Κόσμος

Β. Ιρλανδία, Μπέλφαστ: τα δημόσια νοσοκομεία καταρρέουν / η Οδύσσεια ενός καρκινοπαθή

————-

Ποτέ δεν πίστευα ότι στις μέρες μας στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα μπορούσες να καλέσεις ασθενοφόρο. Είναι τρομερό. Είναι απερίγραπτο και δεν πιστεύω ότι όλα οφείλονται στην Covid-19, η υπηρεσία υγείας έχει πάρει την κατηφόρα εδώ και χρόνια, αλλά αυτό είναι το χειρότερο που έχω δει ποτέ.

————————-

Σε αναμονή για ασθενοφόρο:

Καρκινοπαθής καλείται να μεταφερθεί στα Επείγοντα από την οικογένειά του

1 Ιανουαρίου 2022

Της Lisa Smyth  – Belfast Telegraph

Ένας 69χρονος ανάπηρος και ανίατα άρρωστος καρκινοπαθής πέρασε σχεδόν τέσσερις ώρες με αφόρητους πόνους περιμένοντας ασθενοφόρο, προτού τα μέλη της οικογένειάς του λάβουν την εντολή να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο.

Μία νοσηλεύτρια της κοινότητας αξιολόγησε τον Άλαν Έμερσον και αποφάσισε ότι χρειαζόταν επείγουσα θεραπεία έπειτα από λανθασμένη τοποθέτηση καθετήρα την Πέμπτη.

Σχεδόν τέσσερις ώρες αφότου η νοσηλεύτρια κάλεσε το 999, ο γιος του Ρόμπιν τηλεφώνησε για ενημέρωση και εξεπλάγη όταν τον έβαλαν σε αναμονή.

Ο ίδιος εξήγησε: “Δεν μπορούσα να το πιστέψω, χρειάστηκε να καλέσω ασθενοφόρο για την κόρη μου πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια και ποτέ δεν με έβαλαν σε αναμονή.

“Τελικά μίλησα με κάποιον μετά από πέντε λεπτά αναμονής και σε αυτό το στάδιο ο πατέρας μου υπέφερε φρικτά, δεν μπορούσε να κουνηθεί, είχαν περάσει πάνω από 10 ώρες από τότε που μπόρεσε να αδειάσει την ουροδόχο κύστη του.

“Η κοπέλα με την οποία μίλησα ήταν αξιαγάπητη και είπε: “Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας, το σύστημα έχει καταρρεύσει απόψε” και στη συνέχεια είπε ότι ο πατέρας μου ήταν στην κορυφή της λίστας, αλλά θα χρειάζονταν άλλες τέσσερις ώρες μέχρι να μπορέσει να έρθει το ασθενοφόρο.

“Είπε πως δεν είχε διαθέσιμα ασθενοφόρα και ότι θα μου έλεγε να κάνω κάτι που σε ομαλές συνθήκες δεν θα μου το έλεγε ποτέ.
“Είπε ότι θα έπρεπε να προσπαθήσουμε να βάλουμε τον πατέρα μου στο αυτοκίνητο και να τον πάμε μόνοι μας στο νοσοκομείο.
“Μπορείτε να φανταστείτε πώς ήταν για εμάς να προσπαθούμε να μεταφέρουμε τον πατέρα μου στο αυτοκίνητο, είναι πάνω από 127 κιλά και ανάπηρος, ήταν φοβερό και ο πατέρας μου πονούσε αφόρητα.”

Ο κος Έμερσον, ο οποίος διαγνώστηκε με ανεγχείρητο καρκίνο του προστάτη πριν από πέντε χρόνια, έφτασε τελικά στο νοσοκομείο στις 9.30 μ.μ., περισσότερες από τέσσερις ώρες αφότου η νοσηλεύτρια κάλεσε αρχικά το 999.

Ωστόσο, η δοκιμασία του δεν τελείωσε εκεί και ο γαμπρός του, ο οποίος τον συνόδευσε στο νοσοκομείο, περιέγραψε σκηνές χάους μέσα στην υπερφορτωμένη μονάδα.

Ο Ρόμπιν συνέχισε: “Ο μπαμπάς δεν μπορεί να πάει μόνος του στην τουαλέτα και λερώθηκε και ο γαμπρός μου δεν μπορούσε να βρει κανέναν να τον βοηθήσει να καθαρίσει τον μπαμπά για τρεις ή τέσσερις ώρες.

“Ο μπαμπάς καθόταν έτσι όλη την ώρα εκεί .

“Το επόμενο πρωΐ, πριν ακόμη φτάσει ο ουρολόγος για να δει τον μπαμπά, είχε πάθει τόσο μεγάλη ζημιά, που μας είπαν πως θα αιμορραγεί για εβδομάδες.

“Όταν πήγα να τον δω, αφότου είχε πλέον επιστρέψει στο σπίτι, ήταν εκνευρισμένος με τη μαμά μου και έλεγε ότι δεν άντεχε άλλο.

“Τα είχε καταφέρει τόσο καλά με όσα είχε περάσει, και είχε περάσει πολλά και η διάθεσή του ήταν πάντα θετική, οπότε το να τον ακούω έτσι, να λέει ότι θέλει πια να τα παρατήσει όλα, ήταν συγκλονιστικό.

“Ποτέ δεν πίστευα ότι στις μέρες μας στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα μπορούσες να καλέσεις ασθενοφόρο. Είναι τρομερό.

“Είναι απερίγραπτο και δεν πιστεύω ότι όλα οφείλονται στην Covid-19, η υπηρεσία υγείας έχει πάρει την κατηφόρα εδώ και χρόνια, αλλά αυτό είναι το χειρότερο που έχω δει ποτέ.”

Ο κος Έμερσον είναι ένας από τους ασθενείς που βρέθηκαν στο επίκεντρο της αναδυόμενης κρίσης που πλήττει την υπηρεσία υγείας, η οποία δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στη ζήτηση εν μέσω πρωτοφανών απουσιών του προσωπικού.

Το βράδυ της Πέμπτης, η ‘Υπηρεσία Ασθενοφόρων της Βόρειας Ιρλανδίας’ (NIAS) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι “ακόμη και οι πιο επείγουσες κλήσεις μπορεί πλέον να αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις”.

Συνέχισε: “Η NIAS παρακαλεί όποιον μπορεί να μεταβεί μόνος του στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, να το κάνει, αντί να καλέσει το 999.”

Οι πιέσεις στο σύστημα παρέμειναν υψηλές χθες το βράδυ, με τους φορείς υγείας του βόρειου και νότιου τομέα να ζητούν από τους πολίτες να προσέρχονται στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων μόνο σε περίπτωση επείγουσας ιατρικής ανάγκης.

Μετάφραση από belfasttelegraph

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας