θερμοκρασία του ορειβάτη ανέβηκε και το τραυματισμένο πόδι του ακινητοποιήθηκε. Ο σκύλος του Νορθ, ο οποίος δεν τραυματίστηκε, δεν θέλησε να αποχωριστεί ούτε στιγμή τον ιδιοκτήτη του. Αντιθέτως, κουλουριάστηκε πάνω του, όσο βρισκόταν στο φορείο, μέχρι που οι διασώστες τον κατέβασαν στο απότομο και παγωμένο έδαφος. Η μεταφορά ξεκίνησε στις 0:20.

“Όταν ξεκινήσαμε τη μεταφορά, είδαμε ότι δεν θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε τον τραυματία και τον σκύλο μαζί. Δεδομένου ότι ο σκύλος ήταν σώος, τον ανέλαβε ένας από τους διασώστες, αλλά ακόμη και τότε ήταν κοντά στον ιδιοκτήτη του”, δήλωσε ο Brozičević.

Έπειτα από περισσότερες από επτά ώρες μεταφοράς, ο τραυματισμένος ορειβάτης διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο του Gospić και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο του Zadar, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.

Τα μέλη της Κροατικής Ορεινής Υπηρεσίας Διάσωσης  προειδοποιούν ότι η πεζοπορία είναι επικίνδυνη σε χειμερινές συνθήκες, ανεξάρτητα από το πόσο έμπειρος είναι ο ορειβάτης και πόσο καλά έχει προετοιμαστεί για τη διαδρομή. Το ατύχημα αυτό έδειξε ότι αρκεί ένα μόνο λάθος βήμα, μετά από το οποίο δεν υπάρχει επιστροφή. Το βουνό Vaganski vrh το επισκέπτονται ορειβάτες σχεδόν καθημερινά. Η μόνη εξαίρεση είναι όταν στο βουνό επικρατούν οι πιο έντονες χειμερινές συνθήκες.

*Η Κροατική Ορεινή Υπηρεσία Διάσωσης (HGSS) είναι μία εθνική, εθελοντική, επαγγελματική, ανθρωπιστική και μη κομματική ένωση που εργάζεται για το δημόσιο συμφέρον. (από την Wikipedia)

Η μετάφραση από  total-croatia-news.com

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας