Στο ΣτΕ 13ος – 14ος μισθός: Τον Απρίλιο θα εξεταστεί η επαναφορά τους σε μόνιμη βάση
Σε προδικαστικό ερώτημα προχώρησε το ΣτΕ σε σχέση με το αν τα δώρα Χριστουγέννων και τα επιδόματα αδείας συνταξιούχων (ιδιωτικού τομέα / ΟΑΕΔ) θεωρούνται μη καταργημένα υπό το κράτος του ασφαλιστικού συστήματος μετά το 2016.
Μάλιστα, το ανώτατο δικαστήριο θα συνεδριάσει στις 4 Απριλίου για το θέμα αυτό υπό μορφή πιλοτικής δίκης, έπειτα από την απόφαση – βόμβα του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών που δημοσιεύτηκε στις 20 Οκτωβρίου 2021.
Θα εξεταστεί, δηλαδή, η επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης, όχι απλώς μέσω αποζημίωσης (επιστροφή αναδρομικών), αλλά σε μόνιμη βάση. Το ζήτημα τέθηκε στο δικαστήριο σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 8898/2021 απόφαση. Ο λόγος είναι ότι, όπως έκρινε το Πρωτοδικείο, το άρθρο 96 του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4386/2016) θεσπίζει μεν ρητά τον επανυπολογισμό και τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, όχι όμως και την κατάργηση των δώρων και επιδομάτων αδείας.
Θυμίζουμε πάντως ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε κρίνει το 2015 αντισυνταγματική την κατάργησή τους, θα έπρεπε όμως, σύμφωνα με το Πρωτοδικείο, να ορίζεται το ζήτημα με σαφή τρόπο στον Νόμο Κατρούγκαλου, ο οποίος ψηφίστηκε έναν χρόνο αργότερα. Εφόσον κάτι τέτοιο δεν έγινε, καλείται εκ νέου το ΣτΕ να δώσει την οριστική λύση, καθώς, όπως είναι εύκολα αντιληπτό, το θέμα αφορά εκατομμύρια συνταξιούχους και το κόστος ανέρχεται σε δισεκατομμύρια ευρώ.
Εφόσον κριθεί ότι ο επανυπολογισμός των επικουρικών συντάξεων των παλαιών συνταξιούχων με βάση τον Νόμο Κατρούγκαλου του 2016 βαίνει παραλλήλως με την κατάργηση των δώρων και των επιδομάτων αδείας, αυτομάτως εγείρονται αξιώσεις εκ μέρους των συνταξιούχων αυτών για την καταβολή αναδρομικών που ήδη ξεπερνούν τα 5,5 χρόνια (66 μήνες) και ίσως ξεπεράσουν τα έξι!
Την ίδια ώρα εκκρεμεί ακόμη από το Συμβούλιο της Επικρατείας η έκδοση της απόφασης επί της προσφυγής για το «κούρεμα» των αναδρομικών των συνταξιούχων για το 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, καθώς η κυβέρνηση κατέβαλε μόνο 1,3 δισ. αντί για 3,9 δισ. ευρώ – αναδρομικά μόνο για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις και όχι για τις επικουρικές και τα δώρα και επιδόματα αδείας κύριων και επικουρικών συντάξεων.
Αν και η προσφυγή εκδικάστηκε στις 15 Ιανουαρίου 2015, το ανώτατο δικαστήριο δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη την κρίση του για ένα θέμα που αφορά σχεδόν 2.500.000 συνταξιούχους και τους κληρονόμους τους.
Στη διάθεση των πολιτών ο πενταψήφιος αριθμός ενεργειακής αλληλεγγύης 15902
Ο πενταψήφιος αριθμός ενεργειακής αλληλεγγύης 15902 είναι πλέον στη διάθεση των πολιτών από την περασμένη Παρασκευή, 24.12, για τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών από τις μεγάλες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας.
Η τηλεφωνική γραμμή θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 08.00 έως τις 20.00, και σε αυτήν μπορούν να απευθύνονται νοικοκυριά που αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας ή θέλουν να υποβάλουν αίτημα επανασύνδεσης της παροχής τους.
Βασική προϋπόθεση για την έγκριση του αιτήματος είναι να έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2022 και να παραμένουν αποσυνδεδεμένοι μέχρι και την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
ΤΥΡΑΚΙΑ
Παράταση έως τις 26 Ιανουαρίου 2022, αντί για τις 31 Δεκεμβρίου 2021, που προέβλεπε το αρχικό πλαίσιο, στην υποβολή αιτήσεων για τη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων έδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για τις οφειλές που «γεννήθηκαν» κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Μεγάλη είναι η μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος στην εκτέλεση του προϋπολογισμού σε τροποποιημένη βάση για το 11μηνο του 2021, 1,091 δισ. ευρώ κάτω από τον ορισθέντα στόχο, παρά το γεγονός ότι οι πληρωμές για τα μέτρα στήριξης από την πανδημία έφτασαν στο ποσό των 7,3 δισ. ευρώ. Στο γεγονός αυτό συνετέλεσε και η αύξηση των εσόδων που ξεπέρασαν τον στόχο.
ΦΑΚΕΣ
Εκτός κοινωνικού μερίσματος βγήκαν 200.000 συνταξιούχοι, παρά τις πληροφορίες που έλεγαν ότι οι δικαιούχοι στο σύνολο έφθαναν τους 800.000… Τελικά η επίσημη ανακοίνωση αποκαλύπτει ότι τα 150 ευρώ θα πάρουν 634.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι έχουν τις προϋποθέσεις (ατομικό και οικογενειακό εισόδημα, που συντρέχουν σωρευτικά).
Το 2022 μπαίνουν στο αντικειμενικό σύστημα άλλες 1.500 περιοχές της χώρας και τα ακίνητα που βρίσκονται σε αυτές θα επιβαρυνθούν με μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ αλλά και με υψηλότερους φόρους μεταβίβασης, τέλη κ.λπ. Μετά και την προσθήκη νέων περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, οι ζώνες στο σύνολο της χώρας ανέρχονται σε 13.808.