Κοινωνία

ΕΚΣΔΗ: Επιτακτική είναι η ανάγκη για ισχυρές, ζωντανές συνδικαλιστικές οργανώσεις

——–

Ενημέρωση

Συνάδελφοι,

Η Πανδημία αναζωπυρώνεται σε όλη την χώρα και η προσοχή μας για την τήρηση των μέτρων προστασίας πρέπει να είναι αυξημένη.

Οι συνθήκες δεν αφήνουν περιθώρια σε ότι αφορά την αναγκαιότητα του εμβολιασμού σε όσους σήμερα παραμένουν ανεμβολίαστοι, ως μόνο μέτρο προστασίας, πρόληψης και σε σχέση  με τα μέτρα αντιμετώπισης της COVID που παίρνει η κυβέρνηση  και αφήνουν απροστάτευτη την υγεία και την ζωή του λαού.

Οι παλινωδίες της Κυβέρνησης, τα σχέδια και η στοχοπροσήλωσή της σε ένα ανεπαρκές σύστημα υγείας, με μόνο  κριτήριο το κόστος – όφελος, δείχνουν τον δρόμο για την ένταση της πάλης για την συλλογική δράση των εργαζόμενων και συνταξιούχων της διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία-Πρόνοια για όλο τον λαό, με μια εξουσία που θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και όχι το καπιταλιστικό κέρδος.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, επιτακτική είναι η ανάγκη για ισχυρές, ζωντανές συνδικαλιστικές οργανώσεις που θα μπαίνουν μπροστά για την οργάνωση του αγώνα, για την διεκδίκηση των αιτημάτων μας κόντρα στις αποφάσεις της Κυβέρνησης που παράλληλα με την ψήφιση των αντεργατικών-αντισυνταξιουχικών νόμων χτυπά και την συνδικαλιστική δράση με βία και καταστολή για να μπορεί ανενόχλητη να υλοποιεί την υπέρ των μονοπωλείων πολιτική. Ιδιαίτερα σήμερα με τον νόμο Χατζηδάκη γίνεται προσπάθεια να δοθεί ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα στο συνδικαλιστικό κίνημα με μεγαλύτερες δυσκολίες ακόμα και στην εγγραφή νέων μελών στα σωματεία. Αντί λοιπόν να πάμε κόντρα στην προσπάθεια αυτή έχουμε φαινόμενα, ΔΣ Συνδέσμων να μην γράφουν νέα μέλη με διάφορα προσχήματα.

Η ΕΚΣΔΗ καλεί τα ΔΣ των Συνδέσμων να μπουν μπροστά για την εξασφάλιση της λειτουργίας τους, την οργάνωση των Συνταξιούχων, την συνέχιση των αγώνων που πρέπει να ενταθούν και να συντονιστούν με τους αγώνες της Εργατικής Τάξης.

Η Οργάνωση των Συνταξιούχων, ο ταξικός προσανατολισμός, το δυνάμωμα των αγώνων, η ανυποχώρητη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων, αποτελεί μονόδρομο, όπως έδειξε η νικηφόρος έκβαση των αγώνων των εργαζόμενων της efood  και της COSCO.  Πρέπει να σημειωθεί ότι αποτέλεσμα επίσης των συνταξιουχικών αγώνων της ΣΕΑ, είναι η μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς, ο επανυπολογισμός των κρατήσεων για την υγεία, στο ποσό των πραγματικά καταβαλλόμενων συντάξεων, η επαναφορά των συντάξεων χηρείας, η απόδοση των αναδρομικών κύριων συντάξεων του 11μήνου 2015-2016 κλπ.

Συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε, το Συνέδριο της Ομοσπονδίας αναβλήθηκε με απόφαση της Πλειοψηφίας του Δ.Σ της ΠΟΠΣ.

Η πρόταση της παράταξης ήταν και παρέμεινε σ΄ αυτή που είχαμε αποφασίσει δηλαδή την διεξαγωγή 4ήμερου Συνεδρίου Καταστατικού και Εκλογοαπολογιστικού εντός του Οκτώβρη του 2021.

Η πρόταση αυτή υπονομεύτηκε με στόχο την πραγματοποίηση μόνο Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου καρικατούρα χωρίς αντιπροσώπους, χωρίς να συζητηθούν τα καυτά και επείγοντα προβλήματα που γιγαντώνονται μέρα τη μέρα. Τελικά με ευθύνη της πλειοψηφίας του ΔΣ στις 20-9-2021, αναβλήθηκε για άλλη μια φορά το Συνέδριό μας.

Ομόφωνα όμως  δεσμεύτηκε το ίδιο ΔΣ για την διεξαγωγή του Καταστατικού και Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου έως το τέλος τους Μάη του 2022.

Η ΕΚΣΔΗ θα  καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε αυτή τη φορά να υλοποιηθεί η απόφαση αυτή.

Πρέπει να πούμε, ότι τα τρία μέλη της παράταξης, που είναι και μέλη του ΔΣ της ΠΟΠΣ, υιοθετούν κάθε θετική πρόταση, από όπου και αν προέρχεται, όπως αυτή που κατατέθηκε στο συγκεκριμένο ΔΣ και αφορά την εγγραφή νέων μελών στους Συνδέσμους και το δικαίωμα να εκλέγουν και να εκλέγονται όσοι επιθυμούν χωρίς να τίθενται χρονικά όρια, χωρίς περιορισμούς εφ’ όσον συμφωνούν τα ΔΣ των Συνδέσμων, ανεξάρτητα από το τι προβλέπουν τα αντιδημοκρατικά καταστατικά τους.

Τα καταστατικά, επιβάλλεται να τροποποιηθούν σύμφωνα με τον ν.1264/82. Δεν αποτελεί επιχείρημα η αναμονή τροποποίησης πρώτα του καταστατικού της ΠΟΠΣ. Οι Σύνδεσμοι έχουν την αυτοτέλεια τους αρκεί, να είναι σύμφωνα με τους σχετικούς νόμους, την συνδικαλιστική πρακτική και κυρίως να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στα συμφέροντα των συνταξιούχων.

Προέχει η ανάγκη για ισχυρά, αγωνιστικά και μαζικά σωματεία με ταξική κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της κλιμακούμενης διαχρονικά αντισυνταξιουχικής πολιτικής που έχει τσακίσει και τσακίζει την ζωή μας.

Προς ενημέρωσή σας, πρέπει να πούμε ότι όλες οι άλλες συνταξιουχικές οργανώσεις (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, κ.α) πραγματοποίησαν τα εκλογοαπολογιστικά τους συνέδρια παρ’ όλο που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν και αυτές, τις ίδιες με την δική μας Ομοσπονδία δυσκολίες.

Ως το τέλος του Μάη που πρέπει επιτέλους να πραγματοποιηθεί το Συνέδριο της Ομοσπονδίας λήγει η θητεία πολλών ΔΣ Συνδέσμων που υποχρεωτικά θα προβούν σε αρχαιρεσίες για νέα ΔΣ και Αντιπροσώπους.

Νέα παράταση θητείας των Διοικητικών Οργάνων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ΣΟ) εργαζομένων και Συνταξιούχων έχει δοθεί με τον Ν. 4850/2021  ως 31 Δεκέμβρη του 2021.Σε περίπτωση που δεν πραγματοποηθούν Εκλογοαπολογιστικές ΓΣ ως τις 31-12-2021 όσων ΔΣ η θητεία λήγει και εφ’ όσον δεν δοθεί νέα παράταση από την Κυβέρνηση, θα πρέπει να γίνει αίτηση για ορισμό προσωρινής Διοίκησης.

Συνάδελφοι, ως παράταξη είμαστε σε ετοιμότητα. Παρακολουθούμε την δραστηριότητα των ΔΣ των Συνδέσμων, ιδιαίτερα όσων η θητεία έχει λήξει και αναμένονται εκλογές για ΔΣ και αντιπροσώπους για το Συνέδριο της ΠΟΠΣ. Εκλογές πρέπει να πραγματοποιήσουν και Σύνδεσμοι που δεν πληρούσαν τους όρους ώστε να γίνουν δεκτοί οι αντιπρόσωποί τους στο Συνέδριο, σύμφωνα με το Ν.1264/82.

Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και παρακολούθηση, μη βρεθούμε προ τετελεσμένων, όπως στη Λέσβο, Αρτα, Ευρυτανία και αλλού όπου αντιδημοκρατικές Διοικήσεις μετέρχονται κάθε θεμιτού και αθέμιτου μέσου προκειμένου να βάλουν εμπόδια στην παράταξη, φοβούνται την αλλαγή συσχετισμών.

Πρωταρχικό μέλημά μας η εγγραφή νέων μελών στους Συνδέσμους και η προσέλευσή τους στις Εκλογοαπολογιστικές Γενικές Συνελεύσεις, όπως και η συγκρότηση του παραταξιακού ψηφοδελτίου.

ΠΡΟΣΟΧΗ. Σύμφωνα με τον Ν.4808/2021 για το διάστημα έως 31-12-2021 ΔΥΝΑΤΑΙ (δεν επιβάλλεται), οι συνεδριάσεις των ΣΟ, να διεξάγονται και να διενεργούνται οι αρχαιρεσίες και ηλεκτρονικά. Διακαής πόθος Κυβέρνησης και όλων των συντηρητικών δυνάμεων.

Κάτι τέτοιο πρέπει να το αποτρέψουμε για να αποτρέψουμε και φαινόμενα νοθείας, αυταρχισμού και επανάληψη αντιδημοκρατικών αποφάσεων και ενεργειών όπως  στη Λέσβο, Αρτα, Καρδίτσα και αλλού.

Οι εκλογοαπολογιστικές Γ.Σ των Συνδέσμων θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως το επερχόμενο Καταστατικό και Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της ΠΟΠΣ.

Η παράταση θητείας αφορά μόνο στα όργανα των ΔΣ και της ΠΟΠΣ και ΟΧΙ στους αντιπροσώπους οι οποίοι πρέπει να ξαναεκλεγούν μετά την πάροδο της 3ετίας.

Συνάδελφοι,

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία επικοινωνήστε μαζί μας.

Τηλέφωνα 2103815177 – 210 3801207 και 6942088980.

Αθήνα 15/11/2021

Για την ΕΚΣΔΗ

Σ. Ακζώτη

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας