Γενικά

Πολυτεχνείο 2021: Χιλιάδες διαδήλωσαν στην αμερικάνικη πρεσβεία

———-

Χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν στην εξαιρετικά μαζική πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, με την οποίαν κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 48η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Η διαδήλωση στην Αθήνα ολοκληρώθηκε χωρίς να προκληθούν επεισόδια, με τους διαδηλωτές να αποχωρούν από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπου ασφυκτική ήταν κατά σημείο η παρουσία της αστυνομίας.

Του συλλαλητηρίου προπορευόταν ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, ενώ ακολουθούσε το μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων του ΕΜΠ.

Μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων ήταν ιδιαίτερα ισχυρή.

Νωρίτερα φοιτητικοί Σύλλογοι, σωματεία, κόμματα, συλλογικότητες και πολιτικές οργανώσεις της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, είχαν δώσει «ραντεβού» σε διάφορα σημεία από το Πολυτεχνείο μέχρι σχεδόν το Σύνταγμα.

Πρώτο το μπλοκ με τη σημαία

Αποκομμένα από την υπόλοιπη διαδήλωση, μέλη της ΠΑΣΠ πραγματοποίησαν πορεία από το Πολυτεχνείο προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, κρατώντας τη ματωμένη ελληνική σημαία του Πολυτεχνείου.

Στο δρόμο 6.000 αστυνομικοί

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας. Περισσότεροι από 6.000 αστυνομικοί όλων των σωμάτων βρίσκονταν στο δρόμο, ενώ ζωντανή εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ έδιναν τόσο το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ., όσο και τα drones. Σε ετοιμότητα βρίσκονταν τα ειδικά θωρακισμένα οχήματα ρίψης νερού («Αίαντες»), τα οποία θα επιχειρούσαν σε περίπτωση που ξεσπάσουν σοβαρά επεισόδια.

Κλειστοί σταθμοί μετρό

Κλειστός παρέμενε από τις 15:00 ο σταθμός του μετρό «Μέγαρο Μουσικής» και από τις 16:30 οι σταθμοί «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμός». Όλοι οι σταθμοί άνοιξαν ξανά λίγο μετά τις 20:30. Τροποποιήσεις ίσχυσαν στα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ που διέρχονται από τους δρόμους που διασχίζει η διαδήλωση, στους οποίους και σταδιακά πραγματοποιείται διακοπή της κυκλοφορίας.

Εμπόδισαν στελέχη κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να καταθέσουν στεφάνι

Ένταση επικράτησε λίγο μετά τις 09:30 το πρωί στον χώρο του Πολυτεχνείου.

Συγκεκριμένα, ομάδες νεαρών που ήταν συγκεντρωμένες στην είσοδο του Πολυτεχνείου ήρθαν σε αντιπαράθεση, όταν στην είσοδο βρέθηκαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να καταθέσουν στεφάνι.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει θέση εδώ», φώναζαν μεταξύ άλλων οι συγκεντρωμένοι.

Νωρίτερα, είχε σημειωθεί ακόμη μια ένταση όταν φοιτητές και συγκεντρωμένοι δεν επέτρεψαν στην διακοινοβουλευτική επιτροπή να εισέλθει στο χώρο.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου και ο πρώην υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης έφτασαν στο Πολυτεχνείο με σκοπό να καταθέσουν στεφάνι, ωστόσο μερίδα ατόμων αφαίρεσε το στεφάνι και το πέταξε.

 topontiki