Λάρισα: Νέα ευρήματα στον αρχαιολογικό χώρο Κάτω Πολυδενδρίου δείχνουν την αρχαία Μελίβοια
Εντοπίσθηκε τμήμα από το επιστύλιο και πέντε κιονόκρανα δωρικού ρυθμού. Στο εσωτερικό του βρέθηκαν βάθρο αγάλματος, τμήμα στήλης, μαρμάρινο πόδι τράπεζας, καθώς και δυο μαρμάρινες κεφαλές παιδιών, ενός κοριτσιού και ενός αγοριού.
Όμως, ένα από τα σημαντικά ευρήματα αυτής της ανασκαφής που ξεκίνησε το καλοκαίρι και συνεχίζεται έως σήμερα υπό την εποπτεία της Εφορείας αρχαιοτήτων Λάρισας και την επίβλεψη της αρχαιολόγου Νεκταρίας Αλεξίου, είναι ενσφράγιστες κεραμίδες με ονόματα ιδιοκτητών κεραμικών εργαστηρίων, καθώς και μια κεραμίδα με την επιγραφή ΜΕΛΙΒΟΙΑΣ που πιθανά να ταυτίζει τον οικισμό στη θέση Σκιαθάς με την σημαντική αρχαία πόλη της Μαγνησίας Μελίβοια, θέμα που απασχόλησε αρκετούς ερευνητές στο παρελθόν.
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Αγιάς, Αντώνης Γκουντάρας χαρακτήρισε σημαντικά όλα τα ευρήματα, αλλά αυτό που ξεχωρίζει είναι οι ενσφράγιστες κεραμίδες με ονόματα ιδιοκτητών κεραμικών εργαστηρίων, αλλά κυρίως μία κεραμίδα με την επιγραφή Μελίβοια. Για την οποία γίνονται αναφορές από τον Όμηρο στην Ιλιάδα, στο κατάλογο των Νέων, αναφέρει ότι η Μελίβοια ανήκε στο βασίλειο του τραγικού ήρωα Φιλοκτήτη, ο οποίος εκστράτευσε μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες εναντίον των Τρώων, επικεφαλής επτά πλοίων. Ο Ηρόδοτος περιγράφοντας τους περσικούς πολέμους, αναφέρει ότι το θέρος του 480 π.Χ. καθώς ο περσικός στρατός προχωρούσε προς τις Θερμοπύλες, το περσικό ναυτικό βρισκόταν στην ακτή της Μαγνησίας, μεταξύ της Κασθαναίας και του ακρωτηρίου Σηπιάς. Τα πλοία των Περσών ήταν τόσο πολλά, που ήταν αδύνατο να προσορμιστούν όλα στην ακτή με αποτέλεσμα να αγκυροβολήσουν σε οκτώ σειρές παράλληλες προς την παραλία. Ενώ βρίσκονταν σ’ αυτή την ανασφαλή θέση, μια σφοδρή τρικυμία κατέστρεψε ένα σημαντικό αριθμό από τα πλοία τους, τα συντρίμμια των οποίων ξεβράσθηκαν στη παραλία της Μελίβοιας και της Κασθαναίας.
“Όλα τα ευρήματα είναι σημαντικά και φέρνουν νέα στοιχεία στο φώς για την αρχαία πόλη που υπήρχε στην περιοχή. Όμως, αυτό που κατά την άποψη μας έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η επιγραφή για την αρχαία Μελίβοια που ξεκαθαρίζει το τοπίο, καθώς υπήρχαν διάφορες αναφορές. Το συγκεκριμένο εύρημα δείχνει ξεκάθαρα ποια είναι η πόλη που διεξάγονται οι ανασκαφές και δεν είναι άλλη από την αρχαία Μελίβοια”.
Η περιοχή όπου βρέθηκαν τα ευρήματα είναι η παραλιακή περιοχή Κάτω Πολυδενδρίου του Δήμου Αγιάς της ΠΕ Λάρισας, στη δασωμένη και δύσβατη ακρόπολη του αρχαιολογικού χώρου που καλύπτει μία έκταση περίπου 60 στρεμμάτων, όπου παλαιότερα είχαν βρεθεί, τείχος της ακρόπολης, γλυπτά, κεραμικά, νομίσματα, στην πλειοψηφία τους κλασικής και ελληνιστικής εποχής, τα οποία φυλάσσονται στα μουσεία Λάρισας και Βόλου.