Επιστήμη Κορωνοϊός

Κορονοϊός: Το τεστ αναπνοής Ελληνίδας ερευνήτριας στις ΗΠΑ που δίνει αποτέλεσμα σε 15 δευτερόλεπτα

——

Τεστ αναπνοής για τον κορονοϊό δημιούργησε μία Ελληνίδα, ερευνήτρια και καθηγήτρια τόσο στο τμήμα Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών, όσο και στο τμήμα Μηχανολόγων και Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Νέο τεστ για ανίχνευση του κορονοϊού μέσω αναπνοής δημιούργησε μία Ελληνίδα, που εργάζεται ως ερευνήτρια και καθηγήτρια στα τμήματα Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών και Μηχανολόγων και Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.
Η Πελαγία-Ειρήνη Γκούμα είναι η δημιουργός του καινοτόμου τεστ, με το οποίο γίνεται διάγνωση του κορονοϊού και μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA και εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το τεστ και πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί κατά της πανδημίας.
«Πρόκειται για μία φορητή συσκευή με ειδικούς αισθητήρες, στην οποία εκπνέουμε μία φορά στο στόμιο και μέσα σε 15 δευτερόλεπτα έχουμε το αποτέλεσμα» ανέφερε.
Σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες για την αποτελεσματικότητά του, εξήγησε πως το ποσοστό επιτυχίας αγγίζει 88% και συμπληρώνει πως για αυτό το λόγο αναμένει την έγκρισή του συγκεκριμένου τεστ από τους οργανισμούς φαρμάκων.
Επισήμανε πως «έχουμε κάνει την αίτηση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και περιμένουμε την απάντηση σύντομα, ώστε να μπορέσουμε να διοχετεύσουμε τις συσκευές στην αγορά για τη δημόσια Υγεία».
Η Ελληνίδα επιστήμονας δέχθηκε τηλεφώνημα και από το Λευκό Οίκο με αφορμή τις μελέτες της:
«Μας πήραν από το Λευκό Οίκο και ρώτησαν αν μπορούσα να το μετατρέψω για την ανίχνευση της γρίπης , αλλά υπήρχε και μεγάλη αβεβαιότητα, γιατί τότε δεν γνωρίζαμε πολλά για την πανδημία» κατέληξε.
banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας