Κοινωνία

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η ενδοοικογενειακή βία – Η χειρονομία που σώζει… ζωές – Μαρτυρία θύματος

———

Διαστάσεις επιδημίας λαμβάνουν τα περιστατικά ενδοικογενειακής βίας παγκοσμίως. Πολλές φορές τα θύματα κακοποίησης δεν μπορούν να ζητήσουν βοήθεια, όμως υπάρχει μια απλή κίνηση που μπορεί να τους σώσει τη ζωή

Συγκλονίζει η μαρτυρία θύματος ενδοοικογενειακής βίας στην ΕΡΤ.

Εγκλωβισμένη σε έναν κακοποιητικό γάμο η Δήμητρα πάλευε να επιβιώσει. Τα βίαια ξεσπάσματα του άνδρα της διαρκούσαν για ώρες και η γυναίκα συνερχόταν μες στα αίματα.

“Η βία ήταν λεκτική στην αρχή και μετά ξεκίνησε να γίνεται σωματική με γρονθοκοπήματα, με μπουνιές. Αφορμή για εκείνον ήταν το παραμικρό, ακόμα και μια άσχημη μέρα στη δουλειά του. Εγώ γινόμουν σάκος του μποξ για να ξεσπάσει. Ο ξυλοδαρμός μου κρατούσε ώρες… μέχρι να κουραστεί και να πάει να πέσει να κοιμηθεί” καταθέτει η γυναίκα που βίωσε την κακοποίηση και βρήκε το θάρρος να σπάσει τη σιωπή της.

Άνεργη μητέρα ενός μικρού παιδιού, η Δήμητρα δεν είχε που να στραφεί. Ο βάναυσος σύζυγος την είχε απομακρύνει από την οικογένεια και τις φίλες της. “Ήμουν φυλακισμένη σε μια ελεύθερη κοινωνία. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη βία της ζωής μου”, εξομολογείται.

Πολλές φορές τα θύματα κακοποίησης δεν μπορούν να ζητήσουν βοήθεια, όμως μια απλή κίνηση μπορεί να τους σώσει τη ζωή.

Η χειρονομία που συμβολίζει την ενδοοικογενειακή βία έσωσε τη ζωή μιας 16χρονης, η οποία είχε απαχθεί από έναν 60χρονο στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ την περασμένη Τρίτη.

Ένας μοτοσικλετιστής είδε το κορίτσι, αναγνώρισε το σήμα και κάλεσε τις αρχές, οδηγώντας στη σύλληψη του δράστη.

Το διεθνές σήμα για την κακοποίηση ξεκίνησε από το Ίδρυμα Γυναικών στον Καναδά, έγινε viral στο TikTok και υιοθετήθηκε από όλο τον κόσμο.

Ρεπορτάζ: Σόνια Φίλη

Πηγή: ΕΡΤ

 ertnews.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων